Κυριακή, Ιουλίου 22, 2018

Καταγγελίες για «ασυλία» σε Στουρνάρα, Μαρέβα, Άδωνη από «Documento» – Με εξώδικο απαντά ο Άδωνις




Για ιδιότυπη ασυλία στον Γιάννη Στουρνάρα, τη Μαρέβα Μητσοτάκη και τον Άδωνη Γεωργιάδη από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης Πόθεν Έσχες της Βουλής κάνει λόγο με δημοσίευμά του η εφημερίδα «Documento», προκαλώντας την αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ.....
Υπόθεση Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη
Στις 5 Φεβρουαρίου 2017 η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι n σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκτά σημαντικά περιουσιακά στοιχεία αμέσως μόλις ο πρόεδρος της ΝΔ σταματά να τη συμπεριλαμβάνει στη δήλωση του για το πόθεν έσχες.
Ανάμεσα σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι και το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι
Στις 12 Φεβρουαρίου η εφημερίδα αποκαλύπτει πως η κ. Μητσοτάκη είναι κάτοχος και μιας offshore εταιρείας στα νησιά Κέιμαν.
Αυτή η αποκάλυψη θα επιβεβαιωθεί έναν χρόνο μετά με τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers στα οποία η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν δηλώσει τον ιδιαίτερο ρόλο τους ως σύζυγος πολιτικού προσώπου.

Ο νόμος προβλέπει πως όσοι είναι σε διάσταση μπορούν να κάνουν διαφορετική φορολογική δήλωση με την άδεια της εφορίας αν πιστοποιείται η διάσταση. Δεν υπάρχει όμως πρόβλεψη για το πόθεν έσχες σε περίπτωση διάστασης. Και είναι απολύτως λογικό αφού η δήλωση περιουσιακής κατάστασης πόθεν έσχες έχει σκοπό όχι τη διαφορετική φορολόγηση αλλά τον έλεγχο της προέλευσης των περιουσιακών στοιχείων.
Η υπόθεση του Άδωνη Γεωργιάδη
Στις 29 Απριλίου 2018 η εφημερίδα δημοσίευσε έγγραφα από το κυπριακό μητρώο εταιρειών από τα οποία φαινόταν ότι ο Αδωνης Γεωργιάδης ήταν κατά 50 μέτοχος σε κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία “Α. Γεωργιάδης Ν Νικολάου Limited”.

Η εταιρεία συστάθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2006 και διαγράφηκε στις 11 Ιανουαρίου 20 16. Οσα χρόνια ο κ. Γεωργιάδης εκλέγεται βουλευτής δεν έχει δηλώσει τη συγκεκριμένη εταιρεία στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Μετά το δημοσίευμα η Επιτροπή Πόθεν Εσχες εξέτασε το θέμα σε δύο συνεδριάσεις.
Ζητήθηκαν στοιχεία από την Κύπρο έφορο εταιρειών, από τα οποία προκύπτει πως η εταιρεία έκανε λήξη εργασιών το 2016.
Η επιτροπή διατύπωσε την άποψη ότι ο κ, Γεωργιάδης έπρεπε να συμπεριλάβει την εταιρεία στις δηλώσεις πόθεν έσχες, αλλά εντοπίζει επουσιώδεις ανακρίβειες
Συγκεκριμένα, επειδή από τα έγγραφα του εφόρου Κύπρου φαίνεται πως η εταιρεία έκανε φορολογική δήλωση μόνο το 2006 συνάγει το συμπέρασμα ότι η εταιρεία δεν λειτούργησε. Το βασικό όμως είναι πως η επιτροπή δεν γνωρίζει γιατί δεν έχει εξετάσει ποιες ενέργειες έκανε αυτή η εταιρεία. Εχει καταθέσεις ή περιουσιακά στοιχεία; Εχει κινήσει λογαριασμούς;
Γιατί όπως προκύπτει από την πρόσφατη ιστορία οι offshore μέσω των οποίων χρηματίστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος δεν είχαν πραγματική λειτουργία αλλά είχαν διακινήσει χρήμα εκατομμυρίων ευρώ.
Τίποτε απ όλα αυτά δεν έλεγξε η επιτροπή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία μάλιστα αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του Αδωνη ότι όλα τα σχετικά έγγραφα καταστράφηκαν την 24-12-2015 σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο κατάστημα όπου φυλάσσονταν επί της οδού Μεσολογγίου αριθ 5 στην Αθήνα.
Με εξώδικο η απάντηση του Άδωνη
Με τη σειρά του ο αντιπρόεδος της ΝΔ γνωστοποίησε την Κυριακή μέσω twitter ότι επιδόθηκε εξώδικο στην εφημερίδα για να ανασκευάσει το δημοσίευμα.
Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό θα ακολουθήσει αγωγή, όπως προειδοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Επιδόθηκε εξώδικο μου στο @documentonews για να ανασκεύσει, αλλιώς, ακολουθεί Αγωγή. Η Επιτροπή έχει πλειοψηφία Δικαστών και την Προεδρία του Σύριζα. Είναι «καλή» για τον @KostasVaxevanis αν αθωώνει Φλαμπουράρη και Σταθάκη αλλά «κακή» αν το κάνει για @MarevaGrabowski και μένα pic.twitter.com/pbQBfUSXMb
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) July 22, 2018
Πηγή: Documento



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/kataggelies-gia-asylia-se-stoyrnara-mareva-adoni-apo-documento-me-exodiko-apanta-o-adonis/#ixzz5Lz1BUq33

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου