Τρίτη, Ιουλίου 17, 2018

H ναζιστική θηριωδία σταμάτησε τον χρόνο στο Άουσβιτς: Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό (εικόνες)





Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό ο Μάρκος Χουζούρης για λογαριασμό της Eurokonissi από τα στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπίρκεναου στην Πολωνία, όπου οι μνήμες τις ναζιστικής θηριωδίας παραμένουν ακόμη ζωντανές....

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Τα ερείπια του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 60 km δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ . Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.







Το Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου είναι το στρατόπεδο εξόντωσης, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με το όνομα «Άουσβιτςω. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες και περισσότεροι από 1,1 (έως 1,5 περίπου) εκατομμύρια δολοφονήθηκαν.











Λόγω της τοποθεσίας κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Σιλεσίας, ο Χάινριχ Χίμλερ διέταξε τον Ιούνιο του 1940 να χτιστεί στο Άουσβιτς το μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Η συνολική του έκταση ανερχόταν στα 40 km². Αποτελούνταν από τρία κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα.











Σύμφωνα με την wikipedia.org, συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε άμεσα κατά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν. Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: Δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία.







Ως μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης του Τρίτου Ράιχ, το Άουσβιτς έγινε σύμβολο για τις μαζικές δολοφονίεςτου Ολοκαυτώματος, θύματα του οποίου υπήρξαν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι.






Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/kosmos/h-nazistiki-thiriodia-stamatise-ton-chrono-sto-aoysvits-ena-fotografiko-odoiporiko-eikones/#ixzz5LQZAT1L

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου