Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2018

"Μουτρωμένος" Τραμπ, ψυχρός Πούτιν – Κλίμα Ψυχρού Πολέμου στο Ελσίνκι [pics, vids]





Τραμπ – Πούτιν: Ψυχροπολεμικό κλίμα στο πρώτο τετ α τετ – Video

Θα φάνε τα... "μουστάκια" τους; Δυο ώρες κράτησε το τετ α τετ Πούτιν - Τραμπ, γεύμα εργασίας πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου

Κλίμα "βαρύ", σχεδόν ψυχροπολεμικό. Μια χειραψία που κράτησε μόλις τρία δευτερόλεπτα, ο Πούτιν που έφτασε με το… πάσο του στο Ελσίνκι και ο Τραμπ που δεν "σηκώνει" καψόνια αλλά του άρεσε το Μουντιάλ…


Τα χαμόγελα… απουσίαζαν, τουλάχιστον μέχρι να κάνει την εμφάνισή της η Μελάνια. Τα βλέμματα «έσπαγαν» κόκαλα. Η χειραψία (μόλις τριών δευτερολέπτων) πιο ψυχρή και από τη Σιβηρία. Ο Τραμπ δεν μπορούσε να κρύψει την ενόχλησή του για το καψόνι που του επεφύλασσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Το πρώτο τετ α τετ των δυο ηγετών ήταν προγραμματισμένο για τις 13:20. Αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τα δικά του σχέδια. Και έφτασε στο Ελσίνκι για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά τις 13:00 με σχεδόν μισή ώρα καθυστέρηση. Μοιραία, η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθυστέρησε να αρχίσει και όλο το πρόγραμμα βγήκε… εκτός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι συνηθισμένος να τον στήνουν. Δεν έχει συνηθίσει να περιμένει, πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας. Για τις σχέσεις τους έχουν γραφεί πολλά. Για τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές που έφεραν τον εκκεντρικό μεγιστάνα στον Λευκό Οίκο, ακόμη περισσότερα. Η συνάντηση στο Ελσίνκι δεν ξεκίνησε καλά…

Μουτρωμένος Τραμπ μετά το… καψόνι Πούτιν

Αμέσως μετά την (καθυστερημένη) άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ήταν προγραμματισμένη η πρώτη σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στον ίδιο και τον Αμερικανό πρόεδρο.
Λίγα λεπτά αφού έφτασε ο Πούτιν, μπήκε στο κτίριο και ο Ντόναλντ Τραμπ. Από το ύψος του φαινόταν πως ήταν εκνευρισμένος. Έως και οργισμένος. Ανέβηκε τις σκάλες για το πρώτο τετ α τετ και τον σύντομο διάλογο με τον Πούτιν μπροστά στις κάμερες. 
Αν μια εικόνα είναι 1.000 λέξεις, αφού που έδωσαν τα καρέ από τη στιγμή που οι δυο ηγέτες μπήκαν στον χώρο όπου θα γινόταν η συνάντηση είναι αρκετό για να «γραφτούν» πολλοί τόμοι. Οι σημαίες των δυο χωρών είχαν στηθεί πίσω από δυο ξύλινες πολυθρόνες, τις οποίες χώριζε ένα τραπεζάκι. Στη μια κάθισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεγιστάνας και ο πρώην πράκτορας της KGB. Ο πρόεδρος των 18 μηνών και ο πρόεδρος των 18 χρόνων (και συνεχίζει αφού μόλις επανεξελέγη). 
Ο Τραμπ ήταν βλοσυρός. Σχεδόν μουτρωμένος. Δεν χαμογελούσε όλο άλλες φορές. Ο Πούτιν ήταν ανέκφραστος. Ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε πρώτος. Και δεν είπε πολλά. Ο ομόλογός του των ΗΠΑ θέλησε να πει περισσότερα. Όταν τελείωσε, έγινε η πολυαναμενόμενη χειραψία. Μόλις τρία δευτερόλεπτα ήταν η διάρκειά της.
Και αυτή τη φορά ο Τραμπ δεν κατάφερε να… βάλει το χέρι του «αντιπάλου» του από κάτω. Ο Πούτιν φάνηκε να κρατά… αντίσταση στο μπράτσο της πολυθρόνας του. 
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Πούτιν με το αριστερό του χέρι κρατούσε το μπράτσο της καρέκλας του. Καθόταν ακουμπώντας πίσω, σε αντίθεση με τον Τραμπ που ήταν κάπως πιο… ανήσυχος και καθόταν στην άκρη της καρέκλας του με τα χέρια του μπροστά αλά… Μέρκελ. 

Πούτιν: Πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο πρώτος που πήρε το λόγο. «Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ, έχει έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εις βάθος για τις σχέσεις μας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Είπε (με τη βοήθεια διερμηνέα φυσικά) απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ πως είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. Πως πρέπει να συζητήσουν «δύσκολα» πολυεθνικά θέματα. «Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» τόνισε.

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την ατζέντα της συνάντησης. Μίλησε λίγο, είπε όσα ήθελε να πει και περίμενε την «απάντηση» του Τραμπ.Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η συνάντηση είναι αποτέλεσμα συνεχόμενων επαφών ανάμεσα στον ίδιο τον Τραμπ. Όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, μειδίασε. Αυτή ήταν η μοναδική του «απάντηση».
Ο οποίος όχι μόνο αναφέρθηκε στα όσα ήθελε να συζητήσει με τον Πούτιν, αλλά του έδωσε και συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή (15.07.2018) με την κατάκτηση του τροπαίου από τη Γαλλία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Πούτιν. «Νομίζω πως θα έχουμε στο τέλος μια έκτακτη σχέση (…) Έλεγα, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει στη διάρκεια των χρόνων πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», τόνισε.
Αντίθετα από τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε την ατζέντα του: εμπόριο, πυρηνικά όπλα και… Κίνα, με τον Τραμπ να κάνει αναφορά στον «κοινό μας φίλο» Σι Ζινπινγκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε και συγχαρητήρια στον Πούτιν για τη διοργάνωση του Μουντιάλ («soccer όπως το λέμε στις ΗΠΑ», είπε) και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και τους… έδιωξε από την αίθουσα για να ξεκινήσει η διμερής συνάντηση.
Μια συνάντηση που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, πριν οι δυο άνδρες παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας. Θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τους… έσπασε (λίγο) τον «πάγο» η Μελάνια

Η παρουσία της Μελάνια Τραμπ φαίνεται πως… ελάφρυνε το κλίμα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυο ηγέτες έβγαλαν φωτογραφίες τόσο με τη σύζυγο του προέδρου των ΗΠΑ όσο και με το προεδρικό ζεύγος της Φινλανδίας και εκεί φάνηκαν λίγο (όχι πολύ) πιο χαλαροί σε σχέση με αυτό που έδειξαν στο τετ α τετ που είχαν στη συνέχεια… 


Φωτογραφία Reuters

FacebookTwitterMessengerGoogle+


- Σε εξέλιξη το μεγάλο τετ α τετ στο Ελσίνκι ανάμεσα σε Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ - Με 45 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η συνάντηση - Έστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο Ρώσος ηγέτης - "Μουτρωμένοι" και οι δυο, μόλις... τρία δευτερόλεπτα κράτησε η χειραψία τους - Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνέντευξη Τύπου Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr


Θα αποδειχθεί το τετ α τετ ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραπ «πολύ κακό για το τίποτα»; Οι ηγέτες Ρωσίας και ΗΠΑ συναντώνται σήμερα στο Ελσίνκι, στην πρώτη τους διμερή συνάντηση μετά την εκλογή Τραμπ στο Λευκό Οίκο και την έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πούτιν έχουν φροντίσει να καλλιεργήσουν κλίμα χαμηλών προσδοκιών ενόψει της συνάντησής τους. Σε ένα μπαράζ… παραληρηματικών tweets νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι το χειρότερο σημείο τους. Το δε Κρεμλίνο, δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε ότι δεν περιμένει πολλά…



Αφού τελείωσε η μεταξύ τους συνάντηση, Τραμπ και Πούτιν παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας με τις αντιπροσωπείες... Κι εκεί το κλίμα, δεν το λες και το πιο... χαρούμενο!





Η παρουσία της Μελάνια Τραμπ φαίνεται πως... ελάφρυνε το κλίμα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυο ηγέτες έβγαλαν φωτογραφίες τόσο με τη σύζυγο του προέδρου των ΗΠΑ όσο και με το προεδρικό ζεύγος της Φινλανδίας και εκεί φάνηκαν λίγο (όχι πολύ) πιο χαλαροί σε σχέση με το τετ α τετ τους.



Φωτογραφίες Reuters
0

07/16/2018 16:11
Έχουν πολλά να πουν...
www.newsit.gr


Σχεδόν μια ώρα έχει περάσει από τη στιγμή που... κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και όλος ο κόσμος αναρωτιέται τι μπορεί να λένε.

Ίσως ο Ρώσος πρόεδρος να κάνει τη... φιγούρα του, για τη νέα του λιμουζίνα, που έκανε πρεμιέρα στη Φινλανδία.

Η νέα Aurus του Πούτιν θυμίζει σε πολλά το "Beast" του Τραμπ

Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε...




Η ολιγόλεπτη συζήτηση των δυο ηγετών μπροστά στις κάμερες έγινε με τη βοήθεια μεταφραστών. Ο Πούτιν κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Δήλωσε ότι έχει φτάσει ο καιρός να συζητηθούν εκτενώς τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και καυτά ζητήματα παγκοσμίως. Τόνισε πως η συνάντηση είναι αποτέλεσμα συνεχόμενων επαφών ανάμεσα στον ίδιο τον τον Τραμπ. Όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, μειδίασε. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη σύντομη τοποθέτησή του λέγοντας πως ο κόσμος θέλει να δει τον ίδιο και τον Πούτιν να τα πηγαίνουν καλά. Πρόσθεσε πως οι δυο χώρες έχουν μεγάλη ευκαιρία, σημειώνοντας πως ΗΠΑ και Ρωσία δεν τα πάνε καλά τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα από τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε την ατζέντα του: εμπόριο, πυρηνικά όπλα και... Κίνα, με τον Τραμπ να κάνει αναφορά στον "κοινό μας φίλο" Σι Ζινπινγκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε και συγχαρητήρια στον Πούτιν για τη διοργάνωση του Μουντιάλ (soccer όπως το λέμε στις ΗΠΑ, όπως είπε) και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και τους... έδιωξε από την αίθουσα για να ξεκινήσει η διμερής συνάντηση.


ΤΟ βλέμμα!


Αυτό, του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντιμίρ Πούτιν...




Οι πρώτες εικόνες μιας "δύσκολης" συνάντησης


Μια εικόνα 1000 λέξεις λένε... Ε, ας πούμε ότι ακολουθεί... τόμος ολόκληρος για τα πρώτα λεπτά της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν!





Και ο Τραμπ στο προεδρικό


Βλοσυρός, ίσως ενοχλημένος από το... στήσιμο, ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο λίγα λεπτά μετά τις 14:00. Όλα έτοιμα για το τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.




Η συνάντηση Πούτιν – Τραμπ με τα… «μάτια» του Politico

Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολιτική καταστροφή για τις ΗΠΑ, εκτιμά το Politico. Εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν ασκεί μία δόλια επιρροή στον Τραμπ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 12 Ρώσων στρατιωτικών χάκερ, για την εμπλοκή τους στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τόσο σχολιαστές, όσο και του Κογκρέσου απαίτησαν από τον Τραμπ ν’ ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Πούτιν. Από την άλλη μεριά, η οργή που προκαλεί η συνάντηση κάνει τον πρόεδρο Τραμπ να την επιζητεί ακόμη περισσότερο.

Για τους πολιτικούς υποστηρικτές του, η πολιτική του Αμερικανού προέδρου για την συνάντησή του με τον Πούτιν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον στην βάση των σκληροπυρηνικών ψηφοφόρων του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι αυτοί βλέπουν με συμπάθεια τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ απορρίπτουν ως κατασκευασμένες ειδήσεις τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί σχετικά με ενδεχόμενους δεσμούς, μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Η τάση αυτή φάνηκε κατά τον καλύτερο τρόπο το Σάββατο στο Fox News, όταν ο Σον Χάνιτι που είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του προέδρου Τραμπ στον τομέα των αμερικανικών ΜΜΕ εξέφρασε στον αέρα την άποψή του για το λάθος που κάνουν όσοι ασκούν κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ πιστεύοντας ότι ο Πούτιν που είναι πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών θα προσπαθήσει να υπερισχύσει στην συνάντηση αυτή απέναντι στον Τραμπ.

Ο Χάνιτι πέταξε με το ιδιωτικό του τζετ στο Ελσίνκι και βρίσκεται εκεί από την προηγούμενη εβδομάδα. «Όλοι στα ΜΜΕ το έχουν πιάσει λάθος. Θα είναι ωμός και ουσιαστικά ξεκάθαρος, όπως ήταν στο ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα» εξήγησε ο Χάνιτι. Παράλληλα, ο ίδιος επικαλέστηκε τη συνάντηση που είχε ο Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνιο. Η συνάντηση βρέθηκε στο επίκεντρο της άσκησης σκληρής κριτικής στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Χάνιτι θεωρεί την συνάντηση αυτή, ως μία επιτυχία του προέδρου Τραμπ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωση της κατάστασης πυρηνικής έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, μέσω του τερματισμού των δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων.
Οι κατηγορίες κατά των Ρώσων

Σχετικά με τις απαγγελίες κατηγοριών της Παρασκευής κατά Ρώσων από τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ; «Η χρονική στιγμή για μένα είναι ύποπτη» είπε ο Χάνιτι υπονοώντας την εξοργιστική εμπλοκή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην διπλωματία που ασκεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με αναρτήσεις του στο Twitter, όταν αναχωρούσε για το Ελσίνκι, παραπονέθηκε ότι ανεξάρτητα από τις παραχωρήσεις που θα αποσπάσει ο ίδιος από τον πρόεδρο Πούτιν, οι κινήσεις του αυτές δεν θα του αναγνωριστούν ποτέ. Έτσι, για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ως εχθρική την συμπεριφορά των αμερικανικών ΜΜΕ απέναντί του.

«Μερικά από τα ΜΜΕ είναι πραγματικά εχθρικά για τον λαό» έγραψε, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταλάβει πως χρησιμοποιούσε μία αγαπημένη έκφραση του Σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να εκτιμήσει κανείς ότι η στάση αυτή του Αμερικανού προέδρου είναι αποδεκτή από τους ψηφοφόρους της σκληρής εκλογικής του βάσης. Τα ποσοστά δημοσκοπήσεων για τον Ρόμπερτ Μάλερ έχουν πρόσφατα καταβυθιστεί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.
«Ψηφίζουν» Πούτιν οι Ρεπουμπλικάνοι

Στο μεταξύ, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων του Πούτιν μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων έχουν αυξηθεί κατά την τελευταία διετία, από τότε που ο Τραμπ άρχισε να τον παρουσιάζει ως έναν πιθανό σύμμαχο των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται λανθασμένα για μοχθηρές πράξεις. Από την άλλη μεριά, στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του προέδρου Τραμπ, βρίσκεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ούν.

Ο Πούτιν γίνεται περισσότερο δημοφιλής μεταξύ των συντηρητικών, καθώς ποσοστό 25% των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και των ανεξαρτήτων που κλείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για τον Ρώσο πρόεδρο. Οι Δημοκρατικοί εκφράζονται θετικά για τον Πούτιν σε ποσοστό μόλις 9% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (Pew Research Center).

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η εκλογική βάση των συντηρητικών ψηφοφόρων επικροτεί την διπλωματική τακτική προσέγγισης του προέδρου Τραμπ, η τακτική αυτή, εμπεριέχει πολιτικό ρίσκο. Το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται γύρω στο 42% σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ ο ίδιος δεν έχει κατορθώσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την υποστήριξη που λαμβάνει διασφαλίζοντας την επανεκλογή του.

Ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ θεωρεί ότι η προσπάθεια της προσέγγισής του με τον πρόεδρο Πούτιν αποτελεί απόδειξη ότι ο ίδιος εξαρτάται από την Ρωσία θέτοντας σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου