Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2018

ΕΝΦΙΑ: Φωτιά τα εκκαθαριστικά για 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων – Με καθυστέρηση το χαράτσι, αλλά καμία αναβολή στις δόσεις!




- Προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Καίει ο φόρος στα ακίνητα με αυξήσεις 50 ως και πάνω από 200 ευρώ - Μόνο λίγες ημέρες θα έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες για την πληρωμή της δόσης...


Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει με τον ΕΝΦΙΑ την ατζέντα πρώτα με τον ανασχηματισμό και ύστερα με τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Έτσι ο ΕΝΦΙΑ που θα χαλάσει το κλίμα μετατίθεται για αργότερα. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τα εκκαθαριστικά να αρχίσουν να αποστέλλονται στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όμως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο, και πιθανότατα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και κάπως έτσι θα έχουν στη διάθεσή τους μερικές μόνο ημέρες για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου. Το χαράτσι μένει και καίει φέτος περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες με μεσαία κυρίως περιουσία λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Η κυβέρνηση θα δώσει βάρος στο γεγονός ότι για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ο ΕΝΦΙΑ μένει “παγωμένος” στα περυσινά επίπεδα, ενώ για σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα υπάρξει μείωση. Ωστόσο το χαράτσι αναμένεται να είναι μεγαλύτερο φέτος ως και 50 ευρώ για σχεδόν 740.000 άτομα, ενώ η αύξηση θα είναι ως και 200 ευρώ για ακόμη 160.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όσοι έχουν μεγάλη περιουσία, δηλαδή αρκετά πάνω από τα 300.000 ευρώ θα δουν αυξήσεις άνω των 200 ευρώ.

Σε πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300 και 550 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις, που θα ανεβάσουν σημαντικά τη λυπητερή του ΕΝΦΙΑ. Υπολογίζοντας τον φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις νέες αξίες προκύπτουν αυξήσεις που φθάνουν στα 1,9 ακόμη και στα 3,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμερίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100 τ.μ. θα προκύψει πρόσθετος φόρος 190 ή 320 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, τότε το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι καυτό.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα γλιτώσουν από τον εφιάλτη του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος που πληρώνουν για την ακίνητη περιουσία τους θα αλλάξει δύο ακόμη φορές. Μία το 2019 και μία το 2020 λόγω των δύο ακόμη αναπροσαρμογών που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες. Μάλιστα, το επόμενο έτος σχεδιάζεται να υπαχθούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και τα αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο ο φόρος που ήδη πληρώνουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι πιάνονται στην παγίδα του συμπληρωματικού φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου