Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2018

Στα σπίτια τους οι δύο στρατιωτικοί – Φως στις συνθήκες σύλληψης θα ρίξουν οι καταθέσεις τους





Από την Καστοριά ο Άγγελος Μητρετώδης ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τους στήριξαν
Στην Ορεστιάδα φτάνει σήμερα ο Δημήτρης Κούκλατζης
«Αποφύγαμε τα δύο άκρα, να επιβάλλουμε κυρώσεις ή να πέσουμε σε ένα παζάρι», δήλωσε ο Κατρούγκαλος...

Στην οικία του, στην Καστοριά επέστρεψε έπειτα από πέντε μήνες και συνολικά 167 ημέρες περιπετειώδους κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης ο Άγγελος Μητρετώδης. Ο Δημήτρης Κούκλατζης αναμένεται να φτάσει σήμερα στο σπίτι του στην Ορεστιάδα.





Συγκεκριμένα, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί και αφού βγήκαν από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη όπου μετέβησαν για προληπτικές εξετάσεις γυρίζουν στα σπίτια τους λαμβάνοντας ολιγοήμερη άδεια ώστε να ξεκουραστούν ενώ εν συνεχεία θα καταθέσουν λεπτομερώς στις στρατιωτικές αρχές για όλα όσα έζησαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους επί τουρκικού εδάφους.

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες οι δύο στρατιωτικοί θα πάνε στην Αθήνα όπου και θα γίνουν δεκτοί από τον Αλέξη Τσίπρα.

Φως στις συνθήκες σύλληψής τους θα δώσουν οι καταθέσεις τους

Με τη δική τους κατάθεση, όπως σημειώνουν Τα Νέα, θα ολοκληρωθεί και η ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για το περιστατικό από το ΓΕΕΘΑ μετά το περαστατικό της 1ης Μαρτίου στις Καστανιές.

Οι δύο αξιωματικοί έχουν δώσει στοιχεία για τις συνθήκες σύλληψής τους, καθώς ενημέρωσαν τους γονείς, τους δικηγόρους τους και το τουρκικό δικαστήριο. Από την πρώτη στιγμή είχαν ξεκαθαρίσει ότι κατά λάθος βρέθηκαν στο τουρκικό έδαφος, καθώς ακολουθούσαν ίχνη που εκτίμησαν ότι ανήκουν σε μετανάστες.

Σε κάθε περίπτωση, στην κατάθεση που θα δώσουν, θα περιγράψουν λεπτομερώς τα συμβάντα, την απόσταση που διήνυσαν εντός τουρκικού εδάφους, αλλά και τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών που τους συνέλαβαν.

«Ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας στήριξαν»

«Θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους ανθρώπους που μας στήριξαν, εμάς και τις οικογένειές μας. Χρόνια πολλά σε όλους», ήταν τα πρώτα λόγια του έλληνα στρατιωτικού.

«Οι δικοί μας, μας μετέφεραν πάντα το κλίμα, τη στήριξη των ανθρώπων και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους», πρόσθεσε ο Άγγελος Μητρετώδης.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του έλληνα στρατιωτικού αναφερόμενος στην περιπέτεια του γιου του, τη χαρακτήρισε «Express του μεσονυχτίου».

Κατρούγκαλος: Αποφύγαμε τα δύο άκρα, να επιβάλλουμε κυρώσεις ή να πέσουμε σε ένα παζάρι

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών- που συνόδεψε τους Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στην πτήση από την Αδριανούπολη στη Θεσσαλονίκη- ρωτήθηκε για το αν οι τεταμένες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν έπαιξαν ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. «Αναμφισβήτητα. Η επίπτωση της διαρκούς έντασης φάνηκε και στην οικονομία της χώρας αυτής. Είχε μεγάλη υποχώρηση της λίρας, πριν φτάσουμε στο κρεσέντο του μίνι οικονομικού πολέμου με το tweet του προέδρου Τραμπ ότι προβαίνει σε νέες κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ.

«Η υπόθεση δηλητηρίαζε τις διμερείς σχέσεις, αλλά πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες κινήσεις. Εμείς είμαστε φιλειρηνική δύναμη, θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά από πλευράς Τουρκίας αυτό σημαίνει σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αποκλιμάκωση της έντασης», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και έκανε αναφορά στο επεισόδιο στη Λέρο, με τους Τούρκους ψαράδες.

«Ήταν ένα σκηνικό που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση», σχολίασε.

Υπογράμμισε ότι το μήνυμα προς την Άγκυρα, το προηγούμενο διάστημα ήταν πως η εξομάλυνση των σχέσεων με την Ευρώπη περνά μέσα από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και ανέφερε ότι με διπλωματικές προσπάθειες επετεύχθη το θέμα να αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα στις σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας.

«Αποφύγαμε τα δύο άκρα, να επιβάλλουμε κυρώσεις ή να πέσουμε σε ένα παζάρι», είπε ακόμη και συμπλήρωσε ότι η συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν ήταν το σημείο- κλειδί της υπόθεσης.




Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/ellada/sta-spitia-tous-i-dyo-stratiotiki-chara-ke-sygkinisi-se-kastoria-ke-orestiada/#ixzz5OKUl36aZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου