Τρίτη, Αυγούστου 14, 2018

Ποιες μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσεις στην Τουρκία




ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΡΑ


Σε ισοτιμία 7 λίρες προς 1 δολάριο σπρώχνουν και σήμερα οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς, παρά τις ανακοινώσεις, τις απειλές και τις εξαγγελίες εκ μέρους των τουρκικών Αρχών, οι πιέσεις είναι αφόρητες και ενισχύουν την εικόνα της αστάθειας...

Με φόντο τις αναλύσεις, που βλέπουν αναπόφευκτη την προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ, τις «συστάσεις» προς τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την τουρκική οικονομία για γεωπολιτικούς λόγους και τις διαπιστώσεις ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αδύνατον να δεχθεί έξωθεν παρεμβάσεις, πόσο μάλλον να επιβάλει αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα που θα έχουν υπαγορευθεί από το «αμερικανικό» ΔΝΤ, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν ρίξει κεφάλαια στη γειτονική χώρα, παρακολουθούν τις εξελίξεις και σταθμίζουν τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Τουρκία έχει περιορισθεί σημαντικά μετά την πώληση της Finansbank (έναντι 2,7 δισ. ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα το 2015 και διαμορφώνεται στα 150 εκατ. ευρώ, έναντι 4,910 δισ. ευρώ το 2015. Οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες και οι τομείς δραστηριότητάς τους στην Τουρκία είναι:

Παραγωγή:
Τσιμέντου (ΤΙΤΑΝ)
Τροφίμων ( CHIPITA)
Βιομηχανικών ορυκτών-πυρίμαχων υλικών (ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ)
Χρωμάτων (ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ)

Εμπόριο:
Oικοδομικά υλικά, Προϊόντα Αλουμινίου (ΑΛΟΥΜΙΛ)
Μονωτικά υλικά (ISOMAT)
Πλαστικοί σωλήνες ( PALAPLAST)
Πλαστικοί σωλήνες άρδευσης (EURODRIP)
Ανελκυστήρες (KLEEMANN)
Καπνός και τσιγάρα (ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ)

Άλλες Υπηρεσίες
Πληροφορική (INTRAKOM, INTRALOT (ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια), INTELLI SOLUTIONS)
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων (GENECOR, EVDEMON)

Αυτήν την ώρα το τουρκικό 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 21,2%, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι (1- 3 έτη), που ενσωματώνουν το ρίσκο της χώρας, κυμαίνονται από 20,5% ως 25,6%.

Το διάγραμμα δείχνει την ισοτιμία τουρκικής λίρας- δολαρίου την τελευταία εβδομάδα





Πηγή: Ποιες μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσεις στην Τουρκία | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου