Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2018

«Αμερικανικός μήνας» ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση...



Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών άφησε υποσχέσεις για μια πιθανή στροφή του Ταγίπ Ερντογάν στην τακτική έντασης απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στις...
σχέσεις του με τις ΗΠΑ σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Τουρκία.

Ωστόσο η μη αποφυλάκιση του πάστορα Μπράνσον, αλλά και η αύξηση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα έως και 140% έδειξαν πως ο “Σουλτάνος” δεν θα υποκύψει εύκολα στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θα επιχειρήσει να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί με διαρκείς κινήσεις στη “διπλωματική σκακιέρα”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν με αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση επέλεξε να στείλει ένα σήμα προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές πως τα προβλήματα που υπάρχουν μπορούν να λυθούν αρκεί να υπάρξουν τα κατάλληλα ανταλλάγματα.

Ο Τσίπρας στη Νέα Υόρκη

Στον “αμερικανικό μήνα” που έρχεται, επενδύουν πολλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως τόνιζε καλά πληροφορημένη πηγή στο newpost.gr, σε σχέση με το νέο σκηνικό έντασης που στήνεται από την Τουρκία. Η Ελλάδα θα έχει δύο “χρυσές” ευκαιρίες για να συσφίξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον στέλνοντας με τη σειρά της τα κατάλληλα μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος να αναμένεται στην Ελλάδα. Το ενδεχόμενο να παραστεί και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν έχει αποκλειστεί ακόμα. Θεωρείται βέβαιο πως οι επαφές που θα επιχειρήσει η ελληνική πλευρά και ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσουν στη δυνατότητα δημιουργίας νέων επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί μετά τις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη στην ετήσια συνόδο του ΟΗΕ με την ατζέντα των συναντήσεων του να διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες. Αν και η απόλυτη ρήξη Τουρκίας - ΗΠΑ έχει αλλάξει τα δεδομένα, μέσα στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, ενδιαφέρον θα έχει πιθανή παρουσία του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου στην αμερικανική μεγαλούπολη, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και ένα σύντομο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε γίνει και το 2015 με τον Μπάρακ Ομπάμα. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι στο περιθώριο της Συνόδου, Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση σε αρκετά θερμό κλίμα.

Η ρωσική βοήθεια και η επαναπροσέγγιση της ΕΕ

Είναι φανερό πως ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να βρει διέξοδο για άλλη μια φορά προς την Ρωσία, τη στιγμή που και οι σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στο μηδέν. Η ανησυχία των Βρυξελλών είναι δεδομένη με πολλούς ηγέτες να σπεύδουν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά. Πιθανή κατάρρευση της οικονομίας της γειτονικής χώρας δεν συμφέρει ούτε την ΕΕ και σίγουρα όχι την Ελλάδα. Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει για τις νέες συμμαχίες που προετοιμάζει και με το άρθρο του στους New York Times το περασμένο Σάββατο, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση είχε κινηθεί και η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση Ερντογάν - Μέρκελ (28 Σεπτεμβρίου) με τον πρώτο να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις του με το Βερολίνο για το μέλλον της οικονομίας του. Χθες πραγματοποιήθηκε και τηλεφώνημα μεταξύ των δυο ηγετών και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως συμφώνησαν να υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των δυο χωρών. Η “εξίσωση” για την Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, από τη στιγμή που οι σχέσεις της Αθήνας με την Μόσχα έχουν “παγώσει” και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα επηρεάσει και την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία που ήταν προγραμματισμένη να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Η τουρκική λίρα

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα έχουν οδηγήσει την Άγκυρα σε ένα νέο μπαράζ δηλώσεων και απειλών, που έχει υποχρεώσει το Μαξίμου να βρίσκεται σε εγρήγορση και να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις. Το τελευταίο περιστατικό στη Λέρο με τους Τούρκους ψαράδες δεν προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Ηρώδου Αττικού με δεδομένη την επιθετική τακτική που ακολουθούν όλα τα τελευταία χρόνια οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες από τη γειτονική χώρα. Ασφαλώς, όμως δείχνει πως συντηρείται μια ένταση σε χαμηλό και μεσαίο επίπεδο, προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να την εξάγει, όχι όμως να την χρησιμοποιήσει, για να επεκτείνει τη δύναμή του στο Αιγαίο.

Η αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπορεί να ανακοινώθηκαν επίσημα από το ΓΕΕΘΑ, ωστόσο πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως το μέτρο ίσχυε ουσιαστικά από τη φυλάκιση των Ελλήνων στελεχών του στρατού ξηράς. Αφορούν διμερείς επαφές, επισκέψεις αξιωματούχων και στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά με την επιστροφή του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη στην Ελλάδα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Προβληματισμός για τις ελληνικές εξαγωγές και τον τουρισμό

Το “παζλ” των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα πηγάζουν κυρίως από την κακή εικόνα της τουρκικής λίρας, που όμως δείχνει να ανακάμπτει τα τελευταία 24ωρα. Οι κραδασμοί μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη λόγω της έκθεσης των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία. “Καμπανάκι” για αυτό το θέμα έχει χτυπήσει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι εξαγωγές είναι το πρωτό πεδίο που απασχολεί την Αθήνα, αφού περισσότερες από 700 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, που αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό προορισμό για τη χώρα μας. Δεν αφήνει αδιάφορο τους Έλληνες επιχειρηματίες το γεγονός πως η υποτίμηση της λίρας θα δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό, αφού τα τουρκικά προιόντα θα είναι φθηνότερα για τους υποψήφιους αγοραστές από ότι τα ελληνικά. Το άλλο πεδίο αφορά τον τουρισμό και κυρίως τις εισροές από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς την Ελλάδα.

Το προσφυγικό παραμένει μέσα στο “κάδρο” των ανησυχιών της ελληνικής πλευράς, από τη στιγμή, μάλιστα που το ενδεχόμενο πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία (ανακατάληψη του Ιντλίμπ από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ) μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα.

Για την κυπριακή ΑΟΖ εκφράζονται επίσης ανησυχίες από ελληνικές πηγές, ωστόσο θεωρούν καταλυτικό παράγοντα τη συμμετοχή του αμερικανικού κολοσσού της EXXON Mobil εκτιμώντας πως “υπάρχουν όρια πέρα από τα οποία δύσκολα θα περάσει η Άγκυρα”...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου