Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 03, 2018

Κάτω από τη βάση...




Η βαθμολογική βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επανήλθε στην επιφάνεια μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη, ότι θα την επαναφέρει.

Είναι γεγονός πως...

μια πολιτικάντικη αντίληψη δεκαετιών δημιούργησε δεκάδες τμήματα με κριτήρια οικονομικά και πελατειακά και σίγουρα όχι εκπαιδευτικά. Όμως τα λάθη δεν λύνονται με νέα λάθη.

Φυσικά και προβληματίζουν σχολές που μονοπωλούν χαμηλές επιδόσεις, όμως στην αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν βρίσκονται ούτε η «αριστεία», ούτε τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας και του συστήματος εισαγωγής αλλά η ενίσχυση ενός ταξικού μοντέλου που θα μειώσει τις διαθέσιμες θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια και θα τις αυξήσει στα ιδιωτικά. Στη λογική του δεν μπορεί ένας μαθητής να φοιτήσει π.χ. στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας με 3.000 μόρια αλλά μπορεί πληρώνοντας σε ιδιώτη να γίνει Γιατρός ή Δικηγόρος!

Οι οικογένειες υψηλών εισοδημάτων θα συνέχιζαν να έχουν πρόσβαση ενώ για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών οι φιλοδοξίες θα εξαντλούνται στην ακρωτηριασμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή την ανύπαρκτη τεχνική. Το γεγονός ότι Έλληνες Καθηγητές στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια ή διευθυντές παγκόσμιων κολοσσών ξεκίνησαν από επαρχιακά ΤΕΙ υπενθυμίζει εμφατικά ότι η ΝΔ βαθμολογείται «κάτω από τη βάση».

Οι αποσπασματικές πολιτικές, η πελατειακή λογική και οι σκληρά ταξικές αντιλήψεις που εισχωρούν πλέον, το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η διαιώνιση της προβληματικής κατάστασης. Τα προβλήματα της Ελληνικής Παιδείας είναι τόσο πεζά που οι ιδεολογικές προσεγγίσεις φαντάζουν πολυτέλεια. Χωρίς εθνική συνεννόηση και μακροχρόνιο σχεδιασμό τις επόμενες δεκαετίες θα ανακυκλώνουμε τις ίδιες συζητήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου