Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2018

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει με τον πάστορα





Ουδεμία διαβεβαίωση ότι ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον θα αφεθεί ελεύθερος μέσα στις επόμενες ημέρες δεν έδωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις ελπίδες που έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον για άμεση επίλυση της διαφοράς που έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις των δύο συμμάχων....


Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως η τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και συνεπώς η Ουάσιγκτον θα πρέπει να «περιμένει και να δει» τι θα αποφασίσει το δικαστήριο όσον αφορά τον κ. Μπράνσον, ο οποίος κρατείται επί σχεδόν δύο χρόνια.

«Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το δικαστήριο και οι πολιτική δεν έχουν λόγο στο ζήτημα», είπε ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Η επόμενη ακρόαση είναι προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου.


Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε με νόημα την ελπίδα πως ο πάστορας θα απελευθερωθεί γρήγορα από τον κατ’ οίκον περιορισμό όπου βρίσκεται το τελευταίο δίμηνο, ενώ διαρροές στην «Wall Street Journal» έκαναν λόγο για θετικά σινιάλα από την Άγκυρα.

Η τουρκική πλευρά κατηγορεί τον κ. Μπράνσον για υποστήριξη του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 και για κατασκοπευτική δράση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ η Ουάσιγκτον τις έχει χαρακτηρίσει ανεδαφικές.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις στο καθεστώς Ερντογάν για την απελευθέρωση του πάστορα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σημείο συσπείρωσης για την αμερικανική θρησκευτική δεξιά ενόψει των κρίσιμων εκλογών για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο.

Η στάση του Λευκού Οίκου συνέβαλε στην βαθιά αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας το προηγούμενο δίμηνο, με συνέπειες για την ευρύτερη τουρκική οικονομία, η οποία βασίζεται σε εισαγωγές και σε εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν πριν λίγες ημέρες στην WSJ η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να αποκλιμακώσει τις πιέσεις ενόψει τις 12ης Οκτωβρίου, όμως εάν το θέμα δεν λυθεί έως τότε θα επανέλθει δριμύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου