Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2018

«Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού προς το Υπερταμείο»





«Οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει, είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού»
«Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν εκχωρείται και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής»
«Από τις μεταβιβάσεις προς την ΕΤΑΔ εξαιρούνται τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και τα ακίνητα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία»
«Για αυτή την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού»...
«Κινδυνολογούν όσοι καταγγέλλουν εκποίηση των ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, διαβεβαίωσε ότι «καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ (Υπερταμείο)».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV, ανέφερε επίσης πως «οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει, είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού».

«Χαίρομαι λοιπόν», συνέχισε ο κ. Στρατής, «που η αντιπολίτευση συνυπογράφει σήμερα τη χθεσινή μας ανακοίνωση ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν εκχωρείται και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Τόσο η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όσο και ο νόμος, είναι σαφείς και δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας. Από τις μεταβιβάσεις προς την ΕΤΑΔ εξαιρούνται τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και τα ακίνητα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία».

Καταλήγοντας, δήλωσε: «Για αυτή την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά είναι και θα παραμείνει αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού. Όσον αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αυτές οφείλονται στην κατάρρευση του πολιτικού της αφηγήματος μετά την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

«Κινδυνολογούν όσοι καταγγέλλουν εκποίηση των ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ»

Νωρίτερα, η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, σε συνέντευξή της στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έκανε λόγο για «κινδυνολογία», σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες περί παραχώρησης 10.119 ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ).

Παράλληλα, εξέφρασε την απορία: «Πώς συμβαίνει κι ενώ ο νόμος του 2016 (παρ. 4 του άρθρου 196) διασφαλίζει ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε, να κυκλοφορεί σήμερα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του με μια κινδυνολογική προσέγγιση;».

Η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι «η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ», λέγοντας χαρακτηριστικά: «τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άυλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)




Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politismos/kamia-metavivasi-akinitis-perioysias-toy-yppoa-pros-to-ypertameio-diavevaionei-o-yfypoyrgos-politismoy-kostas-stratis/#ixzz5RfaAwgjU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου