Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2018

Τερέζα Μέι: Μόνη της και όλοι τους! «Φιάσκο» η άτυπη συμφωνία Κορυφής – video





Η Βρετανία προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και αν υπάρξει μια πρόταση που το Λονδίνο θα κρίνει αποδεκτή, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι....


Η Μέι τόνισε ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια «προστατευτική» πρόταση για τα σύνορα της Ιρλανδίας αν αυτή εξυπηρετεί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε προετοιμαζόμαστε για καμία συμφωνία», είπε σε μια συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να κάτσουμε κάτω και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο τραπέζι αυτή την στιγμή που πραγματικά αντιμετωπίζει ή διατυπώνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και κάνει σεβαστή την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημείωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η πρόταση της (σ.σ. Chequers) είναι η μοναδική που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι επιβεβαίωσε πως θα παρουσιάσει στην Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η Μέι του μετέφερε ότι θα καταθέσει νεές προτάσεις για το ζήτημα των συνόρων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει τίποτε γραπτώς.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες…μου εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ιρλανδία, τονίζοντας ότι μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί την Ιρλανδία, δεν εξυπηρετεί την ΕΕ», είπε ο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των διήμερων συνομιλιών στην αυστριακή πόλη.
Δείτε το βίντεο

Μέι: «Θα φέρουμε νέα πρόταση για τη Βόρεια Ιρλανδία»

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε σήμερα πως θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.
«Λοιπόν θα δείτε ποια είναι η νέα πρότασή μας… όταν την παρουσιάσουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό για το οποίο είμαι πολύ σαφής και αυτό που έχω πει με συνέπεια είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα που θα αποκόβει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν ένα νέο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας

«Σχεδόν ομόφωνη» θα ήταν η υποστήριξη των ηγετών των χωρών της ΕΕ στη διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.
«Υπάρχει μια ομόφωνη άποψη, ή σχεδόν ομόφωνη, στο τραπέζι, σύμφωνα με την οποία θα θέλαμε να γίνει το σχεδόν αδύνατο, η Βρετανία να κάνει νέο δημοψήφισμα», δήλωσε στο BBC.
«Οι περισσότεροι από μας θα χαιρόντουσαν αν υπήρχε η πιθανότητα ο βρετανικός λαός να βάλει τα πράγματα σε σειρά, να δει τι αφορούσαν οι διαπραγματεύσεις, να δει τις επιλογές και μετά να αποφασίσει μαζί για όλα», πρόσθεσε.
Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, δύο χρόνια και εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο κέρδισε το στρατόπεδο αυτών που τάσσονταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ με 52% των ψήφων.
Έξι μήνες πριν από την προθεσμία, οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία και οι δύο πλευρές έριχναν χθες κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ η μια στην άλλη το μπαλάκι όσον αφορά τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα απομακρύνει τον κίνδυνο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.
«Ελπίζουμε τελικά να συναφθεί μια συμφωνία, όμως χονδρικά είμαι πολύ δυσαρεστημένος που φεύγει η Βρετανία, θα ήταν ίσως καλύτερο να γίνει ένα άλλο δημοψήφισμα και ίσως οι άνθρωποι να μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη», δήλωσε παράλληλα στο BBC ο Αντρέι Μπάμπις, πρωθυπουργός της Τσεχίας.
Αυτό θα επέτρεπε «να επιλυθεί το πρόβλημα αρκετά γρήγορα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «σοκαρίστηκε» από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 στη Βρετανία.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέκλεισε χθες εκ νέου τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, όπως ζητεί ένα μέρος της κοινωνίας των πολιτών της χώρας της και ορισμένες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν.
Ωστόσο η φιλοευρωπαϊκή βρετανική οργάνωση Best for Britain σημείωνε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος το Ηνωμένο Βασίλειο να επαληθεύσει, συμβουλευόμενο τον λαό, αν το Brexit είναι πράγματι αυτό που θέλει».

Κουρτς: «Ειδική σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο για το Brexit»

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής» για το Brexit, αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.
«Βρέθηκε συμφωνία: θα υπάρξει ειδική σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο και οι επικεφαλής των χωρών θα το στηρίξουν», επεσήμανε ο Κουρτς μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν σήμερα για τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.
Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε επισημάνει χθες ότι αναμένει τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνόδου «στα μέσα Νοεμβρίου».
Μετά το χθεσινό τους άτυπο δείπνο μαζί με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, οι 27 υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα για ένα γεύμα όπου θα συζητήσουν τη στρατηγική τους ενόψει των τελευταίων εβδομάδων διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ένωση.
«Πιστεύω ότι γνωρίζετε πως οι προσεγγίσεις είναι ακόμη πολύ διαφορετικές», σχολίασε ο Κουρτς.
Όμως «μακριά από τη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα και πίσω από τις σκληρές, δημόσιες θέσεις που εκφράζονται στα μέσα (…) έχω την εντύπωση ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι μπορεί να βρεθεί λύση μόνο αν η κάθε μία κάνει βήματα προς την άλλη», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου