Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2018

Δημοσκόπηση: Πώς να εκβιάσετε μία απάντηση








Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν περνάνε τις πιο ευτυχείς στιγμές τους. Αφενός μεν τα ατυχή αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τα εντελώς αποτυχημένα exit polls, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν ρίξει πολύ μεγάλο μέρος των εταιρειών στην ανυποληψία.

Σε κάθε δημοσκόπηση, πριν δοθεί η απάντηση, σημασία έχει πώς γίνεται η ερώτηση. Και η επιστημονική προσέγγιση είναι να μην εκβιάζεται η απάντηση από τον πολίτη, να μην το οδηγεί εκ των προτέρων σε προαποφασισμένη απάντηση.

Ένα τέτοιο σοβαρό δείγμα υπάρχει στο site της εταιρείας GPO, όπου η ερώτηση είναι η εξής: “Πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε στα Σκόπια μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα για να πάρει ως αντάλλαγμα από τους εταίρους μας στην Ευρώπη το να μην κοπούν οι συντάξεις;” Αντιγραφή εν ολίγοις της ρητορικής της αντιπολίτευσης.

Έχουν που έχουν περιπέσει σε ανυποληψία οι δημοσκόποι, ας μην συνεχίσουν να πυροβολούν τα πόδια τους, με ερωτήσεις που εγείρουν τουλάχιστον επιστημονικά ερωτήματα (και σίγουρα πολιτικά)



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/parapolitika/dimoskopisi-pos-na-ekviasete-mia-apantisi/#ixzz5UbWtWyuC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου