Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2018

Π. Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη εθνική θέση οι νόμιμες αξιώσεις μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις





«Τιμώντας την ιερή μνήμη των θυμάτων του Μαρτυρικού αυτού τόπου (από το 1998 η Κοινότητα Νέων Κερδυλίων έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως Μαρτυρική), διαπιστώνουμε, για πολλοστή φορά, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και, άρα, τρόπο ζωής. Αυτή την αλήθεια οφείλουν να τη γνωρίζουν όλοι, φίλοι και μη της Ελλάδας. Η πίστη σε αυτές τις αξίες, σ’ αυτά τα πανανθρώπινα ιδανικά, χαρακτηρίζει διαχρονικώς και τη διεθνή συμπεριφορά της πατρίδας μας» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος (φωτ. αρχείου).


Στις Σέρρες, στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στα Άνω και Κάτω Κερδύλια (οι Γερμανοί εκτέλεσαν 230 άνδρες ηλικίας 15 έως 65 ετών κι έβαλαν φωτιά στα σπίτια των δύο χωριών, ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου 1941), έδωσε το παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.....

«Τιμώντας την ιερή μνήμη των θυμάτων του Μαρτυρικού αυτού τόπου (από το 1998 η Κοινότητα Νέων Κερδυλίων έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως Μαρτυρική), διαπιστώνουμε, για πολλοστή φορά, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και, άρα, τρόπο ζωής. Αυτή την αλήθεια οφείλουν να τη γνωρίζουν όλοι, φίλοι και μη της Ελλάδας. Η πίστη σε αυτές τις αξίες, σ’ αυτά τα πανανθρώπινα ιδανικά, χαρακτηρίζει διαχρονικώς και τη διεθνή συμπεριφορά της πατρίδας μας» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα, η οποία ανήκει, οριστικώς και αμετακλείτως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι δηλαδή δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη, τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα και το έδαφος της πατρίδας μας, που αποτελούν επίσης σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τούτο θα το πράττουμε πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας, δοθέντος ότι η Ιστορία μάς έχει διδάξει πως τα μεγάλα και σημαντικά - και ιδίως τους εθνικούς μας στόχους - τους επιτυγχάνουμε ενωμένοι. Ενώ η διχόνοια και ο διχασμός μάς στοίχισαν ακριβά, ακόμη δε και τμήματα του εθνικού μας κορμού. Τέτοια τραγικά λάθη δεν είναι νοητό να τα επαναλάβουμε. Και δεν θα τα επαναλάβουμε» υποστήριξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως υπογράμμισε, «μέσα σε αυτό το πλαίσιο ιερής μνήμης - και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες - εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής. Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι αξιώσεις μας αυτές είναι πάντα νομικώς ενεργές - πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής - και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός επιβάλλει τη σχετική απόφαση να τη λάβει αρμόδιο δικαστικό forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ναζιστική θηριωδία στα μαρτυρικά χωριά των Άνω και Κάτω Κερδυλίων «εκπέμπει SOS και ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, η επανεμφάνιση λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα κι αποτελεσματικότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς λαούς που τη συγκροτούν. Κυρίως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες, οι οποίες προκαλούν την εμφάνιση κι ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Είναι καίριας, επομένως, σημασίας, πολλώ μάλλον ενόψει των ερχόμενων κρίσιμων Ευρωεκλογών, η υπεράσπιση του κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, μάλιστα, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική - και όχι μόνο - κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του κοινωνικού Κράτους Δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπιστούμε έναντι όσων βάλλουν σήμερα κατά της αναγκαιότητάς του. Ταυτοχρόνως, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εναντίον όλων εκείνων, οι οποίοι απεργάζονται την υπονόμευσή του και, εν τέλει, την αποδόμησή του.

Σας διαβεβαιώ ότι η πατρίδα μας, κοιτίδα του σύγχρονου ευρωπαϊκού Πολιτισμού, θα διαδραματίζει πάντοτε καίριο ρόλο στην υπεράσπιση της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και του κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη, προκειμένου αυτή να μην ξαναγίνει μια "σκοτεινή ήπειρος", όπως, κατά τον Μαρκ Μαζάουερ, συνέβη κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου