Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2018

Συνεχείς προσφυγές συνταξιούχων: Φόβοι για ασφαλιστικό-απέραντο δικαστήριο





Ολοένα και πληθαίνουν οι προσφυγές συνταξιούχων στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν επιστροφή δώρων καθώς και ποσών που αναδρομικά δύναται να φτάνουν έως και τις 22.000-25.000 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο.

Κίνδυνο να μετατραπεί το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας σε ένα απέραντο δικαστήριο εκφράζουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης σε δημοσίευμα της Οικονομικής Καθημερινής της Κυριακής....

Αφορμή για το παραπάνω οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν το 2012.

Ανησυχία εμπνέει συγκεκριμένα το γεγονός ότι ολοένα και πληθαίνουν οι προσφυγές συνταξιούχων στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν επιστροφή δώρων καθώς και ποσών που αναδρομικά δύναται να φτάνουν έως και τις 22.000-25.000 χιλιάδες ευρώ ανά άτομο.

Επί του συνόλου των συνταξιούχων μάλιστα το κόστος εκτιμάται σε περισσότερα από 8 με 9 δις ευρώ, γεγονός που την πρόθεση για εφαρμογή της απόφασης ΣτΕ, ιδιαιτέρως δύσκολο να υλοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται και νέο μαζικό κύμα υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ από συνταξιούχους που προκαλεί σύγχυση και ατέλειωτες ουρές ταλαιπωρίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή μιας νέας απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου περί του νόμου Κατρούγκαλου και συγκεκριμένα για το αν είναι συνταγματικός ο τρόπος απορρόφησης των μειώσεων του 2012 στις συντάξεις, μέσα από την διαδικασία επανυπολογισμού και καταγραφής της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, που θα ξεκινήσει Ιανουάριο του 2019.

Ενδεχόμενη κρίση αντισυνταγματικότητας θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί στον τομέα της Κοινωνικής ασφάλισης, μιλώντας στην Καθημερινή, τόνισαν ότι οι συνταξιούχοι δύνανται να διεκδικήσουν δικαστικά, με επιτυχία κάποια στιγμή στο μέλλον, περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2015.

Επισημαίνουν, ωστόσο πως το κόστος των διαδικασιών πιθανότατα θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, φτάνοντας να αγγίζει μέχρι και το ποσό της διεκδίκησης.

Για αυτό τον λόγο μάλιστα και προτείνουν την λύση των ομαδικών αγωγών.

Τέλος, όπως αναφέρουν η λύση πρέπει να είναι πολιτική προκειμένου τόσο η χώρα όσο και το ασφαλιστικό μας σύστημα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο πραγματικά υψηλό κόστος της συμμόρφωσης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Πηγή:Kαθημερινή



Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/387059/suneheis-prosfuges-sudaxiouhon-fovoi-gia-asfalistiko-aperado-dikastirio/#ixzz5UVNscs7Q
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου