Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2018

Χαστούκι του Τραμπ στον Ερντογάν για το “Μπαρμπαρός” – Μην κάνετε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση




- Σαφές μήνυμα στον Ερντογάν από το Στέτι Ντιπάρτμεντ - Το “Μπαρμπαρός” μπορεί να αυξήσει την ένταση στην περιοχή λένε η Αμερικανοί - Ο Τραμπ δείχνει ότι παίρνει το μέρος της Κύπρου στο ζήτημα της ΑΟΖ - Πως οι Αμερικανοί πιέζουν τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι για το Κυπριακό...
Μια απάντηση με ένα σαφές μήνυμα του Τραμπ προς τον Ερντογάν ήρθε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ . Οι Αμερικανοί φαίνονται εξαιρετικά ενοχλημένοι με την απόφαση του “σουλτάνου” της ΄’Αγκυρας να στείλει στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός”, ενώ δείχνουν παράλληλα με νόημα ότι θέλουν οι δυο πλευρές να καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό.

Μετά τη νέα παράτυπη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία και η οποία περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί λένε ότι αποθαρρύνουν «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ .

Ο εκπρόσωπος ωστόσο έστειλε και ένα σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν οι δυο πλευρές να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι και το ζήτημα των κοιτασμάτων μπορεί να διευθετηθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».


«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου