Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2018

«Διάτρητο» κατηγορητήριο καταγγέλλει ο Παπαντωνίου – Διεκόπη για σήμερα η απολογία του




Μετά τη «μαραθώνια» απολογία, που άγγιξε τις 12 ώρες, η διαδικασία διεκόπη, λόγω κόπωσης, και θα συνεχιστεί σήμερα
Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για το ποσό των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να πήρε ως “δώρο” για να προχωρήσει τη σύμβαση για την αναβάθμιση των έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού αλλά και τη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά
Η σύζυγος του, που ελέγχεται για την ίδια κατηγορία, θα απολογηθεί και αυτή σήμερα...

Διεκόπη για σήμερα το πρωί η απολογία του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομου ποσού 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Η απολογία διεκόπη λόγω κόπωσης μετά από σχεδόν 12 ώρες που διήρκησε, καθώς ο πρώην υπουργός βρέθηκε στις 9 το πρωί στο ανακριτικό γραφείο οπότε και ξεκίνησε η όλη διαδικασία.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για το ποσό των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να πήρε ως “δώρο” για να προχωρήσει τη σύμβαση για την αναβάθμιση των έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού αλλά και τη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά.

Αποδέκτης δεκάδων ερωτήσεων των ανακριτών διαφθοράς έγινε ο Γιάννος Παπαντωνίου για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών.

Η «μαραθώνια» απολογία ξεκίνησε στις 9 το πρωί. Το πρώτο σκέλος κράτησε περίπου 6-7 ώρες, που αφορά το αδίκημα της απιστίας που έχει παραγραφεί. Ωστόσο, είναι η βάση για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.

Το πρώτος σκέλος αναλώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συμβάσεις που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και ειδικά στην επίμαχη, για την οποία και οι ανακριτές Διαφθοράς υπέβαλαν «βροχή» ερωτήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επί οκτώ ώρες, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ “σφυροκοπήθηκε” από τους Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου για ζητήματα που ανακύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και “λεπτομέρειες επί εγγράφων της υπόθεσης” γεγονός που φέρεται να δημιούργησε σε κάποιες φάσεις έντονο εκνευρισμό στον κ. Παπαντωνίου.

Είναι χαρακτηριστικό της πρόθεσης των δικαστικών λειτουργών να εξαντλήσουν κάθε πτυχή του βαρύτατου κατηγορητηρίου το γεγονός ότι γνωστοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας, στην επίσης κατηγορούμενη σύζυγο του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, ότι η απολογία της μεταφέρεται για το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπήρξε, το δεύτερο σκέλος της απολογίας του πρώην υπουργού ξεκίνησε μετά τις 6 το απόγευμα, μετά από ένα διάλειμμα, και άνοιξε τον κύκλο των ερωτήσεων για τη νομιμοποίηση των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Η ζημία του ελληνικού δημοσίου αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνείται όσα του καταλογίζονται και κάνει λόγο για ένα «διάτρητο» κατηγορητήριο.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνείται την κατηγορία σε βάρος του ισχυριζόμενος ότι τα περί “δαιδαλωδών διαδρομών” που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο δηλώνουν “άγνοια του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος” ενώ κάνει λόγο για “δόλιες συρραφές”. Όπως τονίζει ο κατηγορούμενος, “μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό”.

Ο κατηγορούμενος κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο “των διωκτών του” το οποίο, όπως ισχυρίζεται, τους ανάγκασε “να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο” και να κάνουν “ένα ταξίδι στο διάστημα και να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν”, συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η σύζυγος του, που είναι επίσης κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πήρε προθεσμία για σήμερα το πρωί .

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/ellada/diekopi-i-apologia-panantonioy-tha-synechistei-to-proi-tis-tritis/#ixzz5UgwXOUiz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου