Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2018

Ο Κάρολος γίνεται 70 - Θα προλάβει να γίνει βασιλιάς ;





Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος κλείνει τα 70 του χρόνια. Ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει βασιλιάς.

Ενώ κατά καιρούς κυκλοφορούν φήμες που κάνουν λόγο για παραίτησή του από τα δικαιώματα του θρόνου προς όφελος του πρωτότοκου γιού του Ουίλλιαμ, ο ίδιος σε συνέντευξή του στο BBC δηλώνει ότι θα αναλάβει τη βασιλεία και μάλιστα εξηγούσε τι θα κάνει.

Ο πρωτότοκος γιος της 92χρονης βασίλισσας Ελισάβετ δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι ο ρόλος του βασιλιά θα είναι εντελώς διαφορετικός από ατόν του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου.

«Οι δύο καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές» τονίζει, υπογραμμίζοντας «δεν είμαι ανόητος» ότι λόγω ρόλου και ουδετερότητας πολλές από τις φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητές του θα μπουν στον «πάγο».

Ο Κάρολος έχει πλούσια κοινωνική δράση. Είναι ένθερμος υποστηρικτής για την προστασία του περιβάλλοντος, λάτρης της ομοιοπαθητικής και της καλής αρχιτεκτονικής. Πολλές από αυτές τις δράσεις δεν συνάδουν με το ρόλο του βασιλιά και ο Κάρολος αυτό το γνωρίζει καλά.

Δεσμεύεται να σεβαστεί το διακριτικό ρόλο της μοναρχίας στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ξέρει καλά ότι οφείλει να παραμένει ουδέτερος ως βασιλιάς σε καίρια ζητήματα, σεβόμενος απόλυτα το θεσμικό του ρόλο στα θέματα που σχετίζονται με την κυβέρνηση. «Και βέβαια καταλαβαίνω πως θα πρέπει να δρω» διαβεβαιώνει.

Στο παρελθόν κατηγορήθηκε πολλές φορές ως «ανακατώστρας», ιδιαίτερα πριν το γάμο και το επακόλουθο διαζύγιο με την Νταϊάνα που στα μάτια κάποιων τον έκανε αντιπαθητικό.

Στηρίζοντας εμπράκτως και ενεργά μη προνομιούχους και φτωχούς νέους, είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στα Ανάκτορα με τα ταμπλόιντ να μην αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη για να διαδίδουν κουτσομπολιά.

«Αν αυτό που έκανε πριν από 40 χρόνια, να ασχολούμαι με την κατάσταση στις κοινότητες, θεωρείται παρέμβαση, τότες ας είναι, είμαι περήφανος για αυτήν», λέει αποστομοτικά.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν επίσης και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, μεταξύ των οποίων φυσικά και οι δύο γιοι του.

Ο πρίγκιπας Χάρι αποκαλύπτει ότι ο πατέρας του είναι εργασιομανής και συχνά τον παίρνει ο ύπνος στο γραφείο του και το ξημέρωμα τον βρίσκει με ένα post it κολλημένο στο μέτωπο. Ενώ ο επόμενος διάδοχος του θρόνου, ο Ούλιαμ, δεν κρύβει ότι θα επιθυμούσε ο πατέρας του να περνά περισσότερο χρόνο με τα εγγόνια του Τζορτζ, Σάρλος και Λούις, τα οποία τον λατρεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου