Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2018

Η αρχή του τέλους για τον Νόμο Κατρούγκαλου – Τι θα γίνει με τους νέους συνταξιούχους





Το πουλόβερ του Νόμου Κατρούγκαλου αρχίζει πλέον να ξηλώνεται και αυτό το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση. Η χθεσινή απόφαση του Euro Working Group που δικαιώνει απόλυτα την στρατηγική επιλογή της Αθήνας να επικεντρώσει την προσοχή της στην μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, ανοίγει τον δρόμο για να τελειώσει και τυπικά η βασική φιλοσοφία του Νόμου, η οποία ήταν θνησιγενής εν τη γένεσή της.
Το επόμενο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, που μπορεί να μην επείγει ωστόσο χρειάζεται άμεσα πολιτικές απαντήσεις, είναι τι θα συμβεί με τους συνταξιούχους μετά τον Μάιο του 2016, οι οποίοι έχουν χάσει ή θα χάσουν το σύνολο της προσωπικής διαφοράς. Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας τι σημαίνει αρκεί να πούμε ότι δύο συνταξιούχοι με τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση ίσως και μερικές ημέρες, μπορεί να σημαίνει διαφορές που σημαίνει μειωμένες συντάξεις έως και 45%.
Είναι αντιληπτό ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές. Αν δεν διορθωθεί πολιτικά, τότε είναι σίγουρο ότι την λύση θα την δώσουν τα δικαστήρια και βέβαια χωρίς κανείς να θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα μίας τέτοιας προσφυγής, είναι αυτονόητο τι θα συμβεί. Εξάλλου το Σύνταγμα αναφέρει ρητώς ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσιοι απέναντι στο Νόμο.
Σήμερα υπολογίζεται ότι οι νέοι συνταξιούχοι είναι περί τους 35.000 και κάθε χρόνο θα αυξάνονται κατά περίπου 10.000. Γίνεται κατανοητό ότι όποιος εξ αυτών προσφύγει σε οποιοδήποτε δικαστήριο θα δικαιωθεί. Είναι πλέον μονόδρομος η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και η αντικατάστασή του από έναν άλλον. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα ίσως επισπευσθεί από πιθανή απόφαση κατά του Νόμου από το ΣτΕ, η οποία και αναμένεται.
Επίσης υπάρχει και ένα θέμα, όχι μείζονος, αλλά ουσιαστικό. Για περίπου 150.000 – 200.000 συνταξιούχους με βάση τον επανυπολογισμό θα προκύψουν αυξήσεις, από την προσωπική διαφορά, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί κάποια στιγμή (εντός 5ετίας λέει ο Νόμος). Κατά συνέπεια και αυτό το θέμα θα πρέπει να λυθεί.
Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι οι περικοπές των συντάξεων ακυρωθούν και δεν αναβληθούν. Μέχρι στιγμής ουδείς ξέρει ποια θα είναι η λύση. Μένει να αποσαφηνιστεί. Στην αναβολή ενδεχομένως να μην υπάρξει πρόβλημα. Στην ματαίωση όμως, εφόσον είναι αληθές αυτό που διέρρεαν χθες οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπάρχει θέμα και θα πρέπει να δοθεί συνολική λύση που αυτόματα οδηγεί στην εκ βάθρων αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου αν όχι κατάργηση και αντικατάστασή του από έναν άλλον πιο λειτουργικό και κυρίως δίκαιο
.
Του Θανάση Παπαδή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου