Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2018

Εισαγγελική έρευνα για την ύποπτη εξαγορά από τη ΔΕΗ σκοπιανής εταιρείας συνεργάτη του Ζάεφ λίγο πριν την συμφωνία των Πρεσπών


Ραγδαίες είναι οι ελελίξεις στην υπόθεση εξαγοράς από τη ΔΕΗ της εταιρείας του
αντιπροέδρου και στενού φίλου του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, έναντι τιμήματος 4,8 εκ. € ένω ανέλαβε και υποχρεώσεις σε δάνεια που ξεπερνούν τα 26 εκ. € και όλα αυτά παραμονές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για την ύποπτη αυτή υπόθεση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα και με πληροφορίες του skai.gr και τις επόμενες ημέρες αναμένονται σημαντικές αποκαλύψεις που θα έχουν σοβαρές συνέπειες και στο πολιτικό σκηνικό.


Η εξαγορά της είχε γίνει λίγους μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών, με την κυβέρνηση να μην φέρνει ποτέ στην κοινή γνώμη το αρχικό τίμημα που ζητούσε ο Ανγκιούσεφ αλλά και τους όρους της συμφωνίας.



Το ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει επίσης ότι η κατάθεση των χρημάτων της ΔΕΗ γίνονταν στον προσωπικό λογαριασμό του Ανγκιούσεφ ενώ η εξαγορά έγινε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, όπου έχει τοποθετηθεί ο πρώην διοικητής της βιομηχανίας ζάχαρης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Λάντζας.

Την ιστορία είχε αναδείξει με δημοσιεύματα του ο Lykavitos.gr τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δίνοντας αναλυτικά όλες τις πτυχές και λεπτομερέστατα στοιχεία της ομιχλώδους υπόθεσης.

Η ΔΕΗ, τότε, σε ανακοίνωση της υποστήριξε ότι έλαβε μια «επιχειρηματική απόφαση» που θα της άνοιγε την πόρτα για την εμπορία ενέργειας στα Βαλκάνια, ενώ η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα απέκρυψε τη συγκεκριμένη απόφαση και ενέργεια, η οποία ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος στα Σκόπια ανήλθε σε πέντε εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν όσα και τα χρήματα που έδωσε η ΔΕΗ για την εξαγορά της EDS, με διαχειριστές ανθρώπους του ιδίου του Σκοπιανού αντιπροέδρου.



Όπως είχε δημοσιεύσει ο Lykavitos.gr, η εταιρεία πλέον είχε αποδειχτεί με έγγραφα πως είχεΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ και τα ερωτήματα για την Διοίκηση της ΔΕΗ, τον αρμόδιο υπουργό Σταθάκη και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου που άναψε το "πράσινο φως" για αυτήν την ύποπτη εξαγορά παραμένουν αμείλικτα.

Και έχουν κυρίως να κάνουν, με την επιχειρηματική σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης σε ότι έχει να κάνει με την ΔΕΗ αλλά και γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση εμφανίσθηκε τόσο... γαλαντόμα απέναντι στο δεξί χέρι του Ζάεφ, προσφέροντας του "ζεστά" 5 εκατομμύρια ευρώ λίγο πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως είχε γράψει ο Lykavitos.gr, «τον λόγο εκτός από τα Αστικά και Ποινικά Δικαστήρια που οφείλουν να ερευνήσουν εάν έχει τελεστεί το κακούργημα της Απιστίας κατά του Δημοσίου από την Διοίκηση της ΔΕΗ, οφείλει να έχει και η Βουλή. Που πρέπει να διερευνήσει και τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων- κάτι που εάν αποδειχθεί- μπορεί να ανοίξει διάπλατα μέχρι και την πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου για όσους εμπλέκονται στην πολύ ΒΡΟΜΙΚΗ αυτή Ιστορία.

Η οποία, πάνω από όλα, έχει να κάνει με την ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, που στην "ούγια" φέρει τα ονόματα Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος».



Τον ισολογισμό για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού στα Σκόπια από την ΔΕΗ είχε φέρει στη δημοσιότητα το skai.gr.

Η εταιρεία του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφέχει αρνητικά κεφαλαία, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου.

Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του είχε πει ότι την εξαγορά την ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων, η διοίκηση της ΔΕΗ ότι δέχθηκε εισήγηση από τις υπηρεσίες ενώ έως και σήμερα δεν έχει απαντηθεί γιατί τα χρήματα κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του Ανγκιούσεφ, και όχι στον όμιλο που υπάγονταν η EDS.



6 καίρια ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας:

1. Έχει αρνητικά κεφάλαια
2. Τα πάγια της είναι μόνο 600.000 ευρώ
3. Έχει το 40% των ζημιών του κλάδου ενώ έχει μόνο το 11% του τζίρου
4. Μία εταιρεία με μόνο 36 άτομα προσωπικό
5. Ο δείκτης πιστωτικής ικανότητας αρνητικός που σημαίνει δεν αγοράζει κανείς, και
6. Έχει γράψει ζημιές το 2017

To 1,2 και 5 όχι μόνο δεν δικαιολογούν τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε καν την αγορά με μηδενική αξία.


Ποια είναι η EDS

Ο Ομιλος EDS, αποτελεί μία ανερχόμενη εταιρεία στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στη FYROM.

Ιδρύθηκε το 2012 και έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο. Είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες εμπορίας (trading) Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.

Είναι από τους σημαντικότερους συμμετέχοντες στο απελευθερωμένο τμήμα της Ηλεκτρικής Αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια κυρίως σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις.

Το χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνει το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, για τις οποίες διαθέτει ισχύ συνολικά 320 μεγαβάτ.

Τέλος, διαθέτει χαρτοφυλάκιο πελατών 10 μεγαβάτ στην αγορά προμήθειας (λιανική) της Σερβίας.






«Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη ΔΕΗ για την εξαγορά της EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ;»

Στην υπόθεση είχε παρέμβει η ΝΔ μέσω του τομεάρχη Εθνικής ‘Αμυνας, Βασίλη Κικίλια, ασκώντας δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης και θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα: «Πρέπει να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα και να απαντήσει: Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ για να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων ενόψει της συμφωνίας για το Σκοπιανό;» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, καλώντας τον κ. Τζανακόπουλο να απαντήσει.

«Η ΔΕΗ έχει κινδυνεύσει 2-3 φορές να χρεοκοπήσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν είχε να πληρώσει τη μισθοδοσία της. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Σκρέκα, έκαναν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ΔΕΗ, την αδυναμία της επιχείρησης, τα μπλακ άουτ, τα προβλήματα χρηματοδότησης» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, για να προσθέσει:

«Και δύο μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν εν κρυπτώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, «μποναμά» 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΔΕΗ.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική εντολή. Το θέμα είναι μείζον, πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα, σήμερα κιόλας».



Αλλά και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης παρενέβη στο θέμα λέγοντας ότι θα το φέρει με ερώτηση στη Βουλή ώστε να απαντήσει η κυβέρνηση.

«Θα αναζητήσουμε στη Βουλή ποιος έδωσε την εντολή» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Μανιάτης προσθέτοντας ότι προφανώς την εισηγήθηκε η Κυβέρνηση γιατί ελέγχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ που παρότι βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση κάνει μια τέτοια εξαγορά.
Επιβεβαίωσε η ΔΕΗ

Με επίσημη απάντηση της η ΔΕΗ τότε επιβεβαίωσε ότι την εξαγορά της EDS έναντι 4,8 εκατομμύρια ευρώ, δυο μήνες πριν την Συμφωνία των Πρεσπών ανήκε στο στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ, επαναφέροντας τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής, την ώρα που η εταιρεία ηλεκτρισμού αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.



Αναλυτικά η απάντηση του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΔΕΗ, Ανδρέα Πετσίνη, στο τότε ρεπορτάζ ΣΚΑΪ, είχε ως εξής:

«Η απόφαση για την εξαγορά της EDS είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Για την επέκταση αυτήν η ΔΕΗ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η συγκεκριμένη εταιρεία βεβαίως και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012 και την είχε αναπτύξει.

Πρόκειται για μια εταιρεία άριστα οργανωμένη και στελεχωμένη από υψηλότατου επιπέδου προσωπικό. Έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσία σε διάφορες χώρες της Βαλκανικής μέσω θυγατρικών. Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.).

Το τίμημα είναι ακριβώς 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά ‘’ουρά’’ και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, και τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση».








google_ad_client = "ca-pub-7691334551475503"; google_ad_host = "ca-host-pub-1556223355139109"; google_ad_host_channel = "L0001"; google_ad_slot = "4995873471"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; iv>



lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου