Δευτέρα, Νοεμβρίου 19, 2018

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα στον Φαληρικό όρμο – Αλλάζει όψη η παραλιακή







Μία άλλη πόλη θα θυμίζει το μέτωπο των νοτίων προαστίων της Αθήνας μετά και τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος με μεγάλα υπόγεια τμήματα, άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, μετατόπιση των γραμμών του τράμ, υπόγεια πάρκινγκ, ποδηλατόδρομους και ένα μεγάλο πάρκο με βλάστηση προβλέπουν τα έργα για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που πραγματοποιείται στην Αττική και όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει δραστικά την εικόνα της περιοχής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το Δέλτα Φαλήρου.

Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Αττικής, πρόκειται για έργο με υπερτοπικό χαρακτήρα που αλλάζει τον προσανατολισμό της Αττικής στο σύνολό της και αίρει τον άδικο αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών προς την παραλία, συνδέοντας την περιοχή με τη θάλασσα.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως οι παρεμβάσεις θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας, απαλλάσσοντας 160.000 πολίτες από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, ενώ προσθέτει πως με την υλοποίηση του έργου αλλάζει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, η οποία και εντάσσεται δυναμικά στον τουριστικό χάρτη.


Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει:

Μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου προς τη θάλασσα, όπου σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί». Επί της ουσίας καταργείται ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει τη λεωφόρο Συγγρού με την Εθνική οδό και δημιουργείται νέος δρόμος.

Στη θέση αυτού του υπερυψωμένου δρόμου υλοποιείται η κατασκευή ξηρού καναλιού παράλληλου με τον νέο δρόμο, για την υποδοχή των υδάτων.

Δημιουργία συστήματος καθαρισμού του Κηφισού και βιολογικού καθαρισμού των ομβρίων υδάτων ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού για το μεγάλο πάρκο που θα δημιουργηθεί. Στο σύστημα αυτό θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση ροής και θα μπορούν να «τραβούν» νερό από τη θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από στάσιμα νερά που προκαλούν πολλά προβλήματα (οσμές, κουνούπια κ.λπ.).

Το έργο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου