Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2018

Ολάντ: Ένα τηλεφώνημα του Παυλόπουλου κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ




Τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το δημοψήφισμα του 2015 εξήρε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό Μέγαρο

Ειδικότερα, ο κ. Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. χαρακτήρισε ιστορικό το τηλεφώνημα, που είχε δεχθεί.... από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, το 2015 αμέσως μετά το Δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας Πρόεδρος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες εκείνης της συνομιλίας ο κ. Ολάντ, τόνισε ότι από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έθεσε τον εαυτό του ως εγγυητή της βούλησης της Ελλάδος να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι η αντιπολίτευση ήταν και εκείνη έτοιμη να πράξει τα δέοντα έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ.

Ο Φρανσουά Ολάντ – που είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του “Όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα- εξήρε και την στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, λέγοντας πως η χώρα του δεν θα τα είχε καταφέρει αυτά εάν δεν είχε εταίρους, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να συμβάλλουν, όπως η κυρία Μέρκελ, η οποία διαδραμάτισε έναν ρόλο σημαντικό και θετικό.


Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, τόνισε ότι μπορεί να είναι υπερήφανος για το αποτύπωμα των πράξεών του, προς όφελος της χώρας του και πρόσθεσε πως και ο ίδιος είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι «ο Φρανσουά Ολάντ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας αλλά και μια ηγετική πολιτική φυσιογνωμία στον Ευρωπαϊκό χώρο», ενώ υπογράμμισε και την πολύτιμη συμβολή του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μισέλ Σαπέν, που συνόδευε τον κ. Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπογράμμισε δε ότι ο Φρανσουά Ολάντ είχε το θάρρος να αναγνωρίσει ευθέως τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καταβάλλοντας βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως η στάση του πρώην Προέδρου της Γαλλίας να υπερασπιστεί την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, κάτι που – όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βάλλεται από τα μορφώματα λαϊκισμού που φθάνουν στα όρια του φασισμού και του ναζισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου