Δευτέρα, Νοεμβρίου 19, 2018

Αντίστροφη μέτρηση για συντάξεις και παροχές – Κρίσιμες οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup




Στην τελική ευθεία για να αποφασιστεί αν θα υλοποιηθεί η μη περικοπή των συντάξεων
Σήμερα δεν αναμένονται επίσημες αποφάσεις και ανακοινώσεις για τη μη περικοπή των συντάξεων
Η σύνοδος είναι αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης
«Ναι» από το ΕWG στη μη περικοπή των συντάξεων
Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου η επίσημη απόφαση για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας


Μπορεί το σημερινό Eurogroup να μην έχει ως κύριο θέμα στην ατζέντα του την Ελλάδα και τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά αποτελεί ένα ακόμη κρίσιμο δείγμα για τις τελικές αποφάσεις, που αναμένονται στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.

Σήμερα λοιπόν δεν αναμένονται επίσημες αποφάσεις και ανακοινώσεις για τη μη περικοπή των συντάξεων, καθώς η σύνοδος είναι αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης με στόχο να υπάρξουν βήματα προόδου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 13-14 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα.

Στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 ώρα Ελλάδος θα εξετασθεί το ζήτημα της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε έναν οργανισμό που θα μοιάζει περισσότερο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Eurogroup θα εξετάσει τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να ζητά το «κούρεμα» του χρέους μιας χώρας πριν παράσχει δάνεια στήριξης, εφόσον έχει καταδειχθεί πως το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.

«Ναι» από το ΕWG στη μη περικοπή των συντάξεων


Υπενθυμίζεται ότι «πράσινο» φως για τη μη περικοπή των συντάξεων έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από το EuroWorking Group της προηγούμενης, καθώς οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έφεραν αντιρρήσεις στην πρόταση της Αθήνας.

«Το Euro Working Group αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Στο EWG επισημάνθηκε πως αν και η Ελλάδα δεν τηρεί πλήρως τη συμφωνία για το χρέος, που περιλαμβάνει και περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο καταφέρνει να πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,6%.

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου η επίσημη απόφαση για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, πρόκειται να ληφθεί η τελική και επίσημη απόφαση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στις 3 Δεκεμβρίου θα εξεταστούν όλοι οι προϋπολογισμοί των χωρών μελών της Ευρωζώνης και όσον αφορά την Ελλάδα, εκτός από τον προϋπολογισμό, θα εξεταστεί και η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/oikonomia/antistrofi-metrisi-gia-syntaxeis-kai-paroches-krisimes-oi-simerines-apofaseis-toy-eurogroup/#ixzz5XHWdoW9G

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου