Δευτέρα, Νοεμβρίου 19, 2018

"Ξυπνά" ο εφιάλτης στη Γουατεμάλα! Νέες εκρήξεις στο ηφαίστειο Φουέγο [pics, vid]






Το Φουέγο “βρυχάται” ξανά! Συνεχείς εκρήξεις και τέφρα παντού – video


Το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα μπήκε ξανά σε φάση έκρηξης. Οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να εκκενώνουν περιοχές και καλούν τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται.


Τον περασμένο Ιούνιο, η έκρηξη του Φουέγο είχε στοιχίσει τη ζωή σε 194 ανθρώπους. Η Γουατεμάλα ζει ξανά τον εφιάλτη καθώς τις τελευταίες ώρες το ηφαίστειο έχει μπει σε φάση έκρηξης και κάθε ώρα που περνά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Το ηφαίστειο Φουέγο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας. Μπήκε ξανά σε φάση έκρηξης την Κυριακή, εκτοξεύοντας τέφρα και εκλύοντας λάβα. Είναι η πέμπτη φορά από την αρχή του χρόνου που το “Volcán de Fuego” («Ηφαίστειο της Φωτιάς») μπαίνει σε φάση έκρηξης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, κάθε ώρα που περνά, οι εκρήξεις που καταγράφονται είναι ιδιαίτερα έντονες. Η ηφαιστειακή τέφρα εκτοξεύτηκε στα 5.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, η ροή της λάβας στο φαράγγι Σενίζα φτάνει τα 2.500 μέτρα, ενώ προκαλούνται και κατολισθήσεις.
Το ηφαίστειο, που απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, φθάνει σε ύψος τα 3.763 μέτρα.
Κατακρημνίσεις ηφαιστειακής τέφρας αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον επτά κοινότητες στα νοτιοδυτικά του κρατήρα. Ήδη, οι αρχές έχουν αποφασίσει να απομακρύνουν τους κατοίκους από κάποιες περιοχές.
Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη είχε σημειωθεί από την 6η ως την 9η Νοεμβρίου, χωρίς να αναφερθούν ούτε θύματα, ούτε υλικές ζημιές.
Στις 3 Ιουνίου, εκλύσεις λάβας, τέφρας, βράχων και αερίων — ηφαιστειακών αναβλημάτων που αποκαλούνται πυροκλαστικές ροές — κατέστρεψαν το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 194 ανθρώπους, ενώ άλλοι 234 άνθρωποι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι.
Φωτογραφία αρχείου Reuters
Άλλα δύο ηφαίστεια είναι ενεργά στη Γουατεμάλα εκτός από το Φουέγο: το Πακάγια, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, καθώς και το Σαντιαγκίτο, 117 χλμ. δυτικά. Στα δύο ηφαίστεια καταγράφηκε πρόσφατα δραστηριότητα, χωρίς πάντως κανένα από τα δύο να μπει σε φάση έκρηξης.
Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και conred.gob.gt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου