Κυριακή, Δεκεμβρίου 16, 2018

«Η δημόσια τηλεόραση βρίσκεται στο στόχαστρο»...



Η απάντηση της Μαριλένας Κατσίμη στις αναφορές Σαμαρά για την ΕΡΤ...



«Βασικός κανόνας στον κανιβαλισμό των social media είναι να αδιαφορείς όταν δέχεσαι επίθεση γιατί αλλιώς πυροδοτείς νέο κύκλο τοξικότητας. Όταν έμαθα όμως ότι ο κ. Σαμαράς μίλησε στο συνέδριο της ΝΔ και αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην...
εκπομπή μας, ε είπα να απαντήσω.


Η δημόσια τηλεόραση βρίσκεται στο στόχαστρο και γι αυτό οι δημοσιογράφοι που δουλεύουμε στην ΕΡΤ πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ωστόσο λάθη γίνονται. Δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida, το οποίο αναπαράχθηκε από το Μακελειό και το Liberal (με μικρές τροποποιήσεις) γράφει ότι οι (παρουσιαστές της) ΕΡΤ έκλαιγαν επειδή ο ΕΛΑΣ έχασε τη μάχη της Αθήνας.


Τα δημοσιεύματα αυτά, "πάτησαν" σε έναν ατυχή, είναι αλήθεια, τίτλο που μπήκε την ώρα που ένας από τους καλεσμένους στην εκπομπή-αφιέρωμα στα Δεκεμβριανά, ο ιστορικός του ΚΚΕ, Κώστας Σκολαρίκος εξηγούσε γιατί -κατά τη γνώμη του- έχασε ο ΕΛΑΣ από τον κυβερνητικό στρατό και τους Βρετανούς το 1944. Όσο για τα υπόλοιπα που γράφει το δημοσίευμα δεν έχει καν νόημα να τα αναφέρω εδώ. Η φαντασία οργιάζει. Έχουμε συνηθίσει πια και δεν μας πτοούν.


Από τότε που ξεκινήσαμε τους Ιστορικούς Περιπάτουςνιώθουμε ότι κάνουμε κάτι που αξίζει κι αυτό επιβεβαιώνεται από τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Να συζητάμε δηλαδή για την ιστορία είτε σε περιπάτους είτε στο στούντιο. Ξεκινάμε από το ότι αντικειμενική Ιστορία δεν υπάρχει όπως δεν υπάρχει και μία ιστορική αλήθεια. Η ιστορία δεν προσφέρεται εύκολα για αντικειμενικότητα. Προσφέρεται όμως για μια έντιμη ανάγνωση. Γι’ αυτό προσπαθούμε στις εκπομπές μας να παρουσιάζουμε πολλές και διαφορετικές τεκμηριωμένες και επιστημονικές απόψεις.


Είναι χαρακτηριστικό όμως (από όποιον χώρο κι αν προερχόμαστε) ότι δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι να ακούσουμε τον άλλον, να μάθουμε κάτι από την άλλη άποψη. Σε κάθε εκπομπή που κάνουμε υπάρχουν αντιδράσεις και καταγγελίες.
Το ΚΚΕ έχει τα πρωτεία γιατί μάλλον πιστεύει ότι μόνο η δική του αλήθεια υπάρχει στην ιστορία. Τα αντικυβερνητικά σάιτ βρίσκουν την ευκαιρία με ευτελή, κακοήθη και ψευδή δημοσιεύματα τύπου "Μακελειό" να ξεσπαθώσουν εναντίον της ΕΡΤ, άρα της κυβέρνησης. Αλλά και οι αριστεροί εν γένει ξινίζουν όταν ακούν απόψεις με τις οποίες διαφωνούν.


Δεν θα ξεχάσω τις αντιδράσεις στην ερώτηση μου σχετικά με την ήττα του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά ή την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο ότι δηλαδή, μήπως καλύτερα που ήρθαν έτσι τα πράγματα για την Ελλάδα. Σοκάρονται επειδή κάνω μια ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν έχουν στο μυαλό τους.


Παρόλ΄ αυτά το γεγονός ότι οι εκπομπές αυτές έχουν ιδιαίτερα θετικό feedback σε πάρα πολλούς τηλεθεατές (παρά τις διαφωνίες τους), ιστορικούς και κριτικούς όλων των αποχρώσεων μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο εγχείρημά μας. Ένας φίλος πολύ καλοπροαίρετα μου είπε «τι θες και ασχολείσαι με αυτά τα θέματα, με θέματα που διχάζουν; Κάνε κάτι πιο ανάλαφρο.» Θεωρούμε ότι οι εκπομπές μας και όλη αυτή η δημόσια συζήτηση που γίνεται για την ιστορία μόνο καλό κάνει.


Τα τραύματα δεν επουλώνονται χωρίς συζήτηση. Δεν είμαστε φυσικά γιατροί, ούτε το παίζουμε ειδήμονες και πολλές φορές κάνουμε λάθη πάνω στα οποία «πατάνε» κυρίως οι καλοθελητές.


Διεκδικούμε όμως μια θέση στη δημόσια σφαίρα όπου θα μιλάμε και θα συζητάμε χωρίς να κανιβαλίζουμε και θα ακούμε και τον άλλον, θα το προσπαθούμε τουλάχιστον…


ΥΓ. Τώρα για τον κ. Σαμαρά, τι να πω. Η αναφορά του στην ΕΡΤ ήταν το λιγότερο μπροστά στα υπόλοιπαεμφυλιοπολεμικά που περιείχε η ομιλία του. Η ιστορία δεν διδάσκει, αλλά δείχνει ότι οι εθνικιστικές κορώνες χωρίς υπαρκτή απειλή μόνο έβλαψαν και βλάπτουν την Ελλάδα όπως και τον υπόλοιπο κόσμο».


Μαριλένα Κατσίμη (FB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου