Σάββατο, Δεκεμβρίου 15, 2018

Η Γεροβασίλη δεν καταλαβαίνει...



...γιατί έκλεισε το ΑΠΘ και η όλη φάση είναι άβολη...

«Είδα με θλίψη ότι ανακοινώθηκε κλειστό το Πανεπιστήμιο (Α.Π.Θ.) και με απουσία του πρυτάνεως φυσικά από τη Θεσσαλονίκη, γιατί υπήρχε συνέδριο προγραμματισμένο. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω γιατί...
μια ομιλία του Πρωθυπουργού εντός Ελλάδας υπαγορεύει να μείνει κλειστό ένα πανεπιστήμιο».

-Όλγα Γεροβασίλη

Πρόσφατα είχαμε τεράστιες καταστροφές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ακούστηκε πως ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα τα ίδια. Σήμερα έχουμε δύο συγκεντρώσεις μακεδονομάχω και μία αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών, έχουμε τηλεφωνήματα για βόμβα στη ΔΕΘ, και έχουμε χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους. Έχουμε φυσικά και τις γνωστές κλούβες, αυτές που ο Τσίπρας είχε δηλώσει πως δεν χρειάζεται για να τον φυλάνε.

Το ΑΠΘ έκανε χτες την εξής ανακοίνωση:

Την Παρασκευή 14.12.2018, ενόψει προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της πόλης λόγω της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Παλέ ντε Σπορ, δεν θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές λειτουργίες στα κτίρια της κεντρικής Πανεπιστημιούπολης μετά τις 17:00 το απόγευμα.

Όλες οι είσοδοι των κτιρίων που γειτνιάζουν με τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπως και οι καγκελόπορτες της περίφραξης προς τις οδούς αυτές θα κλειδωθούν μετά τις 17:00 για λόγους ασφαλείας. Οι Κοσμήτορες των Σχολών των άλλων κτιρίων θα ανακοινώσουν σχετικά με την πρόσβαση στα υπόλοιπα κτίρια.

Από την ίδια ώρα θα παραμείνει κλειστό και το φοιτητικό αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Όλα τα σταθμευμένα οχήματα, σε όλους τους χώρους της Πανεπιστημιούπολης θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί το αργότερο μέχρι τις 17.00.

***
Η κα Όλγα Γεροβασίλη, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχει φροντίσει να υπάρχουν κλούβες, διμοιρίες, αύρες κλπ για να κρατούν ασφαλή τον Πρωθυπουργό απ’ την αγάπη του κόσμου, όμως δεν καταλαβαίνει, ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, γιατί το ΑΠΘ αποφάσισε να αυτοπροστατευτεί απ’ αυτά που συχνά-πυκνά στους χώρους του. Και δήλωσε το εξής:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μία ομιλία του Πρωθυπουργού σε χώρο εντός Ελλάδας, υπαγορεύει να μείνει κλειστό ένα Πανεπιστήμιο», λέει. Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική υποκίνηση πίσω απ’ την απόφαση του κλεισίματος του ΑΠΘ για το απόγευμα, χαμογέλασε λέγοντας: «Δεν θέλω να το πω υποκίνηση… ωστόσο δεν θα το πω σωστή αντιμετώπιση.» (Εικάζω πως σίγουρα ήθελε να το πει υποκίνηση αλλά ξέρει πως θα ακουγόταν αστείο, και συγκρατείται κάπως.)

Επιπλέον, δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει για το ότι η ομιλία είναι «σε χώρο εντός Ελλάδας». Πότε θα ήταν ΟΚ να κλείσει προσωρινά ένα πανεπιστήμιο για να προστατευτεί αν όχι τότε που δίπλα στους χώρους του γίνονται συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις, και η ιστορία λέει πως αυτό σημαίνει καταστροφές; Νομίζει ότι το έκλεισαν επειδή φοβήθηκαν την ίδια την ομιλία του κ. Τσίπρα ή απλά για να του τη σπάσουν;

Το απογευματινό κλείσιμο του ΑΠΘ προκαλεί στην υπουργό θλίψη, γιατί, λέει, είναι σαν να προεξοφλεί επεισόδια.

Η ίδια όμως δεν προεξοφλεί επεισόδια; Για να προστατευθεί η ομιλία του κ. Τσίπρα απ’ τις συγκεντρώσεις, το κέντρο της Θεσσαλονίκης γίνεται φρούριο: Επιστρατεύονται 2.000 αστυνομικοί, 18 διμοιρίες των ΜΑΤ, άνδρες της ΟΠΚΕ, drones και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και δύο Αύρες- τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού της Αστυνομίας
Η κίνηση αυτοπροστασίας του Πανεπιστημίου (που είδε και απόειδε περιμένοντας την προστασία της κα Γεροβασίλη τις προηγούμενες φορές) μπορεί να είναι σωστή, μπορεί να είναι και λάθος. Όμως η υπουργός δεν πρέπει να ξεχνά πως δεν είναι απλά και μόνο υπουργός Προστασίας του Πρωθυπουργού, αλλά όλων.

Αρης Δημοκιδης

mikropragmata.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου