Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2019

«Μία κρύο, μία ζέστη» οι Πρέσπες για το Μαξίμου...




Ψάχνουν πάλι τους «151»...


Οι “μηχανές” της κυβέρνησης δουλεύουν στο φουλ τις τελευταίες ώρες, αφού από την ψήφο εμπιστοσύνης και τη Συμφωνία των Πρεσπών κρίνεται το μέλλον της και ο...

χρόνος των εκλογών. Και αν τα πράγματα για τη σημερινή ψηφοφορία είναι ξεκάθαρα, το ίδιο δεν συμβαίνει για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπου η “εξίσωση” φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολη εξαιτίας της στάσης του Ποταμιού.

Στα “πηγαδάκια” των κυβερνητικών στελεχών χθες στη Βουλή η στάση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη κυριαρχούσε με τους περισσότερους να εκτιμούν πως το Ποτάμι δεν θα κάνει το “φάουλ” να φανεί ανακόλουθο στις αρχές που είχε θέσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η χθεσινή τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρωτά από το βήμα της Ολομέλειας προκάλεσε νέους προβληματισμούς στο Μαξίμου, αφού ο αντιπρόεδρος του κόμματος έδειξε πως το Ποτάμι δεν αποκλείεται να επιλέξει τον δρόμο της αποχής. Ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι η Συμφωνία έχει αρκετά θετικά σημεία και ότι τοποθετείται χρονικά σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία, ωστόσο έρχεται και σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο στο εσωτερικό της χώρας.

Με το Ποτάμι να “βράζει” μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, φαίνεται ότι στη Σεβαστουπόλεως ψάχνουν μια λύση που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας. H υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν αποκλείεται - ενδεχομένως να είναι και το πιο πιθανό σενάριο - ωστόσο συμπεραίνεται πως η επιλογή τα έδρανα να μείνουν κενά την ώρα της ψηφοφορίας ίσως “βόλευε” τις περιπτώσεις του Γιώργου Αμυρά και του Γρηγόρη Ψαριανού που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία.

Το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση ο πήχης πέφτει από το 151 (για 295 παρόντες απαιτούνται 148) μόνο χαμόγελα δεν προκαλεί στο Μαξίμου. Η επιθυμία το ονοματολογικό να περάσει με “καθαρή πλειοψηφία” είχε εκφραστεί και στο παρελθόν, ενώ η αγωνία που υπάρχει φάνηκε από την παρουσία του Νίκου Βούτση στο γραφείο των κοινοβουλευτικών συντακτών. Ο πρόεδρος της Βουλής χθες το βράδυ ρωτήθηκε εάν η Συμφωνία πρέπει αναγκαστικά να ψηφιστεί από 151 βουλευτές: “Είναι πολιτικό το θέμα, δεν είναι ανάγκη εκ του Συντάγματος, αλλά για να είναι ισχυρή η άποψη πρέπει να είναι 151. Υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ισχύος ως προς την ερμηνεία που θα μπορούσε να δώσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να θέσει κανένας ζήτημα μη ισχύος της Συμφωνίας διεθνώς, αλλά καλό είναι για τη χώρα, τη Βουλή και την κυβέρνηση να υπάρχει μία σαφής πλειοψηφία και νομίζω ότι θα υπάρξει”.

Ο κ. Βούτσης έδωσε μια έμμεση απάντηση στον Σταύρο Θεοδωράκη, όμως έδειξε και τον σκεπτικισμό που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, αφού γνωρίζουν καλά πως μια απλή πλειοψηφία θα έδινε “πάτημα” στη ΝΔ για πολύ αυστηρή κριτική. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες θα είναι έντονες, αφού στο Μαξίμου δεν επιθυμούν να αφήσουν ένα τόσο μεγάλο εθνικό ζήτημα να περάσει με “αστερίσκους” από την Ολομέλεια. Και στο Ποτάμι φέρεται να υπάρχουν αντιδράσεις από την αλλαγή πλεύσης των τελευταίων ημερών. Είναι ενδεικτικές οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών Μίλτου Κύρκου και Γιώργου Γραμματικάκη υπέρ της Συμφωνίας.

Βούληση των κυβερνητικών φαίνεται πως είναι η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών να μην καθυστερήσει θέλοντας να εκμεταλλευτούν τη “δυναμική” που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα πάρει σήμερα. Γνωρίζουν καλά πως η αναμονή προκαλεί πολλές δεύτερες σκέψεις και ένα ασφυκτικό “πρέσινγκ” προς τους βουλευτές που έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τους 145 του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του ομιλία επιχείρησε να προστατέψει τα πρόσωπα που έχουν αποφασίσει να στηρίξουν την πλειοψηφία στις δυο επόμενες ψηφοφορίες απαντώντας σε όλες τις κατηγορίες που έχουν ακουστεί περί “συναλλαγής”.

Ενδεχομένως το πολύ καλό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί από την Βουλή πριν από το συλαλλητήριο της Κυριακής που δεν θα είχε πλέον αντικείμενο. Κάτι τέτοιο, όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο με βάση τα όσα ανέφερε χθες και ο Νίκος Βούτσης.

Υπενθυμίζεται πως για τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση προσβλέπει πέρα από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ στη στήριξη του Σπύρου Δανέλλη και του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Μετά και την επίθεση που δέχτηκε η Κατερίνα Παπακώστα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμάται πως δεν θα διευκόλυνε τη ΝΔ στη ψηφοφορία, ενώ στήριξη αναμένουν και από την Έλενα Κουντούρα. Ακόμα και με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο (που δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του) η κυβέρνηση χωρίς το Ποτάμι φτάνει μόλις τους 150 βουλευτές...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου