Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019

Η Ντόρα αφήνει την Αθήνα για το Συμβούλιο της Ευρώπης;...




Την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που «χηρεύει» τον προσεχή Οκτώβριο, ανακοίνωσε η...
Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού, μαζί με άλλες τρεις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν από άλλα κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τα κράτη μέλη, να προτείνουν υποψηφίους για την εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών έλαβε τις ακόλουθες υποψηφιότητες:

• Didier REYNDERS, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Υπουργός Άμυνας του Βελγίου (σ.σ. Κόμμα: Mouvement Réformateur, MR – γαλλόφωνο φιλελεύθερο-συντηρητικό)

• Andrius KUBILIUS, πρώην πρωθυπουργός, μέλος της Λιθουανίας (σ.σ. Κόμμα: Χριστιανοδημοκρατικό Λιθουανίας)

• Ντόρα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών, βουλευτής της Ελλάδας (σ.σ. Κόμμα: Νέα Δημοκρατία)

• Marija PEJČINOVIĆ BURIĆ, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας. (σ.σ. Κόμμα: Δημοκρατική Ένωση Κροατίας – κεντροδεξιά, συντηρητικό και χριστιανοδημοκρατικό)

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συνομιλήσει χωριστά, με τον καθένα από τους τέσσερις υποψήφιους τον Μάρτιο του 2019 και θα αποφασίσει για έναν τελικό κατάλογο υποψηφίων που θα διαβιβαστεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα προχωρήσει στην εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. Η εντολή του νέου Γενικού Γραμματέα ξεκινά την 1η Οκτωβρίου 2019.

Σημείωση: Η ανωτέρω σειρά ανταποκρίνεται στη σειρά κατάθεσης των υποψηφιοτήτων (σσ πλην του Βέλγου οι άλλες κατατέθηκαν κοντά στο πέρας της προθεσμίας).

Η συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η κα Μπακογιάννη είναι από 1.10.2012 μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (και παλιότερα από 2000-3 και το 2010).

Κατέχει τη θέση της Αντιπροέδρου της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την τρέχουσα περίοδο Εισηγήτρια Έκθεσης για τη Συρία. Είναι επίσης μέλος στην Επιτροπή για την τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Επιτροπή Παρακολούθησης) και δύο Επιτροπών.

Όλοι οι υποψήφιοι ανήκουν στην Κεντροδεξιά

Όλοι οι υποψήφιοι προέρχονται από το χώρο της Κεντροδεξιάς.

Ατύπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του ΣτΕ είχε εκφράσει υποστήριξη στον Λιθουανό υποψήφιο, ωστόσο δεν υπήρχαν τα δεδομένα με τις άλλες υποψηφιότητες.

Η ΥΠΕΞ της Κροατίας είχε αποκτήσει προσβάσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω της πρόσφατης Προεδρίας της χώρας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (β’ εξάμηνο 2018).

Ο Βέλγος ΥΠΕΞ χαίρει ευρύτερης εκτίμησης.

Η κα Μπακογιάννη έχει μακρά παρουσία και δράση στο ΣτΕ, ενώ είναι και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ του ΣτΕ.





Πληροφορίες: www.coe.int

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου