Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2019

LIVE: Σύγκρουση κορυφής στη #Βουλή για την #ψήφο_εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση



Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για Αποστολάκη και τον χουντικό Σπαντιδάκη
«Βολές» Τσίπρα: Βρίσκονται σε αντιπολιτευτική παραζάλη – Δεν έπραξε σωστά ο Καμμένος
«Άθλιο θέατρο των Τσίπρα – Καμμένου» ανέφερε ο Μητσοτάκης
«Μόνο οι εκλογές είναι λύση, αλλά φοβάστε τον ελληνικό λαό», σημείωσε η Γεννηματά
Οι ενστάσεις από την αντιπολίτευση και οι ανακοινώσεις για το «μοίρασμα της τράπουλας» στις ΚΟ των κομμάτων
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θα ακολουθήσει ονομαστική πληροφορία


Σε μονομαχία για δύο εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για μία σειρά ζητημάτων και κυρίως για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις απειλές κατά βουλευτών, αλλά και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Μάλιστα, το πολιτικό «θερμόμετρο» ανέβηκε στα ύψη όταν ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον κ. Τσίπρα να «σηκώνει το γάντι» καλώντας τον να ανακαλέσει τις συγκρίσεις με τον χουντικό Γρηγόρη Σπαντιδάκη.

«Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε έναν άνθρωπο, που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό δημοκρατικό φρόνημα, με αίσθηση ευθύνης, τη σημαία, τις ένοπλες δυνάμεις και τη δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπηματία της Χούντας, τον αυλικό του βασιλιά τότε, Σπαντιδάκη. Η μόνο σύγκριση που υπάρχει, είναι ότι και οι δύο κατάγονται από το Ρέθυμνο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με τη σειρά του: Μέσα στον πανικό σας μάλλον δεν καταλάβατε αυτό το οποίο είπα. Είπα ότι ο τελευταίος εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός ο οποίος ανέλαβε θέση υπουργού Εθνικής Άμυνας, ήταν πράγματι ο στρατηγός Σπαντιδάκης. Γιατί το είπα αυτό; Διότι καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, δεν παραβίασε τον άγραφο νόμο της διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Σέβομαι τον Ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ως αξιωματικό. Θεωρώ ότι έκανε μεγάλο λάθος που αποδέχτηκε την πρότασή σας και το λέω δημόσια.

Ο Αλ. Τσίπρας δέχτηκε τη «μερική ανάκληση», όπως χαρακτήρισε την απάντηση του προέδρου της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το μήνυμα της επιλογής του Β. Αποστολάκη είναι ένα μήνυμα ισχυρό απέναντι σε όσους απειλούν την ακεραιότητα της χώρας».

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

«Βολές» Τσίπρα: Βρίσκονται σε αντιπολιτευτική παραζάλη – Δεν έπραξε σωστά ο Καμμένος

Τον λόγο πρώτος από το βήμα της Βουλής πήρε ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος κάνοντας έναν απολογισμό για τη θητεία της κυβέρνησης, έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όσο και για τη επίλυση του ονοματολογικού με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά της ΝΔ για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών και σημειώνοντας ότι κατά τη γνώμη του η επιλογή που έκανε ο Πάνος Καμμένος ήταν λάθος.



Αναφερόμενος μάλιστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα περί «ετερόκλητων συμμαχιών» και «αθέμιτων μεταγραφών», είπε πως «δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής».

Μητσοτάκης: Άθλιο θέατρο των κυρίων Τσίπρα – Καμμένου



Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, παίρνοντας τον λόγο, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για άθλιο θέατρο το οποίο έστησαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε μιλώντας στη Βουλή: «Για τον κ. Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση. Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε. Η έξοδος του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική και οι χειρισμοί προσυνεννοημένοι».

Γεννηματά σε Τσίπρα: Μόνο οι εκλογές είναι λύση, αλλά φοβάστε τον ελληνικό λαό



Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της από το βήμα της Βουλής.

«Νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, αλλά τελικά δεν είχαμε δει τίποτα. Δεν υπάρχουν όρια στη γελοιοποίηση. Έπρεπε την Κυριακή να προκηρυχθούν εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Θεοδωράκης: Δεν συγχωνευόμαστε με κανέναν, δεν κάνουμε τα ρεπό του Καμμένου



Με εκτενή προσωπική αναφορά στη στάση του Σπύρου Δανέλλη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε αναφερόμενος στον κ. Δανέλλη ότι «δεν έκανε έγκλημα, είναι χειρότερο. Είναι λάθος γιατί το έγκλημα γίνεται από ένστικτο, απερισκεψία ή πάθος, ενώ στο λάθος υπάρχει σκέψη, μελέτη και υπολογισμός».

Λεβέντης: Αυτή η κυβέρνηση είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της



Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «επί 10 μέρες, πριν αποφασιστεί η λήψη νέας εμπιστοσύνης στη Βουλή, κυκλοφορούσαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας και το Σύνταγμα το επιτρέπει» και παρατήρησε: «Για φανταστείτε η Ελλάδα να έχει πρωθυπουργό με 120 βουλευτές. Παράνοια».

Κουτσούμπας: Ο λαός στους καθημερινούς αγώνες και στις εκλογές να καταψηφίσει την κυβέρνηση



Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «η σημερινή συζήτηση στη Βουλή όπου η κυβέρνηση αναζητά ψήφο εμπιστοσύνης είναι η κατάληξη των παζαριών των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, πιο συγκεκριμένα των παζαριών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο». Προσέθεσε ότι η όλη εξέλιξη βολεύει τον κ. Τσίπρα να διασώσει την κυβέρνησή του με τις ψήφους των βουλευτών των ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο να διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και ταυτόχρονα να εμφανίζεται ότι αντιστέκεται σε μια πολιτική στην υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα.



Οι ενστάσεις από την αντιπολίτευση και οι ανακοινώσεις για το «μοίρασμα της τράπουλας» στις ΚΟ των κομμάτων

Η διαδικασία ξεκίνησε με ενστάσεις για τη διαδικασία και το γεγονός ότι θα κρατήσει δυο ημέρες και όχι τρεις, τόσο από τον Νίκο Δένδια, όσο και από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Από πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι το τριήμερο θα ίσχυε μόνο αν κατέθετε πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, στο ξεκίνημα της συζήτησης ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε επίσημα στην Ολομέλεια του Σώματος, την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Αριστείδη Φωκά, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, αλλά και τη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου, Σπύρου Δανέλλη, από την ΚΟ του Ποταμιού.



Οι 145 και οι έξι που θα κρίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Σπύρος Δανέλλης είναι τελικά ο 151ος βουλευτής που θα στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Τετάρτης, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος στον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης διέγραψε τον Σπύρο Δανέλλη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Στον πλευρό της κυβέρνησης συμπαρατάχθηκαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τόσο η Έλενα Κουντουρά, όσο και ο Βασίλης Κόκκαλης, οι αποτέλεσαν για αυτόν τον λόγο παρελθόν από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Την εξάδα κλείνει η ανεξάρτητη Κατερίνα Πακακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ.


Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/live-i-syzitisi-gia-tin-psifo-empistosynis-stin-kyvernisi-echoyn-kleidosei-oi-151/#ixzz5chA3pXJI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου