Δευτέρα, Ιανουαρίου 14, 2019

Novartis: Η κατάθεση «Σαράφη» καίει Μανιαδάκη και πολιτικούς





«Πληρώναμε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, ενώ μας χρωστούσαν τόσα…»


Μια κατάθεση-κόλαφος κατά του Νίκου Μανιαδάκη βρίσκεται πίσω από την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να απορριφθεί το αίτημά του για άρση της διάταξης απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, καθώς και για το Συμβούλιο κρίνεται ύποπτος φυγής.

Η διάταξη απαγόρευσης εξόδου σε βάρος του αποτελεί και πρόκριμα του κατηγορητηρίου, το οποίο θα του παραδοθεί σύντομα από την ανακρίτρια Διαφθοράς, όταν κληθεί να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», στην κρίση του Συμβουλίου, ώστε να πιθανολογείται σοβαρά η βασιμότητα της κατηγορίας εναντίον του, όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της διάταξης, βασικό ρόλο έπαιξε η κατάθεση-καταπέλτης του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος έδωσε συντριπτικά στοιχεία σε βάρος του καθηγητή Οικονομίας της Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο «Σαράφης» αναφέρει:

Οτι ο Μανιαδάκης στρατολογήθηκε από τη Novartis -και συγκεκριμένα από τους Αντώνη Σαρλικιώτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό από το 2008 μέχρι το 2010, και Κωνσταντίνο Φρουζή- για να χειραγωγεί την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ είχε αναλάβει επιπλέον τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τους υπουργούς Υγείας για την προώθηση των συμφερόντων της Novartis.

Σύμφωνα με τον «Σαράφη», «ο Φρουζής ζήτησε από τον Νίκο Μανιαδάκη να χτίσει υπόγεια γέφυρα μεταξύ της Novartis προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκές πολιτικές αποφάσεις για την εταιρεία».

Οτι ο Μανιαδάκης ζήτησε από τον Φρουζή να συμβληθεί η εταιρεία του και με τη Novartis, όταν όμως ο Φρουζής απευθύνθηκε στον Σαρλικιώτη, επικεφαλής της Novartis στην περιφέρεια της Δυτικής Ευρώπης, έλαβε την απάντηση ότι δεν μπορούσε να γίνει αυτή η συνεργασία διότι ο Μανιαδάκης «έπαιρνε αρκετά μεγάλο ποσό».

Οτι στον Μανιαδάκη παραδόθηκε το συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ από εκπρόσωπο της Novartis.

Η «Νέα Σελίδα» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι από την κατάθεση «Σαράφη» προκύπτει επίσης ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής χρησιμοποίησε τις πολύ καλές κυβερνητικές επαφές του, λόγω και της ηγεσίας του στον ΣΦΕΕ, προς όφελος της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Σε ομιλία του προς τα στελέχη της εταιρείας ο τότε επικεφαλής Σαρλικιώτης ανέφερε: «Με τις πολύ καλές κυβερνητικές επαφές που έχουμε, πιέσαμε γι’ αυτή η λύση. (…) Γιατί έπρεπε να πληρώνουμε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, ενώ μας χρωστούν εκατομμύρια. (…) Αφού πιέσαμε και αφού χρησιμοποιήσαμε καλά τις επαφές μας, μόλις χτες πέρασε ο νόμος που επιτρέπει τον συμψηφισμό.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα και θέλω να συγχαρώ το τμήμα Market Access και ειδικότερα τον Κώστα Φρουζή γι’ αυτό το μεγάλο επίτευγμα. Οπότε το περιβάλλον δεν το έχουμε απλά δαμάσει, αλλά λειτουργεί υπέρ μας. (…) Μαθαίνουμε (σ.σ.: οι υπεύθυνοι της Novartis) τι θα κάνουν και ποια είναι τα επόμενα βήματά τους (σ.σ.: εννοεί εκπροσώπους της πολιτείας, κυβερνητικούς) έτσι ώστε να τους επηρεάσουμε θετικά».
Επιβεβαιώνεται η εμπλοκή (και οι μίζες) πολιτικών

Τα συγκλονιστικά στοιχεία από την κατάθεση «Σαράφη» που αποκαλύπτουμε σήμερα, τα οποία και στοχοποιούν, εκτός από τον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Φρουζή, και κρατικούς αξιωματούχους, δίνουν όλο το πλαίσιο της διαπλοκής μεταξύ της εταιρείας και των κρατικών αξιωματικών, ενώ ανατριχιαστικό είναι το απόσπασμα που αναφέρεται σε νόμο που ψηφίστηκε κατά παραγγελία της Novartis.

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» δεν αποτελεί κόλαφο μόνο για τον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη. Νομικές πηγές επιμένουν ότι θα ήταν λάθος να εστιαστεί το σκάνδαλο μόνο σε ένα πρόσωπο, από τη στιγμή που φέρεται ότι διατηρούσε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της Υγείας και παράλληλα ήταν και σύμβουλος στο υπουργείο.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς υιοθετεί την κατάθεση «Σαράφη», η οποία θέτει συνολικά το πλαίσιο για την εμπλοκή και των πολιτικών προσώπων στο μεγάλο σκάνδαλο. Ραγδαίες αναμένεται να είναι, λοιπόν, οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, η οποία απαραίτητα -και σε σχέση με τις τυχόν κινήσεις των εισαγγελέων για τα ανενεργά πολιτικά πρόσωπα- θα περάσει και μέσα από την ελληνική Βουλή. Για όσοι, δηλαδή, ενεργούς πολιτικούς κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ή ασκηθεί σχετική δίωξη, εάν είναι βουλευτές, θα ζητηθεί η άδεια από τη Βουλή με βάση τα στοιχεία που θα περιέχονται στον σχετικό φάκελο από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Με ενδιαφέρον αναμένεται όμως και η συνάντηση εισαγγελέων Διαφθοράς με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη Χάγη, στη Eurojust, όπου θα παρίστανται και Ευρωπαίοι εισαγγελείς. Εκεί αναμένεται να εξεταστεί η ύπαρξη ή μη στοιχείων από την πλευρά των Αμερικανών εισαγγελέων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν στα χέρια τους στικάκι, το οποίο περιέχει κίνηση λογαριασμού πρώην υπουργού αλλά και βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα από καταγραφές για παραδόσεις χρημάτων από τα στελέχη της Novartis σε πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, τα στοιχεία και κυρίως οι ηχογραφήσεις αποτελούν ομολογίες καταβολής μιζών σε Ελληνες πρώην κρατικούς αξιωματούχους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία βρίσκονται πέραν του Ατλαντικού, έρχεται να προστεθεί και η μαρτυρία γυναίκας που έχει καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας, εκτός από την Κατερίνα Κελέση, η οποία περιγράφει πώς εταιρείες συμβούλων, οι οποίες συνεργάζονταν με τη Novartis, αλλά συγχρόνως είχαν σχέση και με πολιτικά πρόσωπα, ξέπλεναν τα μαύρα χρήματα, καθώς οι υπηρεσίες που τιμολογούνταν ήταν ασαφείς και οι πληρωμές που γίνονταν ήταν δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με το έργο που παρέδιδαν.

Όλα δείχνουν ότι η πλέον κρίσιμη περίοδος στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis είναι αυτή που διανύουμε. Το πλούσιο υλικό, το οποίο έχει συγκεντρωθεί, έχει τεθεί στην κρίση των εισαγγελέων Διαφθοράς και εκείνοι θα καταλήξουν στο πώς θα «προσωποποιηθεί» το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis και σε πόσα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που καταγράφονται στο έγγραφο Τουλουπάκη προς τη Βουλή θα αποδοθούν ευθύνες για τη ζημία των 3 δισ. ευρώ από την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων υπέρ της Novartis.

Παράλληλα φαίνεται ότι θα κινηθούν και οι Αμερικανοί εισαγγελείς, οι οποίοι ερευνούν τις αθέμιτες μεθόδους της εταιρείας στην προσπάθειά της να αποκτήσει τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά του φαρμάκου και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου