Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2019

Τα παιδιά που κάνουν χρήση smartphones έχουν αλλοιωμένους εγκεφάλους – Τι αποκαλύπτει έρευνα





Παιδιά μικρών ηλικιών έχουν πλέον πρόσβαση σε tablets, video games και άλλα gadgets από τη στιγμή που η τεχνολογία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων.

Δεν είναι όμως όλα τόσο ρόδινα… Η αλόγιστη χρήση έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Από την έρευνα προκύπτει πως τα παιδιά 9-10 ετών που χρησιμοποιούν πάνω από επτά ώρες τη μέρα τεχνολογικές συσκευές παρουσιάζουν αραίωση στον φλοιό του εγκεφάλου, δηλαδή του εξωτερικού στρώματος του οργάνου που επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες.

«Ακόμη και αν δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι έξυπνες συσκευές ευθύνονται για την αλλοίωση του εξωτερικού φλοιού του εγκεφάλου, είμαστε ωστόσο σε θέση να πούμε ότι αυτό συμβαίνει στους εγκεφάλους των παιδιών μετά από πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη», σημείωσε μιλώντας στο CBS Gaya Dowling, επιστήμονας που εργάστηκε στην εν λόγω έρευνα.

Επίσης από την έρευνα αποδείχτηκε ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερες από δύο ώρες μπροστά σε μια οθόνη, έχουν χειρότερες επιδόσεις στη γλώσσα και τα τεστ αντίληψης.

Οι επιστήμονες, που μελέτησαν τον εγκέφαλο 4.500 παιδιών, προσπάθησαν με αυτή τη μελέτη να αποδείξουν αν η χρήση έξυπνων συσκευών για πολλές ώρες μπορεί να καταλήξει σε εξάρτηση από αυτές, πράγμα που όμως θα πάρει χρόνια για να γίνει σαφές.

Ο Δημήτρης Χριστάκης, επικεφαλής στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, σημειώνει σχετικά: «Είμαστε στο μέσο ενός ανεξέλεγκτου πειράματος για την επόμενη γενιά των παιδιών». Η Ακαδημία συστήνει στους γονείς να αποφεύγουν τα παιδιά τους τη χρήση ψηφιακών μέσων πριν από τους 24 πρώτους μήνες ζωής.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/ygeia/ta-paidia-poy-kanoyn-chrisi-smartphones-echoyn-alloiomenoys-egkefaloys-ti-apokalyptei-ereyna/#ixzz5dNAhvEsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου