Τρίτη, Φεβρουαρίου 19, 2019

Πόκερ με έπαθλο τις 120 δόσεις και αντάλλαγμα – Τι θυσιάζει η Αθήνα για να γεμίσει την εκλογική της φαρέτρα




ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Με κλειδί τις τράπεζες η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεκλειδώσει την τρόικα και να λάβει θετική έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να ξεπεράσει και τον τελευταίο σκόπελο στο δρόμος για τις κάλπες.


Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει σε διαπραγματεύσεις για να περάσει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, για χρέη προς την εφορία. Οι δανειστές δεν είναι ιδιαίτερα θερμοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να έρθουν σε κόντρα με την κυβέρνηση, εάν αυτή συνεχίσει να επιμένει σε αυτό το θέμα, κάτι που θεωρείται δεδομένο ότι θα συμβεί.


Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, είναι ότι προχωρούν σε αυτό που οι δανειστές είχαν θέσει ως άμεση προτεραιότητα: τις τράπεζες. Το επιχείρημα της Αθήνας θα είναι ότι φέρνουμε δύο σχέδια. Το πρώτο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και το δεύτερο, ένα σχέδιο βασισμένο στο πλάνο του ΤΧΣ για την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων.

Η Αθήνα θα ζητήσει ως αντάλλαγμα να κινηθεί η διαδικασία για τις 120 δόσεις, που στο Μέγαρο Μαξίμου το θεωρούν σημαντικό όπλο στην φαρέτρα τους, στο δρόμο για τις κάλπες. Ως αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να θυσιάσει μέρος της δόσης ή ακόμη και το σύνολό της, στην προσπάθειά της να έχει γεμάτο το οπλοστάσιό της. Αυτό το ξέρουν καλά και οι δανειστές. Και αυτό φαίνεται και από το τηλεγράφημα του Reuters που τονίζει ότι η τρόικα, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες, θεωρεί πιθανό να μην εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα.


Αναλυτές σημειώνουν ότι ίσως αυτό και να σημαίνει μία αξιοπρεπής συναλλαγή. Μου δίνεις αυτό που θέλω και κρατάς ως λάφυρο κάτι που έπρεπε να μου δώσεις. Επίσης ένα ακόμη αντάλλαγμα μπορεί να είναι η καθυστέρηση στην λήψη μέτρων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Προϋπόθεση βέβαια είναι να προχωρήσουν ομαλά οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών για τα εν λόγω τραπεζικά σχέδια. Ο νέος ν. Κατσέλη εξετάζεται ήδη από τους θεσμούς, ενώ η πρόταση για τη χρήση ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα απορροφήσει μέρος των NPLs με όρους αγοράς και θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση ομολόγων, μέρος των οποίων θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο, θα κριθεί πρώτα από την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Κομισιόν.

Ο χρόνος για να συμβούν όλα αυτά δεν είναι πολύς. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει στις 28 Φεβρουαρίου (EWG) και για τις 11 Μαρτίου (Eurogroup). Η απόφαση θα είναι πολιτική, αλλά η τεχνική εισήγηση θα γίνει από την Κομισιόν μέσα από την δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου.
Κίνδυνος για την δόση

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει ένα μέρος από τα 750 εκατ. ευρώ τον επόμενο μήνα που έχει κερδίσει στο πλαίσιο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους καθώς δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αναφέρουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Reuters.


Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 4,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, τα οποία αναμένεται να επιστραφούν στην Αθήνα έως τα 2022 σε εξαμηνιαίες δόσεις, αλλά και της άρσης του αυξημένου επιτοκιακού περιθωρίου στο πλαίσιο των δανείων που έλαβε η χώρα.


Μαζί τα δύο μέτρα φτάνουν τα 750 εκατ. ευρώ κάθε έξι μήνες. Τα χρήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί να αποτελούν ένα κίνητρο για την Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε στα τρία πακέτα διάσωσης αξίας άνω των 280 δισ. ευρώ συνολικά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την έκθεση της στις 27 Φεβρουαρίου για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα είναι ο καίριος παράγοντας στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.

«Η έκθεση αναμένεται να αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίο θα συνεδριάσουν για το θέμα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης εκτός και εάν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Υπάρχουν 16 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, αλλά οι σημαντικές, όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι, συνδέονται με την τακτοποίηση των καθυστερημένων οφειλών του δημοσίου, την ανάπτυξη του νέου πρωτογενούς συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των προμηθειών στην υγεία καθώς και το νομικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ιδιαίτερα το πτωχευτικό δίκιο για τα νοικοκυριά.

«Το βασικό θέμα είναι η πτωχευτική νομοθεσία, όπου χρειάζεται να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της προστασίας των όχι ιδιαίτερα εύπορων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να δουλεύει στο νόμο και διαβουλεύεται με τα ιδρύματα», αναφέρει ένας δεύτερος αξιωματούχος.


Αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρακρατήσουν τα λεφτά τον Μάρτιο, η εκταμίευση θα μπορεί να γίνει κάποια στιγμή σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν όλες οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται στις συμφωνίες, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου