Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2019

Παιδιά ενός κατώτερου θεού όσοι πληρώνουν το δάνειο τους – Χάνουν και το επίδομα στέγασης





Το επίδομα στέγασης ονομάστηκε επίδομα ενοικίου και αυτομάτως, αρκετοί δανειολήπτες που έχουν την ατυχία να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την τράπεζες, βγαίνουν εκτός της ρύθμισης.

Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως αυτό αποτυπωνόταν στον προϋπολογισμό, προέβλεπε ότι την επιδότηση έως και 210 ευρώ θα την λαμβάνουν όλοι, ανεξάρτητα αν έχουν δικό τους σπίτι ή ενοικιαστές, αρκεί βεβαίως να πληρούν τα κριτήρια. Όπως έγινε όμως γνωστό χθες το συγκεκριμένο επίδομα θα το λάβουν μόνο όσοι ενοικιάζουν κατοικία και όχι οι συνεπείς δανειολήπτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία και χρίζουν βοήθειας από την Πολιτεία.


Ας πάρουμε για παράδειγμα τρεις οικογένειες με τα ίδια χαρακτηριστικά και το ίδιο εισόδημα. Η πρώτη οικογένεια σταμάτησε να πληρώνει το δάνειο της και θα ενταχθεί στο διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη λαμβάνοντας στήριξη και προστασία. Η δεύτερη ζει στο ενοίκιο και θα λάβει το επίδομα που της αντιστοιχεί, αλλά η 3η που πληρώνει έστω και με δυσκολία το όποια δάνειο έχει λάβει, δεν θα πάρει απολύτως τίποτε και από πουθενά.

Αιτία για αυτή την κυβερνητική υπαναχώρηση στον αρχικό σχεδιασμό η έλλειψη κονδυλίων και η εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ. Τόσο θα κόστιζε η στήριξη σε αυτό το μέτρο των «πράσινων» δανειοληπτών.


Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα επιδοτηθούν όσοι πλήρωναν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου, πράσινου ή κόκκινου. Το εισοδηματικό όριο, είχε οριστεί στα 9.000 έως 27.000 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων θα έφτανε περίπου στα 600 χιλιάδες. Ωστόσο μεσολάβησε η διαπραγμάτευση για το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη και προέκυψε ανάγκη για περισσότερα χρήματα, με αποτέλεσμα να «κουρευτεί» το επίδομα στα 400 εκατ. Το «κούρεμα» όμως δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίστηκε και χθες με το εισοδηματικό κριτήριο ορίζεται στα 7.000 έως 21.000 ευρώ αλλά από το επίδομα στέγασης κόβονται οι δανειολήπτες.


Από την τελευταία αυτή εξέλιξη εξοικονομούνται άλλα 100 εκατ. και έτσι, για το επίδομα ενοικίου θα δοθούν τελικώς περί τα 304 εκατ. ευρώ, ενώ τα 100 εκατ. ευρώ των δανειοληπτών δίδονται για να δοθεί η επιδότηση όσων ενταχθούν στην πλατφόρμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Συνολικά, οι επιδοτήσεις των κόκκινων δανείων θα ανέλθουν περίπου στα 200 εκατ. ευρώ και θα αφορούν έως και 180.000 νοικοκυριά με κόκκινα στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας.


Το επίδομα για τους ενοικιαστές, ορίστηκε τελικώς στα 70 ευρώ για την οικογένεια με ένα μέλος ενώ θα προσαυξάνεται με 35 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού. Το μέγιστο ποσό μηνιαίας επιδότησης, ορίστηκε στα 210 ευρώ. Αντίστοιχα το εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκε στα 7.000 ευρώ για το ένα μέλος και θα προσαυξάνεται με 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος με ανώτατο όριο τα 21.000 ευρώ. Τα ίδια όρια θα ισχύσουν και για το ύψος των καταθέσεων ενώ θα υπάρχει και περιουσιακό κριτήριο το οποίο ορίστηκε στα 120.000 έως τα 180.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι συνεπείς δανειολήπτες στην απευκταία περίπτωση που κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον βρεθούν σε αδυναμία και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους, τότε δεν θα μπορούν να μπουν ούτε στο διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, αφού κριτήριο για να ενταχθεί κάποιος σε αυτό, είναι το δάνειο να ήταν κόκκινα στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή ο δανειολήπτης να είχε πάψει να το πληρώνει πριν τον περασμένο Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου