Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2019

Νόμος Κατσέλη: Μια «ανάσα» από την συμφωνία – Ή μήπως όχι;




Ο Νόμος Κατσέλη θα αντικατασταθεί αλλά το πότε και κυρίως το... πώς μοιάζει ακόμη άγνωστο. Για πρόοδο και καλό κλίμα μιλούν και οι δύο πλευρές (σ.σ. κυβέρνηση και τράπεζες) και οι επόμενες ημέρες θα είναι "καυτές". Πού δείχνει να "κλειδώνει" το επίπεδο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Γιατί αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραταθεί ο Νόμος Κατσέλη. Γιατί κάποιοι δεν αποκλείουν και... εμπλοκή. Όλο το παρασκήνιο.



Κυβέρνηση και τραπεζίτες βρίσκονται μία ανάσα από την συμφωνία για το πώς ο Νόμος Κατσέλη θα… αντικατασταθεί. Έτσι τουλάχιστον διατείνονται οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές αναφορικά με την σύσκεψη κυβέρνησης τραπεζών που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, 11.02.2019, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και το τελευταίο 24ωρο γίναμε μάρτυρες εντελώς αντικρουόμενων πληροφοριών, εντούτοις και υπό την πίεση των δανειστών φαίνεται ότι πλησιάζει η συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.
Νόμος Κατσέλη – Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το επίπεδο προστασίας της πρώτης κατοικίας υποχωρεί στα επίπεδα των 100.000 έως 120.000 ευρώ. Απομένει, πλέον, να δούμε αν το «κούρεμα» που θα επιχειρηθεί θα αφορά το σύνολο του αρχικού δανείου (όπως θέλει η κυβέρνηση) ή για το υπόλοιπου του δανείου (όπως θέλουν οι τράπεζες). Με λίγα λόγια – αν ισχύουν οι πληροφορίες – έφυγαν από το τραπέζι οι ακραίες προτάσεις.


Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δείχνουν να επικρατούν οι λογικοί απέναντι σε αυτούς που πρότειναν μαξιμαλιστικές λύσεις του τύπου το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ. Ωστόσο μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα υπάρχει η οριστική απόφαση κανείς δεν πρόκειται να αποκλείσει εκπλήξεις ή και ανατροπές για το πώς θα είναι ο «νέος» Νόμος Κατσέλη.


Πηγές από αυτούς που συμμετείχαν στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, απέκλειαν το ενδεχόμενο παράτασης του Νόμου Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει στο τέλος του μήνα.


Να σημειωθεί ότι με το ενδεχόμενο αυτό φλέρταραν στην κυβέρνηση, αλλά το απέκρουαν οι δανειστές και οι τραπεζίτες. Πάντως δεν αποκλείεται αν υπάρξει εκ νέου εμπλοκή να πέσει εκ νέου στο τραπέζι αυτό το ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από το αν θα έχει τύχη ή όχι.

Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Αν στόχευση της κυβέρνησης είναι να πάνε τον Οκτώβριο είναι μάλλον αδύνατο να δοθεί παράταση. Αντίθετα αν αυτές επισπευσθούν (το πολύ έως τον Μάιο), τότε τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Του Θανάση Παπαδή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου