Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2019

«Ακραίος» καιρός σε όλη τη χώρα - Πού και πότε θα «χτυπήσει» η «Ωκεανίς», τα τελευταία δεδομένα για Αττική




Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, καθώς το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται να πλήξει τη χώρα η κακοκαιρία με την ονομασία Ωκεανίδα, με κύρια χαρακτηριστικά την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, άνω των 10 βαθμών κατά τόπους, τις ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, τις καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα... και τις πυκνές χιονοπτώσεις, τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Τα χιόνια αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο. Προσοχή πάντως και αλυσίδες θα χρειαστούν οι οδηγοί ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά. Ο παγετός την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια, θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Εκχιονιστικά και αλατιέρες ζεσταίνουν τις μηχανές τους για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό. Οι κάτοικοι στις ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας έχουν εφοδιαστεί με ξύλα και προμήθειες για να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν στα πελάγη το Σαββατοκύριακο αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα και στα δρομολόγια των πλοίων.

Κρύο στην Αττική με βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορειν

Η Ωκεανίς θα φερθεί πιο «ευγενικά» στην Αττική αφήνοντάς την έξω από το μάτι του κυκλώνα. Ωστόσο, το κρύο θα είναι τσουχτερό την Κυριακή, αλλά -όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι- δεν θα πέσει χιόνι μέσα στην Αθήνα αλλά στα γύρω ορεινά.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με κατά περιόδους έντονες βροχοπτώσεις και ενδεχομένως λίγες σποραδικές καταιγίδες. Οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανότατα από αργά το απόγευμα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά στα 6 με 7 μποφόρ και τις βραδινές ώρες στα ανατολικά τοπικά σε θυελλώδες 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς. Στα βόρεια ωστόσο, οι θερμοκρασίες θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερες.

Οι προβλέψεις Αρνιακού, Καλλιάνου

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός τόνισε ότι θα είναι μια φυσιολογική χειμερινή ψυχρή εισβολή. Στην Αττική και στο κέντρο της Αθήνας τα φαινόμενα θα είναι ήπια, με χιονόνερο και βροχή επί της ουσίας.

Με... αεροπλάνο που χάλασαν όλα τα όργανα περιγράφει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος τα εργαλεία πρόγνωσης του καιρού που οι μετεωρολόγοι έχουν στη διάθεσή τους, την ώρα που η κακοκαιρία «Ωκεανίδα» ετοιμάζεται να σαρώσει τη χώρα.

Συστάσεις

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων.

Θερμαινόμενοι χώροι για την προστασία των αστέγων από το ψύχος

Δύο θερμαινόμενους χώρους για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες θα διαθέσει ο Δήμος Αθηναίων από αύριο, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, και για όσο το απαιτήσουν οι καιρικές συνθήκες.

Οι δύο θερμαινόμενοι χώροι που θα ανοίξουν είναι οι Λέσχες Φιλίας Αμπελοκήπων, (Πανόρμου 17 και Βαθέως, στάση μετρό «Αμπελόκηποι», τηλ. 210 6459890) και Κολωνού (Αίμoνος 9 και Άστρους, τηλ. 2105140877).

Παράλληλα, συνεργεία, καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις (street work) σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι συμπολίτες μας, μοιράζοντας ροφήματα, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους πολίτες και αυτήν τη φορά να απευθύνονται στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας 1595 για οποιαδήποτε πληροφορία ή έκτακτο περιστατικό, καθώς επίσης και στο τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) στο 210 5246515-6.

Θερμαινόμενους χώρους θα λειτουργήσει και ο δήμος Πειραιά. Συγκεκριμένα, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον δήμο Πειραιά, θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, από αύριο, Σάββατο 23/2 μέχρι και την Τρίτη 26/2 στις 08:00 το πρωί (Πύργος Πειραιά – Ακτή Ποσειδώνος 2-4 1ος όροφος, τηλ. επικ.: 216 8003076, 216 8003077).

Επιπλέον, την Κυριακή 24/2 θα λειτουργήσει το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης Δήμου Πειραιά, από τις 08:00 έως τις 20:00 (Βασιλέως Γεωργίου Β΄10 και Βούλγαρη 155. Τηλ επικ.: 210-4134130, 210-4134052).

Η πληροφόρηση των πολιτών για τις ημέρες και ώρες των θερμαινόμενων χώρων, παρέχεται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του δήμου 213 2022000, του 15510, της ιστοσελίδας του Δήμου, καθώς και μέσω της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Κανάλι 1 90,4 FM.

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, οι κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης για την προστασία των αστέγων ενόψει του ψύχους. Θερμαινόμενες αίθουσες διαθέτουν οι περισσότεροι δήμοι και είναι στη διάθεση των ευαίσθητων ομάδων.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου