Κυριακή, Φεβρουαρίου 17, 2019

Το σχέδιο Τσίπρα για αντιδεξιό μέτωπο...




O τελευταίος ανασχηματισμός μπορεί να μην ήταν δομικός, ήταν όμως στοχευμένος, δίνοντας ένα «διακριτό στίγμα» των προθέσεων του πρωθυπουργού να οικοδομήσει μια προοδευτική συμμαχία με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στη ΝΔ και τις Δεξιές παραφυάδες. Αυτό είναι επί της ουσίας και το δίλημμα που...
θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής και του πολιτικού σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα.

Το δίλημμα, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, υπηρετεί επί της ουσίας και μια πραγματικότητα που αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες καταγράφεται ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων να εμφανίζεται να επιθυμεί να υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, ώστε να μην επανέλθει στην εξουσία η Δεξιά.


Με αυτή την κατεύθυνση συμβαδίζει και η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα των δύο στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, των Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα. Η επιλογή συμβάλει στη δημόσια συζήτηση που επιθυμεί να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου στο πλαίσιο του αντιδεξιού – προοδευτικού μετώπου. Οι δύο νέοι υφυπουργοί δεν αντιπροσωπεύουν απλώς την κεντροαριστερή διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουν, ως υπενθύμιση, τη σύγκρουσή τους με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σε ζητήματα κεντρικής πολιτικής ενισχύοντας την αντιδεξιά ρητορική. Σημειώνεται πως πρόκειται για στελέχη που ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου στην έξοδο από το ΠΑΣΟΚ περί τα τέλη του 2014, ως αντίδραση στις επιλογές της τότε ηγεσίας.

Πηγές, που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, υπογραμμίζουν πως στόχος του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι η διάλυση του Κινήματος Αλλαγής, όπως ενδεχομένως θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος με μια πρόχειρη ανάγνωση. Απλώς, η προοδευτική “αντιδεξιά συσπείρωση” εκ των πραγμάτων περνάει και μέσα από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο αν και δημοσίως δηλώνει πως τηρεί στάση “ίσων αποστάσεων”, στην πραγματικότητα έχει ήδη στραφεί προς τη ΝΔ, στηρίζοντας τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική διεύρυνση και μάλιστα άνοιξε σχετική συζήτηση και στην τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, κάτι που θα φανεί και το επόμενο διάστημα. Άφησε δε να εννοηθεί πως η προοδευτική συμπόρευση θα φανεί και στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Η πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος έγινε δεκτή ομόθυμα, αν και κάποια στελέχη ζήτησαν να υπάρξει προσοχή στα πρόσωπα και ως εκ τούτου, τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβουν να παρουσιάσουν το σχέδιο του πολιτικού ανοίγματος το επόμενο διάστημα.



Επιστολές και πρωτοβουλίες...

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα αναμένεται να απευθυνθεί και προσωπικά σε προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου που σηματοδοτούν το άνοιγμα στην κοινωνία, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα να αποσταλούν επιστολές με αίτημα συμπόρευσης ή κατ' ιδίαν συναντήσεων.

Το αίτημα για διεύρυνση θα αποτυπωθεί και από προσωπικότητες του κεντροαριστερού χώρου, που αναμένεται να δημοσιεύσουν κείμενο με υπογραφές έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης στελέχη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που ενθαρρύνουν τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα απευθύνει νέο κάλεσμα συμπόρευσης των κεντροαριστερών δυνάμεων στην τελική ευθεία πριν από τις ευρωεκλογές.

Η Κίνηση Μελών ΣΥΡΙΖΑ με κείμενό της ενθαρρύνει τις σχετικές πρωτοβουλίες και τονίζει ότι το κόμμα τους είναι ένας πολιτικός χώρος που εργάζεται σταθερά για την οικοδόμηση μιας μεγάλης Αριστερής και προοδευτικής συμμαχίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “το 2019 αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας ελπιδοφόρας περιόδου, αλλά και μια χρονιά μεγάλων εκλογικών μαχών. Βασικό καθήκον μας είναι να διασαφηνίσουμε άμεσα στον ελληνικό λαό τις δύο κύριες πολιτικές προτάσεις για την προοπτική της χώρας που θα συγκρουστούν στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Η διαχρονική διχοτομία Δεξιάς – Αριστεράς κατατείνει σε ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό διπολισμό με προγραμματικό περιεχόμενο στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον ένα πόλο της αναμέτρησης, ανεξάρτητα από τις επιλογές των κομμάτων του μεσαίου χώρου”.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου