Κυριακή, Φεβρουαρίου 17, 2019

Ο Ερντογάν μυρίστηκε... αέριο...




H Exxon Mobil φαίνεται πως χτύπησε “φλέβα” στην κυρπιακή ΑΟΖ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 και αν αυτές επιβεβαιωθούν τότε...
τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν ριζικά. Όπως ήταν αναμενόμενο οι πληροφορίες για τις εξελίξεις στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ άνοιξαν και την “όρεξη” της Άγκυρας, η οποία σκοπεύει να κάνει αισθητή την παρουσία της με μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση που σχεδιάζει στις 27 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”, σύμφωνα με τη Real News, θα συμμετέχουν όλες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σε στερά, θάλασσα και αέρα, από την Μαύρη Θάλασσα έως τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία, παρά τις επίσημες δηλώσεις, ενισχύεται η αισιοδοξία πως έχει βρεθεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ερευνητική γεώτρηση της Exxon Mobil στον στόχο “Γλαύκος – 1”, που βρίσκεται στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως βρέθηκαν σημαντικά κοιτάσματα και σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης θα ενημερωθεί για τα ευρήματα όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και στη συνέχεια θα ενημερώσει το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το κοίτασμα που έχει βρεθεί στο οικόπεδο 10 είναι “εμπορεύσιμο”, δηλαδή είναι μεγαλύτερο από το όριο των 2,5 τρισ κυβκών ποδών, με γεωλογική δομή που μοιάζει με εκείνη του γιγαντιαίου κοιτάσματος “Ζορ”. Μάλιστα στη Λευκωσία αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως η Exxon Mobil προσανατολίζεται να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε πως συμμετείχε στο νέο γύρο αδειοδοτήσεων που προχώρησε η Αίγυπτος για ακόμη 12 τεμάχια ερευνών και πλειοδότησε σε ένα από αυτά. Εξάλλου, η παρουσία της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία και πολιτικά, αφού η έντονη παρουσία του αμερικανικού στόλου στην περιοχή έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για την Άγκυρα, τουλάχιστον στην περιοχή του οικοπέδου 10.

Πάντως η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κλιμακώσει τις δράσεις της στην περιοχή με στόχο να κάνει αισθητή την παρουσία της και τελικά να υποχρεώσει τη Λευκωσία σε διαπραγμάτευση για το θέμα των υδρογονανθράκων. Το τουρκικό σεισμογραφικό “Barbaros” εδώ και πολλές ημέρες κινείται σχεδόν μέσα σε κυπριακά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ, λίγα μίλια νότια από το Ακρωτήρι. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Real News, ταυτόχρονα η Άγκυρα προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τουρκοκύπριος υπουργός Ενέργειας Οζντίλ Ναμίλ ανακοίνωσε πως το πλοίο – γεωτρύπανο “Φατίχ”, που βρίσκεται λίγο έξω από τον κόλπο της Αττάλειας, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, επίσης εντός κυπριακής ΑΟΖ, εντός των επόμενων ημερών. Όπως τόνισε, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, “τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού θα προστατευτούν”. “Θα συνεχίσουμε τη στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει από κοινού με την Τουρκία στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχουμε συμφωνήσει”. Επανέλαβε επίσης την πρόταση για μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας, λέγοντας πως “είναι ο πιο ήσυχος, ο πιο γρήγορος και ο πιο οικονομικός δρόμος”.



Για τη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ είχε μιλήσει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από περίπου είκοσι ημέρες. Το πλοίο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία τον Οκτώβριο, το “Deep Sea Metro 1”, όπως γράφει η Real News, πέρασε την Παρασκευή τα στενά του Γιβραλτάρ και αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στις αρχές του θέρους. Την άφιξη του νέου πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε με πρωτοσέλιδο η εφημερίδα “Milliyet”. Στο δημοσίευμα, με τίτλο “Ο νέος Πορθητής της Μεσογείου”, αναφερόταν πως το πλοίο γεωτρύπανο ανησυχεί την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η στρατιωτική άσκηση

Εν τω μεταξύ, με την στρατιωτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες κλιμάκωσης διαρκείας στην περιοχή. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση που έχει διεξαχθεί ποτέ από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και σε αυτήν θα συμμετέχει το σύνολο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με επιχειρήσεις επίδειξης ισχύος σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, στο Αιγαιο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο η περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί τον πρώτο στόχο και αυτό έχει γίνει σαφές από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Σεμπνέμ Ακτόπ. Ανακοινώνοντας την στρατιωτική άσκηση δήλωσε χαρακτηριστικά: “Στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένο χωρίς την παρουσία της Τουρκίας. Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων”.

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου