Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2019

ΝΔ σε κυβέρνηση: Εγκαταλείψτε τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις σας




Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, «να εγκαταλείψει τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τη σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία», καλεί η ΝΔ την κυβέρνηση.


Την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους συνταγματολόγους Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο, παρουσία του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τασούλα, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους Νίκο Αλιβιζάτο και Αντώνη Μανιτάκη - οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν γιατί απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΝΔ, ήταν η «καινοφανής θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους».

Την άποψη αυτή, σύμφωνα με τη ΝΔ, υποστήριξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενοι ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη Βουλή κάτι που, σημειώνει, δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη αλλαγή του καταστατικού χάρτη.

Οι συνταγματολόγοι, αναφέρει ακόμη η ΝΔ, «οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκτενώς για την καινοφανή αυτή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ», ομόφωνα συμφώνησαν ότι «η επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων». Επιπλέον δε επισήμαναν ότι ακριβώς γι' αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση». Υπογραμμίζεται ότι την άποψη αυτή που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν, εκτός από τους παρόντες στη σύσκεψη και οι δύο ακόμη Συνταγματολόγοι, με τους οποίους συνομίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου