Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019

Έσχατη επιλογή για τη ΝΔ η πρόταση μομφής κατά Βούτση




Στο στόχαστρο της ΝΔ βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο Νίκος Βούτσης, με αποκορύφωμα τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε αλλαγή ευνοεί τόσο τον Πάνο Καμμένο όσο και τον Σταύρο Θεοδωράκη, όπως φημολογείται πως απεργάζεται η κυβέρνηση.


Τον τόνο έδωσε, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λαμία, όπου μίλησε χθες βράδυ σε κομματική εκδήλωση: «Στη μελαγχολική μας Δημοκρατία, ο πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη, γιατί, αντί ν’ ασκεί με στοιχειώδη αξιοπρέπεια τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μια κυβέρνηση κουρελού».


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υποβολή πρότασης μομφής σε βάρος του προέδρου της Βουλής, μολονότι κάτι τέτοιο δείχνει να συγκεντρώνει γι’ αντικειμενικούς λόγους ελάχιστες πιθανότητες και θεωρείται ως η έσχατη επιλογή για τη διάσωση των θεσμών. Η ενόχληση, ωστόσο, είναι δεδομένη και η κόντραΜητσοτάκη-Βούτση κρατά εδώ και αρκετό καιρό, με τον πρόεδρο της ΝΔ να πραγματοποιεί προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της Βουλής για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του στο Κοινοβούλιο ήδη από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τον περασμένο Δεκέμβριο. Έτσι, ο κ. Βούτσης τελεί υπό… παρακολούθηση από την ηγεσία της ΝΔ και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση του, αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Κανονισμό.


Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του και κατά των δύο πρώην, πλέον, κυβερνητικών εταίρων, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «ένοχα μυστικά» που έχουν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος: «Ποτέ άλλοτε η ελληνική πολιτική δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά όπως σήμερα. Ο “αναντικατάστατος σύμμαχος” κ. Καμμένος – γιατί έτσι τον αποκαλούσε πριν λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας – εκβιάζει πια δημόσια τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, οι απειλές του μη τυχόν και τον αφήσουν χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, πιάνουν τόπο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής και να τον αλλάξει, έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μην χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος. Τι και γιατί φοβούνται τόσο πολύ; Πόσο αποτιμάται η σιωπή του κ. Καμμένου για τα ένοχα μυστικά που τον ενώνουν με τον πρωθυπουργό; Όλα μπροστά μας είναι. Ο κ. Τσίπρας είναι πια ένας δημοσίως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όλοι ξέρουν ότι ένας εκβιαστής δεν σταματά ποτέ ό,τι κι αν πάρει. Όπως όλοι ξέρουν ότι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός δεν μπορεί να υπηρετήσει το αξίωμά του και αποτελεί απειλή για τη χώρα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.


Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά πραγματοποίησε άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς χώρους, επιδιώκοντας να συγκροτήσει η ΝΔ ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα μπορέσει να την οδηγήσει στην αυτοδυναμία. Είπε συγκεκριμένα ότι απευθύνεται «σ’ αυτούς που έχουν προδοθεί από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ» ή σε όσους εγκατέλειψαν στο παρελθόν για οποιοδήποτε λόγο τη ΝΔ, αλλά και σε όσους σκέπτονται την αποχή ως πολιτική επιλογή στις επικείμενες εκλογές. «Αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «το μεγάλο προοδευτικό δημοκρατικό ρεύμα» το οποίο επιδιώκει να συγκροτήσει, στρέφοντας έτσι το βλέμμα της και στην Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, τέλος, για μία ακόμη φορά ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου