Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2019

Για όλα φταίει ο ... δυνατός άνεμος!...Οι απολογίες για την τραγωδία στο λούνα παρκ του Ελληνικού...

O... δυνατός άνεμος είναι αυτός που ευθύνεται για το θάνατο του 13χρονου Βασίλη Ζωγράφου και τον σοβαρό τραυματισμό της μικρότερης αδερφής του, Ελεάννας στις 27 Απριλίου του 2014 σε λούνα παρκ του Ελληνικού.

Αυτό...
ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας οι κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά ένα απρόσμενο κύμα αέρα (ανεμοστρόβιλος) που σήκωσε τον φουσκωτό κύλινδρο και προκάλεσε το τραγικό ατύχημα.

«Κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει»…

Ο Ιταλός ιδιοκτήτης του λούνα παρκ, υπεύθυνος και χειριστής των παιχνιδιών στην απολογία του υποστήριξε ότι το παιχνίδι δεν λειτουργούσε όταν ήταν κακές οι καιρικές συνθήκες ωστόσο την μοιραία ημέρα στις 27 Απριλίου 2014 είχε ηλιοφάνεια και καθόλου αέρα.

«Είναι γεγονός ότι ένα κύμα αέρα ανύψωσε το παιχνίδι» ανέφερε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας πως εκείνη την ημέρα δεν είχε ούτε αέρα, ούτε τίποτα, ήταν σαν να έγινε ένας σεισμός που δεν θα μπορούσε κάνεις να το προβλέψει.

Πρόεδρος: Πως θα μπορούσατε να αποτρέψετε αυτό που συνέβη;

Κατηγορούμενος: Επειδή ήμουν εκεί από το πρωί, ήταν σαν καλοκαίρι, είχε ηλιοφάνεια και δεν φυσούσε, όποτε αποφάσισα να λειτουργήσουν τα παιχνίδια. Όταν βλέπαμε πως υπάρχει κατάσταση κινδύνου, σταματούσαμε τη λειτουργία του παιχνιδιού.

Εισαγγελέας: Αναζητήσατε δελτίο καιρού;

Κατηγορούμενος: Δεν προβλέπεται πουθενά στον κόσμο η αναζήτηση δελτίου καιρού.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται όμως να εγκαταστήσετε ένα παιχνίδι με ασφάλεια…

Κατηγορούμενος: Ήταν τόσο απρόοπτο, κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο…

Την ώρα του ατυχήματος ο κατηγορούμενος, απολογούμενος, ανέφερε ότι δεν ήταν στο σημείο καθώς είχε πάει για φαγητό. Όπως είπε είχε αφήσει τους δυο χειριστές των παιχνιδιών στο σημείο στους οποίους είχε δώσει οδηγίες ποτέ έπρεπε να σταματήσουν στο παιχνίδι.

«Αυτό που έχει συμβεί είναι μια τραγωδία και λυπάμαι πολύ για αυτό. Έχω κι εγώ δυο παιδιά τα οποία μπήκαν μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Εκείνη την ημέρα είχαν μπει μέσα στο ίδιο παιχνίδι επτά παιδιά» ανέφερε ο Ιταλός κατηγορούμενος.


Το Λούνα Παρκ δεν διέθετε άδεια

Από την πλευρά του, ο Έλληνας διαχειριστής του υπαίθριου λούνα παρκ υποστήριξε στην απολογία του ότι το πιο ασφαλές παιχνίδι ήταν αυτό που προκάλεσε το μοιραίο περιστατικό. Παράλληλα, τόνισε ότι η επιχείρηση του, τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας και πιστοποίησης.

«Την ανύψωση της μπάλας δε την γλίτωνε τίποτα, ούτε ο Θεός» είπε στην απολογία του ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος θέλοντας και εκείνος να καταδείξει πως το τραγικό συμβάν, ήταν απόρροια της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών. «Συλλυπητήρια στην οικογένεια είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι» είπε ακόμη ο κατηγορούμενος.

Σχετικά με το γεγονός ότι το λούνα παρκ δεν διέθετε άδεια, ο κατηγορούμενος ανέφερε στην απολογία του: «Για την άδεια κάναμε όλες τις ενέργειες. Μίλησα πολλές φορές με το δήμαρχο και επέμεινα να μας δώσει άδεια. Μου έλεγε: « τι αγχώνεσαι θα σου την δώσω την άδεια». Ο κατηγορούμενος τόνισε ακόμη πως πολλές φορές είχε φωνάξει την εταιρεία πιστοποίησης των παιχνιδιών που βρίσκονταν στο λούνα παρκ.

Πρόεδρος: Για το συγκεκριμένο παιχνίδι γιατί δεν την είχατε φωνάξει;

Κατηγορούμενος: Την είχαμε πάρει να κάνει πιστοποίηση μια με δυο ημέρες πριν το συμβάν…Δεν πρόλαβε να έρθει.

Μιλώντας για τον συγκατηγορούμενο του, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών, ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Έλεγχε τα πάντα, είναι πολύ τυπικός στη δουλειά του. Εν τη απουσία του το λούνα παρκ δε λειτουργούσε. Κανένας άλλος δεν ήξερε να διαχειριστεί τα μηχανήματα. Εγώ μπορεί να φύσαγε και να άνοιγα, αυτός ποτέ.

Εισαγγελέας: Η όλη σας συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από πληθώρα παραλείψεων. Γιατί δεν βάλατε περίφραξη; Θα σας εμπόδιζε ο Δήμος να κάνετε κάτι για την ασφάλεια του λούνα παρκ;


Στο δικαστήριο και οι δυο χειριστές

Ενώπιον του Δικαστηρίου απολογήθηκαν και οι δύο χειριστές πακιστανικής καταγωγής, υπάλληλοι του λούνα παρκ. Ο πρώτος που ήταν μπροστά στο συμβάν ανέφερε ότι «εκείνη την ημέρα ήρθαν τα παιδιά με τους γονείς τους στο λούνα παρκ. Έκοψαν εισιτήριο και μπήκαν στον παιχνίδι. Ξαφνικά έκανε στρογγυλό αέρα και σηκώθηκε η μπάλα σε ύψος πάνω του ενός δέντρου και μετά έπεσε σε άλλο παιχνίδι. Λυπάμαι πολύ αυτό που έγινε».

Ο δεύτερος κατηγορούμενος υπάλληλος του λούνα παρκ, επίσης πακιστανικής καταγωγής ανέφερε στην απολογία του πως δεν ήταν μπροστά στο συμβάν. « Ο καιρός αρχικά ήταν καλός αλλά μετά έβρεχε. Άκουσα τις φωνές και έτρεξα να δω τι συνέβη. Λυπάμαι για την τραγωδία που έγινε» τόνισε δικαστήριο.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου