Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2019

Πανικός στην Τουρκία για το «πάγωμα» της προμήθειας των F-35 - Άρον-άρον στις ΗΠΑ ο Ακάρ





Σε κινήσεις πανικού προβαίνει η Τουρκία μετά το «πάγωμα» της προμήθειας των F-35 από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής του προϋπολογισμού της χώρας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ, ταξιδεύουν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον ....σήμερα Πέμπτη, όπου θα συναντήσουν τον εκτελόντα καθήκοντα υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν και θα συνομιλήσουν για τη Συρία.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί και το «πάγωμα» της προμήθειας των F-35, αλλά και τo ζήτημα της επιμονής της Άγκυρας να προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400.

Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα συνεχίζει να τραβάει το σχοινί, καθώς ο επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ δήλωσε την Τετάρτη πως η πρώτη συστοιχία των ρωσικών S-400 αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο και θα ενεργοποιηθεί έως τον Οκτώβριο. Η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας θα «καθυστερήσει για λίγο», συμπλήρωσε.

Ο Ντεμίρ όμως εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την αμερικανική πρόταση αναφορικά με την πώληση συστήματος αεράμυνας Patriot. Υπενθυμίζεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα αποφασίσει αν θα αγοράσει το αμερικανικό σύστημα, αλλά τόνισε πως ούτως ή άλλως θα αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους.

«Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες της πρότασης ως έχουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντεμίρ. «Οι όροι πρέπει να συζητηθούν, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να διευκρινιστούν και πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου