Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2019

LIVE:«Μονομαχία» Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση




Η δεύτερη από τις τρεις ημέρες της διαδικασίας
Σε μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση
Ο Τσίπρας προκάλεσε τον Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του για Παυλόπουλο – Αιχμές για συναλλαγές με το ΚΙΝΑΛ
«Ανέντιμη η πρότασή σας για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε ο Μητσοτάκης
«Δεν θα επιτρέψουμε η Συνταγματική Αναθεώρηση να γίνει παιχνίδι για λίγους», υποστήριξε η Γεννηματά
«Κανένα προοδευτικό περιτύλιγμα δεν κρύβει το πραγματικό περιεχόμενο της Αναθεώρησης», είπε ο Κουτσούμπας
Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων και της θρησκευτικής ουδετερότητας ο Θεοδωράκης

Επίδικο το κατά πόσο η παρούσα Βουλή είναι δεσμευτική για την επόμενη
Η κατεύθυνση της αναθεώρησης δεσμεύει μόνο το κόμμα που την προτείνει, τονίζουν από την κυβέρνηση
Ενιαίο το ψηφοδέλτιο που θα λάβουν οι βουλευτές

Σε «μονομαχία για δύο» εξελίχθηκε η δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με το πολιτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο μεν πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για τη στάση της ΝΔ σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο δε πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση για από κοινού υπερψήφιση της αναθεώρησης των άρθρων 16 και 24 για την παιδεία και το περιβάλλον.

Τσίπρας προκαλεί Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του για Παυλόπουλο – Αιχμές για συναλλαγές με το ΚΙΝΑΛ



Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του προέδρου της ΝΔ με υπαινιγμούς για υπόγεια συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ στη «μοιρασιά» θέσεων, ακόμα και αυτής του προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμούν να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα τόσο προς τον πρόεδρο της ΝΔ, όσο και προς το ΚΙΝΑΛ:

«Όμως να ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που τον ακολουθεί πιστά, πως ό,τι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».

«Ανέντιμη η πρότασή σας για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε ο Μητσοτάκης


Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στην πρόκληση του πρωθυπουργού και χαρακτήρισε ως «ανέντιμη την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Θέλετε να καταλήξετε σε ένα πρόχειρο σύνταγμα στα μέτρα σας. Θέλετε να πάτε σε μικρή αναθεώρηση. Γιατί αρνείστε οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον;» σημείωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο αρχηγός της ΝΔ επικεντρώθηκε στα άρθρα τα 16 και 24, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας». «Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».

«Δεν θα επιτρέψουμε η Συνταγματική Αναθεώρηση να γίνει παιχνίδι για λίγους», υποστήριξε η Γεννηματά


«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και ό,τι αναλογεί στην πραγματική πολιτική μας ισχύ για να μην αφήσουμε επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και να ράψουν την Αναθεώρηση στα μέτρα τους. Καμιά διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει παιχνίδι για λίγους ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή. Να γίνει υπόθεση μιας μόνο πολιτικής δύναμης. Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή», τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Για τη τροποποίηση της διάταξης σχετικά με την αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές, υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που προσπαθούν, όπως είπε, οι μεν να καθορίσουν από τώρα το περιεχόμενό της και οι δε να πάρουν 180 ψήφους τώρα για να προχωρήσουν στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους. «Η διάταξη θα αλλάξει αλλά το περιεχόμενο θα καθοριστεί από τα 2/3 της επόμενης Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές», τόνισε.

«Κανένα προοδευτικό περιτύλιγμα δεν κρύβει το πραγματικό περιεχόμενο της Αναθεώρησης»



«Η συνταγματική αναθεώρηση υπηρετεί τους αλληλένδετους στόχους της προώθησης συγκεκριμένων αναγκών του αστικού συστήματος προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, αλλά και της προώθησης της προεκλογικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με νέα ψεύτικα διλήμματα που προσπαθούν να αποκρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση σε ένα στόχο, τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας» επισήμανε στην ομιλία του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ότι «κάτι προχωρεί» από τις προεκλογικές εξαγγελίες της, αλλά «κανένα προοδευτικό περιτύλιγμα δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εξουσία της κυρίαρχης τάξης προωθεί τους στόχους και τις συμμαχίες της που είναι σε ευθεία αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

«Αν ο ΠτΔ εκλέγεται από τον λαό, μπορεί να έχουμε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό και ανωμαλία», λέει ο Λεβέντης


«Λένε ότι είναι κακό να γίνονται εκλογές; Γιατί είναι κακό; Γιατί φοβούμαστε τις εκλογές; Aν ο Πρόεδρος εκλεγεί από τον λαό μπορεί να έχουμε σύγκρουση των δύο πόλων και να έχουμε ανωμαλία και εκτροπή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «δεν μπορεί να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό για να έχει εξουσία. Τι να κάνει την εξουσία; Να συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό; Δεν υπάρχουν δύο ισχυροί πόλοι σε κανένα Σύνταγμα. Είναι βλακώδης η πρόταση. Όπου υπάρχουν Πρόεδροι δεν έχουν εξουσία οι πρωθυπουργοί».

Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων και της θρησκευτικής ουδετερότητας ο Θεοδωράκης


«Ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει. Πρέπει η χώρα εδώ σε αυτό το θέμα να πάψει να είναι νότια Βαλκάνια. Ήδη έχουμε χάσει χρόνο και πολύ χρήμα. Η Τουρκία έχει περισσότερους από 50 χιλιάδες ξένους φοιτητές στα ιδιωτικά της πανεπιστήμια», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του, τασσόμενος υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας και υπογράμμισε ότι «είναι υποκριτικό να μιλάτε για θρησκευτική ουδετερότητα στο άρθρο 3 και να μην αγγίζετε το άρθρο 16 παρ. 2, που λέει ότι το κράτος έχει σαν αποστολή την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι αν και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποβεί άκαρπη, τότε η εκλογή να γίνεται με απλή πλειοψηφία από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών και των δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πληθυσμιακά δήμων.

Σε ενιαίο έντυπο ψηφοδέλτιο με όλες τις προτάσεις θα ψηφίσουν την Πέμπτη οι βουλευτές για τις αναθεωρητέες διατάξεις

Όπως προέκυψε από τη διαδικασία το έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει με τις συνταγματικές αλλαγές, θα είναι ενιαίο.

Σε αυτή τη λύση κατέληξαν όλα τα κόμματα, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των γενικών εισηγητών τους για τα διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα σχετικά με την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Έτσι αύριο, οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτώνπου έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου.

Στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς τη δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο, άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή τι αφορά.

Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

Πεδίο αντιπαράθεσης η αναγραφή της κατεύθυνσης

Σημειωτέον ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ έχουν διαφωνήσει με την αναγραφή της κατεύθυνσης και υπογραμμίζουν ότι η παρούσα Βουλή δεν δεσμεύει ούτε τα κόμματα που θα ψηφίσουν τις υπό αναθεώρηση διατάξεις,δεν δεσμεύει ούτε την επόμενη Βουλή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποσαφηνίσει ότι στο ψηφοδέλτιο με την πρότασή της δεν θα περιλαμβάνει την κατεύθυνση. Έχει, επίσης, ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί η παρούσα Βουλή να δεσμεύσει την επόμενη στην κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Τα ψηφοδέλτια για την πρόταση κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή ομάδας βουλευτών, που έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό, θα είναι αυτοτελή. Κάθε κόμμα συνεπώς θα συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο, όπως θεωρεί σωστότερο, με την κατεύθυνση ή όχι.

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, τα κόμματα τοποθετήθηκαν εκτενώς στο κατά πόσο η παρούσα -η προτείνουσα- Βουλή δεσμεύει την επόμενη.

Διαφωνία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ στη δεσμευτικότητα της παρούσας Βουλής

Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, διαφώνησαν ότι θα πρέπει στα ψηφοδέλτια να αναφέρεται και η κατεύθυνση για την αναθεώρηση κάθε άρθρου. Διαφώνησαν, επίσης, ότι η παρούσα Βουλή θα δεσμεύει την επόμενη. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρακτική αξία αυτή η συζήτηση δεδομένου ότι η επόμενη Βουλή θα ενεργήσει με βάση ποια πλειοψηφία θα έχει διαμορφωθεί.

Η απόφαση για το πως θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια ελήφθη δι΄εγέρσεως στην Ολομέλεια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφώνησαν.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε τα κόμματα τοποθετήθηκαν στο θέμα ως εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εισηγητού του Γιώργου Κατρούγκαλου, είπε ότι είναι άλλο πράγμα η κατεύθυνση, που πρέπει οπωσδήποτε να προσδιοριστεί από την παρούσα Βουλή για τα υπό αναθεώρηση άρθρα, και είναι άλλο πράγμα το περιεχόμενο το οποίο θα προσδώσει η επόμενη Βουλή, η Αναθεωρητική, στις συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος, που θα αναθεωρηθούν.

«Κατεύθυνση είναι η διαπίστωση της ανάγκης για να αλλάξει κάποια διάταξη. Για ποιο λόγο πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση κάποιου άρθρου, και τον προσανατολισμό της ρύθμισης», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ανέφερε για παράδειγμα ότι στην Αναθεώρηση του 1985, κρίσιμο θέμα ήταν η αναθεώρηση στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και η κατεύθυνση ήταν πως αυτές οι αρμοδιότητες πρέπει να μειωθούν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό έγινε δεκτό σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, τουλάχιστον ως πολιτική δέσμευση», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Για το άρθρο 32 (σ.σ.: εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) συμφωνούμε να απεμπλακεί η εκλογή από τη διάλυση της Βουλής. Δεν συμφωνούμε στο ό,τι εμείς θέλουμε ευρύτερη συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η ΝΔ λέει να γίνει με 151 ψήφους. Αυτή είναι κρίσιμη διαφορά. Διότι αυτό που ζητάει η ΝΔ είναι αντίθετο στον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αντίθετο στη γενική προσπάθεια να αποτυπώνονται συναινέσεις. Μάλιστα, η ΝΔ ισχυρίζεται, μέσω του φιλικού της Τύπου, ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την “δεξιά παρένθεση”. Ξεχνάτε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας στο αξίωμα αυτό. Ακριβώς επειδή εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε πλειοψηφία, σας ζητάμε συναίνεση».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε και κάτι ακόμη, όμως, για το ζήτημα της δεσμευτικότητας: «Όταν λέμε ότι η κατεύθυνση δεσμεύει την επόμενη Βουλή, εννοούμε ότι θα γίνει Αναθεώρηση σύμφωνα με την κατεύθυνση αυτή ή δεν θα γίνει Αναθεώρηση. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει η πρώτη τη δεύτερη Βουλή, αν υπάρχει αντίθετη πλειοψηφία. Και αυτό είναι το νόημα του Συντάγματος. Θέλει η συναίνεση να έχει διάρκεια και να καλύπτει δύο Βουλές και να επιβεβαιώνεται από το εκλογικό Σώμα».

«Ας υποθέσουμε ότι αυτή η Βουλή, με ψήφους περισσότερες από 180, αποφασίζει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη υπουργού στην κατεύθυνση της ποινικής λογοδοσίας των υπουργών, η οποία σήμερα είναι ανέφικτη. Μπορεί να έρθει η επόμενη Βουλή και να αναθεωρήσει το άρθρο με τρόπο που θα γίνεται ακόμη πιο στεγανή η ευθύνη των πολιτικών απέναντι σε οποιαδήποτε δίωξη; Είναι παράλογο. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί, ούτε πολιτικά ούτε επιστημονικά», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

ΝΔ: Ανάγκη αναθεώρησης ενός άρθρου και τίποτα άλλο

Η ΝΔ, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Κώστα Τζαβάρα, είπε ότι αυτό που αποφασίζει η παρούσα Βουλή είναι η διαπίστωση της ανάγκης αναθεώρησης ενός άρθρου και τίποτα άλλο. «Η Αναθεώρηση γίνεται από δύο Βουλές στις οποίες έχει καταμεριστεί το αναθεωρητικό εγχείρημα με πολύ σαφή τρόπο. Η πρώτη Βουλή έχει διαπιστωτική αρμοδιότητα της ανάγκης Αναθεώρησης. Με την απόφασή της πρέπει να καθορίσει τις αναθεωρητέες διατάξεις ειδικά. Δηλαδή, να αναφέρει τον αριθμό του άρθρου, την παράγραφο και το εδάφιο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η επόμενη Βουλή, η Αναθεωρητική, θα αποφασίσει τα σχετικά με την αναθεώρηση. Ως προς τη δεσμευτικότητα, ο κ. Τζαβάρας είπε: «Από καμία διάταξη δεν προκύπτει ότι υπάρχει σχέση εντολής από την πρώτη στη δεύτερη Βουλή. Δεν μπορεί να υπάρχει σχέση εντολής, διότι αν υπήρχε τέτοια σχέση, η εντολοδόχος Βουλή θα βρισκόταν σε υποδεέστερη θέση, από πλευράς σοβαρότητας και κύρους, από την προτείνουσα Βουλή». Εν κατακλείδι, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η προτείνουσα Βουλή διατυπώνει πρόταση η οποία δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή, την Αναθεωρητική, ούτε στην κατεύθυνση ούτε στον προσανατολισμό».

«Αντί να παραδεχθούν ότι θα αποφασίσει η επόμενη Βουλή για το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση διατάξεων, εφηύραν μια καινοφανή θεωρία περί δεσμευτικότητας. Θέλετε να επιβάλλετε πολιτικές εξελίξεις. Αλλά ο λαός και η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα καθορίσει το περιεχόμενο της Αναθεώρησης του Συντάγματος», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.

ΚΙΝΑΛ: Η προτείνουσα Βουλή δεν υπαγορεύει την Αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή

Το ΚΙΝΑΛ, δια του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και της Φώφης Γεννηματά, τονίζει ότι η παρούσα Βουλή, η προτείνουσα, δεσμεύει την επόμενη Βουλή, την Αναθεωρητική, ως προς τα άρθρα και ειδικά ως προς τις διατάξεις που προτείνεται να αναθεωρηθούν. Η προτείνουσα Βουλή, όμως, δεν υπαγορεύει την Αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, δηλαδή, δεν μπορεί να τη δεσμεύσει. Ο κ. Λοβέρδος έθεσε και ένα πολιτικό ζήτημα. Είπε, δηλαδή, ότι «στην τελευταία αυτή Σύνοδο της παρούσας Βουλής, η πλειοψηφία που αναδείχθηκε, με τρόπο σαφή το 2014, σήμερα είναι ασθενέστερη. Συνεπώς, η δημοκρατική νομιμοποίηση από ουσιαστικής πλευράς έχει ρωγμές».

«Η δεύτερη Βουλή, η Αναθεωρητική, δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της πρώτης Βουλής, γιατί παρεμβάλλεται το εκλογικό σώμα, γιατί εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι και στις τρεις Αναθεωρήσεις από το 1975 και μετά, δεν διατυπώθηκαν κατευθύνσεις από την προτείνουσα Βουλή, απλώς, αποφασίστηκε η ανάγκη αναθεώρησης και προσδιορίστηκαν αριθμητικά τα άρθρα, οι παράγραφοι, τα εδάφια στις αναθεωρητέες διατάξεις. «Άλλωστε όλα κρίνονται από τη δημοκρατική αρχή. Το εκλογικό σώμα παρεμβάλλεται και αποφασίζει αν υπάρχει διαφωνία για την κατεύθυνση μιας αναθεώρησης ανάμεσα στα κόμματα”, είπε ο κ. Βενιζέλος.

ΚΚΕ: Καμία πρακτική αξία η όλη συζήτηση

Το ΚΚΕ, δια του εισηγητού του Γιάννη Γκιόκα, υπογράμμισε ότι αυτή η συζήτηση για το αν δεσμεύει ή δεν δεσμεύει η κατεύθυνση των άρθρων και των διατάξεων που τίθενται για αναθεώρηση, δεν έχει καμία πρακτική αξία και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. «Είναι θέμα πολιτικού συσχετισμού. Είτε μας αρέσει είτε όχι, τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη, η Αναθεωρητική Βουλή», είπε ο Γιάννης Γκιόκας και επισήμανε ότι το ΚΚΕ δήλωνε και δηλώνει, για το λόγο αυτό, ότι δεν πρέπει σε κρίσιμες συνταγματικές διατάξεις να συγκεντρώνονται 180 ψήφοι για να μην έχει λευκή επιταγή η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αντίθετη με τη δεσμευτικότητα δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.




Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/syntagmatiki-anatheorisi-mera-deyteri-synechizetai-i-syzitisi-meta-tis-kontres-syriza-me-nd/#ixzz5fS4e3x6g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου