Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2019

Γιάννης Στουρνάρας: Ενοχλήθηκε από την αύξηση του κατώτατου μισθού




Ταυτισμένος με τη γραμμή των δανειστών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, που θεωρεί λάθος την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους!

Σε ομιλία του στο δείπνο εργασίας τον Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) τόνισε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνουν ..αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, δρα επιβαρυντικά στην ανάλυση της βιωσιμότητας τον δημόσιου χρέους κατ αποτελεί τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μακροπρόθεσμα!

Μάλλον ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος έχει μηνιαίο μισθό και παροχές όσα λαμβάνει ένας συνταξιούχος έναν ολόκληρο χρόνο, δεν μπορεί να καταλάβει τη σημασία που έχει η επιστροφή των χρημάτων που λανθασμένα έκοψε η κυβέρνηση από τους απόμαχους της εργασίας!
Ενοχλημένοs ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο κεντρικός τραπεζίτης ενοχλήθηκε και με την αύξηση τον κατώτατου μισθού, γιατί θεωρεί ότι θα επιβραδύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας!

«Η πρόσφατη αύξηση τον κατώτατου μισθού κατά 10,9% και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού σε συνδυασμό με τυχόν ανατροπή μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας ενδέχεται να καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και να στρέψουν ορισμένες επιχειρήσεις προς τις άτυπες μορφές απασχόλησης» ανέφερε σχετικά στην ομιλία του.

Αντίστοιχα κατά τον κ. Στουρνάρα η υψηλή φορολογία και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την επενδυτική εμπιστοσύνη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ κίνδυνοι για την πορεία της προκύπτουν και από την αργή απομείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και από το γεγονός ότι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους αποκλιμακώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, επιπλέον κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας προκύπτουν από την αργή απομείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων καθώς και από το γεγονός ότι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους αποκλιμακώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να παραμένουν σχετικά υψηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν από προγράμματα προσαρμογής.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου