Σάββατο, Μαρτίου 16, 2019

Τα κέρδη και οι ζημιές της κυβέρνησης...




...από τη μάχη του Συντάγματος...

Διπλό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή ομιλία στη Συνταγματική αναθεώρηση γνωρίζοντας καλά πως οι συσχετισμοί της επόμενης Βουλής θα είναι ο...

καταλυτικός παράγοντας για τα άρθρα που πήραν το "πράσινο φως".

1. Έδωσε για άλλη μια φορά χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές με την αποχή και τη "χαλαρή ψήφο" να είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι του κόμματος. Η προεκλογική εκστρατεία για τη μάχη των Βρυξελλών έχει ξεκινήσει και το Μαξίμου αναμενένεται να επιστρατεύσει στη εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια όλα τα κορυφαία στελέχη με τον πρωθυπουργό να ηγείται της καμπάνιας.

2. Ο Αλέξης Τσίπρας στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών, που μιλά για δύο διαφορετικά σχέδια και δύο διαφορετικούς κόσμους, πρόσθεσε και τη Συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ευκαιρία να πραγματοποιηθούν θεσμικές τομές, που θα ενισχύουν τη δημοκρατία στη χώρα, θα χαθεί, αν στην εξουσία έρθει η ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν τυχαίος ο πόλεμος που ξέσπασε με την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τη γαλάζια παράταξη πως προχώρησε σε κρυφή απόσυρση βουλευτών της από την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να μη λάβει 180 ψήφους και να μην μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή με απλή πλειοψηφία από την επόμενη Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν αργά χθες το βράδυ πως η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία. Επισημαίνουν πως γνωρίζει καλά ότι η ερμηνευτική δήλωση που δεν ψήφισαν οι βουλευτές της θα ισχύει εξαρχής και θα αφορά και ήδη εμπλεκόμενους σε αξιόποινες πράξεις. Δεν εισάγει νέα διάταξη, ώστε να τίθεται θέμα αναδρομικότητας.

Το ταμείο του Μαξίμου

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Συνταγματικής αναθεώρησης βρίσκει την κυβέρνηση να κάνει "ταμείο" και να μετρά κέρδη και ζημιές από τη διαδικασία. Από την πλειοψηφία απέκλειαν να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση όσον αφορά το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Το αποτέλεσμα επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να αλλάξει τη συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος με 151 ψήφους και συνεπώς να ολοκληρώσει τη θητεία της χωρίς τον φόβο των πρόωρων εκλογών.

Η υπερψήφιση της πρότασης, που ήταν μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού αλλιώς θα κατηγορείτο πως παίζει πολιτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα, μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και ως επιχείρημα από την κυβέρνηση πως δεν φοβάται την ήττα στις εθνικές εκλογές και ούτε απεργάζεται σενάρια μιας "δεξιάς παρένθεσης", όπως κατά κόρον έχει γραφτεί.

Τα πράγματα, πάντως περιπλέκονται για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ΝΔ έχει διαμηνύσει πως προωθεί την εκλογή του πρώτου πολιτειακού παράγοντα με απλή πλειοψηφία από τη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει την αντίθεσή του από το βήμα της Βουλής.

Στα "συν" το Μαξίμου καταγράφει τις 156 ψήφους που συγκέντρωσε το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα, αφού αποτελούσε μια ταυτοτική προσέγγιση της αριστεράς την οποία δεν ήθελε να απωλέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Με αυτή τη λογική η πλειοψηφία δεν έκανε ποτέ αποδεκτή και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων παρά την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των άρθρων - προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία θα απαιτηθεί ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην επόμενη Βουλή, θα είναι επίσης:

- Καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας

- Κατοχύρωση πολιτικού όρκου

- Καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαική πρωτοβουλία

- Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου