Τρίτη, Μαρτίου 26, 2019

Σε νέες περιπέτειες η «Μπάμπης Βωβός»





Όταν τον Μάιο του 2015, η υπερχρεωμένη Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) εξασφάλισε, με δύο δικαστικές αποφάσεις μοναδικές για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά, την έγκριση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, λιγοστοί ήταν εκείνοι που ήταν σε θέση να προβλέψουν ότι η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, ύστερα από μία τετραετία, θα εξακολουθούσε να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ίσως επειδή ....
η επιστροφή στην κανονικότητα δεν ήρθε ούτε για την ελληνική οικονομία, ενώ, παρά την πολυετή κρίση, ούτε χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ξεπεράστηκαν και αναπτυξιακά εγχειρήματα, όπως αυτό της Διπλής Ανάπλασης, να παραμένουν καταδικασμένα σε μακέτα. Με άλλα λόγια, μπορεί η άλλοτε μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να κέρδισε πολύτιμο χρόνο και να γλύτωσε τη χρεοκοπία, εξακολουθεί όμως να δίνει μάχη για την επιβίωση.



Τρία "αγκάθια"

Η συμφωνία εξυγίανσης περιελάμβανε τρία καίρια σημεία, από τα οποία κανένα, έως σήμερα, δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα αυτά να μετατραπούν σε βαρίδια. Ποια είναι αυτά;

1. Η ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσης του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, εγχείρημα που, ως τμήμα της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας, παραμένει καταδικασμένο. Για την αξιοποίηση του ημιτελούς ακινήτου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Alpha Bank έχει συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού από κοινού με την αμερικανικών συμφερόντων Hines, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί οι μελέτες για την εμπορική εκμετάλλευση του mall. Δεδομένου όμως ότι το εμπορικό κέντρο συνδέεται άρρηκτα με το εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας-Βοτανικού, θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση άδειας κατεδάφισης για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση, θα πρέπει, πρώτα, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να εγκαινιάσει το νέο γήπεδό της, όπως και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Αυτό το δύσκολο ψηφιδωτό, που διαθέτει πολυάριθμους πρωταγωνιστές, με αντικρουόμενα συμφέροντα, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η αξιοποίηση του έργου στο Βοτανικό είναι δύσκολο να στεφθεί με επιτυχία.

2. Η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Γαλατά Τροιζηνίας, που προβλεπόταν από τη συμφωνία εξυγίανσης, να ολοκληρωθεί το 2016. Ωστόσο, η συναλλαγή πόρρω απέχει από την ολοκλήρωσή της, καθώς, παρά το υπαρκτό επενδυτικό ενδιαφέρον, ποτέ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και η Βωβός δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Πρόκειται για παραθαλάσσιο οικόπεδο, έκτασης 88 στρεμμάτων, στον Γαλατά, με τα έσοδα από την ενδεχόμενη πώληση να κατευθύνονται για την αποπληρωμή των πιστωτών της Βωβός. Το ακίνητο επιβαρύνεται με τραπεζικό δανεισμό 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποψήφιοι επενδυτές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν, κατά καιρούς, ενδιαφερθεί να το αγοράσουν μαζί με τα βάρη και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για την αποπληρωμή τους. Το asset μπορεί να αναβαθμιστεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο, ενώ διαθέτει συγκρότημα μπανγκαλόου 3.800 τ.μ., ημιτελείς ημιανεξάρτητες μονάδες κατοικιών με συνολική επιφάνεια κτιρίου 18.000 τ.μ., και δύο οικόπεδα με συνολική έκταση 24.000 τ.μ.

3. Η αξιοποίηση δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησης από ακίνητα, των οποίων οι συντελεστές δόμησης δεν χρησιμοποιήθηκαν. Ούτε ο συγκεκριμένος πυλώνας του σχεδίου εξυγίανσης έχει προχωρήσει, με την εισηγμένη να δίνει έμφαση στην επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του ημιτελούς, εδώ και 14 χρόνια, κτιρίου γραφείων, στη Λεωφόρο Κηφισίας 111 και Σίνα στο Μαρούσι. Το εν λόγω ακίνητο θα έπρεπε να είχε πωληθεί το 2015, σε τίμημα της τάξης των 5,6 εκατ. ευρώ, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπο με γραφειοκρατικό ανήφορο.

Σε ασφυξία

Η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, που έχει να δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα από τη χρήση του 2016, βρίσκεται σε ασφυξία ρευστότητας, ενώ η προ έτους δικαστική ήττα, όσον αφορά τη διεκδίκηση ποσού 475 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για τη μη υλοποίηση του έργου της Διπλής Ανάπλασης, της στέρησε μία σημαντική ένεση ρευστότητας. Τον Δεκέμβριο του 2014, η εταιρεία κατέθεσε αγωγή, η οποία εκδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2016. Εάν η αγωγή γινόταν δεκτή, το ποσό που επιδικαζόταν στην ΜΒΔΤ θα βελτίωνε τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας που είναι αρνητικά και αποτρέπουν κάθε εγχείρημα επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στην επανέγερση της αγωγής.

Η άνοδος και η πτώση

Για την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική η οποία αποτελούσε το συνώνυμο του real estate και των υψηλών κτιρίων στη Λεωφόρο Κηφισιάς, το αρχικό πλήγμα προήλθε το 2009, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του προχώρησε στην αναστολή της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας. Η εταιρεία, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ημιτελές το κτίριο του mall στο Βοτανικό, είχε δανειστεί περίπου 150 εκατ. ευρώ με στόχο να υλοποιήσει το έργο που ήταν επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Το "πάγωμα" του έργου - σηματωρού για την εταιρεία, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών στα ακίνητα, οδήγησε την εταιρεία στην υποβολή αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 99. Η έγκρισή της, το 2015, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη διάσωση από τη χρεοκοπία ελληνικής εταιρείας, δεδομένου του μεγάλου ύψους, άνω των 600 εκατ. ευρώ, των υποχρεώσεων. Έκτοτε όμως, το σχέδιο εξυγίανσης προχωρά μετ’ εμποδίων, καθώς πολεοδομικού χαρακτήρα εμπόδια δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση ορισμένων από τα ακίνητα της εταιρείας, όπως το ημιτελές κτίριο γραφείων στη συμβολή των οδών Κηφισίας 111 και Σίνα. Ο άγονος πλειστηριασμός της διώροφης βίλας του Χαράλαμπου Βωβού που βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας άνω του ενός στρέμματος στο Παλαιό Ψυχικό, έναντι τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ, έφερε εμφατικά στο προσκήνιο τα δισεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άλλοτε πατριάρχης του real estate του οποίου η εταιρεία διέθετε χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2006.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου