Τρίτη, Μαρτίου 19, 2019

Άσχημα νέα για την ασπιρίνη: Περισσότερο επιβαρύνει παρά προλαμβάνει εγκεφαλικά ή εμφράγματα





Άσχημα τα νέα για όσους (κυρίως ηλικιωμένους) καταναλώνουν ασπιρίνη ως μέτρο πρόληψης των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς εφιστούν την προσοχή προς τους υγιείς ηλικιωμένους ανθρώπους.

Οι συστάσεις που έδωσαν γιατροί σε ασθενείς που ενήλικες που έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία, λένε ότι οι υγιείς ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, ούτε καν σε χαμηλή δόση, ως μέσο πρόληψης έναντι ενόςεμφράγματος ή εγκεφαλικού, καθώς ο κίνδυνος σοβαρής εσωτερικής αιμορραγίας είναι μεγαλύτερος από τα πιθανά οφέλη, συνεπώς η ασπιρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σπάνια ως προληπτικό μέτρο.

Είχαν προηγηθεί έρευνες το 2018, σύμφωνα με τις οποίες η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη (έως 100 μιλιγκράμ τη μέρα) δεν βοηθά τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, αντίθετα τους βάζει σε αιμορραγικό κίνδυνο.

Οι νέες οδηγίες των δύο αμερικανικών επιστημονικών φορέων, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας “Journal of the American College of Cardiology “, σύμφωνα με τους «Times της Νέας Υόρκης», μάλλον εξέπληξαν τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς, οι οποίοι είχαν πιστέψει στην ευρεία χρήση ασπιρίνης ως προληπτικού μέσου.

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται ως ρουτίνα πρόληψης σε άτομα άνω των 70 ετών ή σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, οι οποίοι δεν έχουν κλινικές ενδείξεις εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Από την άλλη, άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν πάθει έμφραγμα ή που είχαν κάνει επέμβαση διάνοιξης αρτηρίας τους, πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου