Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2019

Τσίπρας: Επιθετική γραμμή σε Κομισιόν και ΔΝΤ




Επιθετικές κινήσεις, με παρεμβάσεις ουσίας για τους πολίτες και ιδιαίτερης συμβολικής αξίας για τη χώρα, σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επόμενο δίμηνο.

Του Σωτήρη Καψώχα

sotkapsochas@neaselida.news

Στο κάδρο της κυβερνητικής στρατηγικής, που φέρει τη σφραγίδα ...του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνονται το φλέγον θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι ρυθμίσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, που δίνουν «ανάσα» στους παντός είδους οφειλέτες, και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να δρομολογήσει τις διαδικασίες επίλυσης των θεμάτων αυτών πριν από τις πολλαπλές εκλογές στις 26 Μαΐου, αξιοποιώντας και το momentum των ευρωεκλογών, ενόψει των οποίων οι μηχανισμοί και οι κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί και συνεργάσιμοι, εξαιτίας του επικρεμάμενου φόβου της ακροδεξιάς επέλασης.

Κομβικό σημείο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις θεωρείται το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κόκκινα τραπεζικά δάνεια, καθώς η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αφενός θα απελευθερώσει την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 970 εκατ. ευρώ, που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφετέρου θα προσδιορίσει την ταχύτητα απεμπλοκής του ΔΝΤ από τα ελληνικά πράγματα.
Τα επιχειρηματικά

Το Μαξίμου γνωρίζει εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα τη «δυσφορία» των Βρυξελλών για την ένταξη στον διάδοχο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη των επιχειρηματικών δανείων που λήφθηκαν με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτή η ένταξη είναι που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο και ως εκ τούτου «θα παραμείνει». Οπως σημειώνουν, πρόκειται για «μικρά» επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία κρίθηκε αρκετή η υποθήκη της πρώτης κατοικίας, και το συγκεκριμένο θέμα έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αντίθετος σε κάθε «σύσταση» περί απένταξης των επιχειρηματικών δανείων από το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά εισηγήσεις συνεργατών του να προχωρήσει η κυβέρνηση «ακόμα και χωρίς τη συναίνεση των εταίρων» και να επιχειρηθεί η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης σε αυτό το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει στην παρούσα φάση έναν νέο κύκλο συγκρούσεων με τους εταίρους, καθώς μια ακόμα μονομερής ενέργεια -όπως αυτή της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11%, που δεν άρεσε καθόλου στους Ευρωπαίους- μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αντιπαράθεσης με την Κομισιόν, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τη Γερμανία, με κίνδυνο να μείνουν πίσω αρκετά ανοιχτά θέματα και να προκληθούν έτσι τριγμοί στην οικονομία.

Είναι ενδεικτική η διαρροή των τελευταίων ωρών από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι περίπου το 1 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ANFAs και SNPs «θα το πάρουμε κάποια στιγμή», πιθανότατα στο επόμενο Eurogroup, στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει νομοθέτηση για την πρώτη κατοικία που να συνάδει με τη μεταμνημονιακή εποχή, γιατί, όπως επισημαίνεται με νόημα, «σε διαφορετική περίπτωση, εάν ακυρώσουμε μια στοχευμένη πολιτική στο όνομα της “δόσης”, θα επιβεβαιωθούν όσοι ισχυρίζονται ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι επίπλαστη».
Τι θα γίνει με την αποπληρωμή του Ταμείου



Στην πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ (υπολογίζονται σε 9,5 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση λήγει τον Ιούνιο του 2024) ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση τόσο για τον συμβολισμό -αλλά και τις πολιτικές- που αποπνέει όσο και για την καλύτερη διευθέτηση του χρέους. Στον απόηχο των νεοφιλελεύθερων προτάσεων νέας λιτότητας της πρόσφατης έκθεσης του Ταμείου προχθές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε την προεξόφληση των εν λόγω δανείων, λέγοντας ότι «έχουμε σχέδιο να πάψει να είναι εδώ το ΔΝΤ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη».

Η υλοποίηση όμως του σχεδίου αυτού προϋποθέτει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας κι αυτή, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί ο ESM, έχει καλύτερες πιθανότητες να εξασφαλιστεί αφού ικανοποιηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι από την πρόοδο στα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup. Εφόσον εγκριθεί η εκταμίευση, εκτιμούσαν κοινοτικές πηγές, είναι πιθανό να εγκριθεί και η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, καθώς θα έχει επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και επομένως τα κράτη-μέλη θα δουν με θετική ματιά το αίτημά της.
Περίπου 40 ημέρες

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που εγκριθεί το 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου και ακολουθήσει το αίτημα για την προεξόφληση του Ταμείου, δεν θα χρειαστούν πάνω από 40 ημέρες για να ολοκληρωθεί η απόφαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν αρχίσει και προχωρήσει αρκετά, αλλά επίσημο αίτημα στον ESM δεν έχει υποβληθεί ακόμα.

Τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών -κάτι ανάλογο έκανε και η Πορτογαλία- προβλέπουν, με βάση πληροφορίες, την προεξόφληση, σε πρώτη φάση, δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ, που είναι περίπου το υπόλοιπο των δόσεων του 2019 και του 2020. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα δάνεια φέρουν υψηλό επιτόκιο, που φτάνει στο 5,13%. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να τροποποιηθούν, προς το παρόν όμως η επικρατούσα άποψη είναι να εξοφληθεί αυτό το τμήμα του δανείου που αντιστοιχεί περίπου στο 40% του συνολικού υπολοίπου. Το όφελος υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ μεσοσταθμικά.

Για την προεξόφληση θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τα διαθέσιμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του «μαξιλαριού» ρευστότητας. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του ανέφερε ότι τα διαθέσιμα αυτά φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι είναι 37,5 δισ. ευρώ συν άλλα περίπου 10 δισ. ευρώ των φορέων της γενικής κυβέρνησης κατατεθειμένα σε τράπεζες.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 93 της “Νέας Σελίδας” την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου