Τρίτη, Μαρτίου 19, 2019

Τεστ Rorschach: Ποιος ήταν ο δρ. Rorschach – Τι δείχνει το διαβόητο τεστ που επινόησε – Κάντε το ΕΔΩ





Οι κάρτες με τυπωμένα αποτυπώματα μελανιού σε συμμετρικές μορφές, παραμένουν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, όπως όταν ο Ελβετός ψυχίατρος Hermann Rorschach πρωτοδημοσίευσε το διαβόητο αυτό τεστ το 1921 για να συνοδεύσει το νέο του βιβλίο με τίτλο “Psychodiagnostics”.

Οι επιρροές του δρ. Rorschach περιελάμβαναν ένα παιχνίδι για παιδιά με το όνομα “klexography”, τις ιδέες των πρωτοπόρων της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ και Καρλ Γιουνγκ, καθώς και τις παρατηρήσεις ασθενών που ήταν ήδη έγκλειστοι σε κάποιο ψυχιατρικό άσυλο.

Το τεστ Rorschach γίνεται κατά κανόνα μόνο σε άσπρο-μαύρο, δηλαδή με μαύρο μελάνι επάνω σε λευκό πλαίσιο. Μία μικρή παραλλαγή αυτού του τεστ είναι και το ακόλουθο, στο οποίο κυριαρχούν τα χρώματα.


Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε κάθε φορά εκείνη την λέξη που περιγράφει καλύτερα το έγχρωμο σχέδιο που θα βλέπετε. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα δείτε ακριβώς την λέξη που σκεφτήκατε αμέσως, αλλά επιλέξτε εκείνη που πλησιάζει περισσότερο σε αυτό που νιώσατε, ή σκεφτήκατε αντικρίζοντας το σχέδιο.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου