Τετάρτη, Απριλίου 03, 2019

Οι άριστοι του… εισαγγελέα και της Νέας Δημοκρατίας...




«Γαλάζιοι», προβεβλημένοι, με στενές, ακόμη και συγγενικές σχέσεις με τους εκάστοτε προέδρους της ΝΔ και… άριστοι των εισαγγελέων. Εκτός από τις πρόσφατες πολύκροτες περιπτώσεις του Νίκου Γεωργιάδη και του Σταμάτη Πουλή, η λίστα με τα «γαλάζια» στελέχη που έχουν έρθει αντιμέτωπα με την ελληνική Δικαιοσύνη φαντάζει ατελείωτη, ενώ μόνο αποτροπιασμό και γενική κατακραυγή μπορεί να προκαλέσει ο κατάλογος των αδικημάτων για τα...


οποία κατηγορούνται ή έχουν ήδη καταδικαστεί: δωροδοκία, διακίνηση μεταναστών, παράνομες ελληνοποιήσεις, νοθεία σε εκλογές, συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα, υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ, χρέη στο δημόσιο. Παρ’ όλα αυτά η ΝΔ αναδεικνύεται σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ… μεγάλη καρδιά, δίνοντας συγχωροχάρτι σε ορισμένους και επιτρέποντάς τους να διεκδικήσουν και πάλι την ψήφο των πολιτών.

Χάρης Τομπούλογλου: Ο «φακελάκιας» υποψήφιος δήμαρχος

Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις καταδικασμένων «γαλάζιων» που κατεβαίνουν στις εκλογές είναι ο Χάρης Τομπούλογλου.

Ο «φακελάκιας» πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» δεν διστάζει –παρά την πρωτόδικη βαριά καταδίκη του σε συνολική ποινή οκτώ ετών και τριών μηνών– να ζητήσει την ψήφο των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία τον στηρίζει, ξεχνώντας ότι τον είχε διαγράψει από τα μητρώα μελών της το 2013 που δεν υπήρχε καν τότε πρωτόδικη καταδίκη αλλά μόνο η άσκηση της ποινικής δίωξης. Οπως αποκάλυψε το Documento, ο ίδιος στο δικαστήριο δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντος της Μπακογιάννη. Το δικαστήριο τον Μάρτιο του 2016 τον έκρινε ένοχο για απόπειρα εκβίασης, παθητική δωροδοκία και παράνομη οπλοκατοχή, ενώ, μεταξύ άλλων, του επέβαλε ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων για δύο χρόνια και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Μάλιστα, υπάρχει και βίντεο –νομιμοποιημένο με τελεσίδικη απόφαση Αρείου Πάγου– το οποίο δείχνει τον Τομπούλογλου να τσεπώνει το φακελάκι.

Μέλος της ΟΝΝΕΔ Νέας Φιλαδέλφειας από το 1977, διατέλεσε γενικός γραμματέας της ΟΝΝΕΔ στην ίδια περιοχή ενώ υπήρξε και τομεάρχης δυτικής Αθήνας της ΟΝΝΕΔ. Για δεκαετίες ήταν ενεργότατο στέλεχος της ΝΔ κατέχοντας σημαντικές θέσεις. Διατέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ήταν δύο φορές υποψήφιος βουλευτής. Οπως φάνηκε από την παρουσία στελεχών της ΝΔ, μερικοί εξ’ αυτών του στενού κύκλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του Χ. Τομπούλογλου, μάλλον ο «φακελάκιας», όπως έγινε γνωστός μετά το 2013, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας από τους αρίστους της.

Ιωάννης Κιτσάκης: Ο «μακεδονομάχος» και οι παράνομες ελληνοποιήσεις

Ένας ακόμη «γαλάζιος» εκ των αρίστων του Κυρ. Μητσοτάκη εμπλέκεται σε σοβαρότατη υπόθεση, η οποία βρίσκεται ήδη στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τον Ιωάννη Κιτσάκη, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Σύμφωνα με πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ φέρεται να εμπλέκεται σε τεράστιο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων στη βόρεια Ελλάδα. Ο εκλεκτός του προέδρου της ΝΔ, όπως αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα το Documento, φέρεται να επικύρωνε τα πλαστά έγγραφα και τις βεβαιώσεις που εμφάνιζαν τους αλλοδαπούς ως... απογόνους Ελλήνων. Στον προσωπικό λογαριασμό του Ι. Κιτσάκη στο Facebook διακρίνει κανείς φωτογραφίες με κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως o ευρωβουλευτής του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης, o αντιπρόεδρος Αδωνης Γεωργιάδης, o πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και αναπληρωτής τομεάρχης Κώστας Καραγκούνης. Ο Ι. Κιτσάκης διατέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων και μέλος της τοπικής ΝΟΔΕ. Το 2016

τοποθετήθηκε στη Νομαρχιακή Οργάνωση Κεφαλληνίας με απόφαση του κόμματος. Το 2017 ορίστηκε στη θέση του τομεάρχη-συνδέσμου μεταξύ της Γραμματείας Οργανωτικού και της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πρέβεζας. Τον Ιούνιο του 2018 με απόφαση της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ είχε τοποθετηθεί ως σύνδεσμος εκλογικής ετοιμότητας και διαδικασιών στην Περιφέρεια Ηπείρου. δηλαδή είναι το πρόσωπο που θα αναλάμβανε το βάρος της εκλογικής μάχης για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Βασίλης Σπανάκης: Εμπλοκή σε καλπονοθεία

Ως «ισχυρή υποψηφιότητα» στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Νότιο Τομέα στις βουλευτές εκλογές αντιμετωπίζουν οι νεοδημοκράτες τον Βασίλη Σπανάκη. Πρόκειται για το άτομο που τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της «ανανέωσης» της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2019 στη θέση του γραμματέα ειδικών κομματικών οργανώσεων του κόμματος.

Το 2016, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου ΔΣ της ΑΔΕΔΥ μέλος της ΔΑΚΕ επιχείρησε να ψηφίσει αντ’ αυτού χρησιμοποιώντας το διαβατήριο και την κάρτα συνέδρου του κ. Σπανάκη. Τότε ο Β. Σπανάκης ήταν γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ, θέση από την οποία παραιτήθηκε λόγω της παραπάνω υπόθεσης. Λίγα χρόνια μετά επέστρεψε «νικητής και τροπαιούχος», ξανά σε σημαντική θέση με τις ευλογίες φυσικά του Κυρ. Μητσοτάκη.

Γιώργος Πρεβεζάνος: Στη φυλακή για διακίνηση μεταναστών

Τον Φεβρουάριο του 2018 ο πρώην «γαλάζιος» δήμαρχος Μεσολογγίου καταδικάστηκε σε συνολική ποινή 25 ετών και φυλακίστηκε για τη συμμετοχή του στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την ελληνική επικράτεια προς χώρες της δυτικής Ευρώπης. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Σημειώνεται ότι ο απόστρατος αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας συνελήφθη μεταξύ άλλων ατόμων την ώρα που επιβιβάζονταν σε αεροσκάφος της αερολέσχης επτά Ιρακινοί, ανάμεσά τους τρία ανήλικα παιδιά. Αυτοί φέρεται να τον είχαν πληρώσει 30.000 ευρώ για τη μεταφορά. Ο Γ. Πρεβεζάνος είχε εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ δήμαρχος Μεσολογγίου από το 2002 έως το 2006, ενώ ήταν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τις δύο επόμενες δημοτικές περιόδους 2006- 2010 και 2010-2014.

Παναγιώτης Λουμάκος: Ο πτέραρχος… βιαστής

Αντιπρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στις Αχαρνές, ενεργό μέλος της ΝΟΔΕ Δυτικής Αττικής, απόστρατος πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, παππούς τεσσάρων εγγονών και… κατηγορούμενος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αιμομιξία κατ’ εξακολούθηση και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Ο λόγος για τον 70χρονο Παναγιώτη Λουμάκο ο οποίος συγκλόνισε την κοινή γνώμη όταν συνελήφθη τον Απρίλιο του 2017 με την κατηγορία του βιασμού της 34χρονης ανάπηρης ανιψιάς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 70χρονος, ο οποίος προφυλακίστηκε, απειλούσε την ανιψιά του λέγοντάς της «Αν μιλήσεις στους δικούς σου για ό,τι σου κάνω, θα σε σκοτώσω». Μάλιστα οι αστυνομικοί τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω να βιάζει το παιδί της αδελφής του σε παράπηγμα που βρίσκεται στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου. Η αστυνομία έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δημοσιοποίησε τα στοιχεία του 70χρονου και φωτογραφίες του. Σημειώνεται ότι μετά τη σύλληψή του διαγράφηκε από τη ΝΔ.

Πέτρος Μαντούβαλος: Ο «γαλάζιος» κολλητός του… παραδικαστικού

Σε ποινή κάθειρξης δεκατριών ετών καταδικάστηκε πρωτόδικα ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής και φίλος του Κυρ. Μητσοτάκη Πέτρος Μαντούβαλος για υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος. Οι δικαστές έδωσαν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του –με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα– με απόφαση που έλαβαν κατά πλειοψηφία. Ακόμη, τον Ιούνιο του 2015 ο Π. Μαντούβαλος καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη δωροδοκία του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή.

Τον Ιούνιο του 2018 το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο οριστικοποίησε την προσωρινή παύση των έξι μηνών που του είχε επιβληθεί από την Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά καθώς κρίθηκε ότι έθιξε το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος, χρησιμοποιώντας τη δικηγορική του ιδιότητα για ιδιοτελείς σκοπούς κατά τον χειρισμό υπόθεσης πελάτισσάς του. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Μαντούβαλος ζήτησε από πελάτισσα του 60.000 ευρώ προκειμένου να πετύχει θετικό αποτέλεσμα στην υπόθεσή της. Παρ’ όλα αυτά δύο χρόνια μετά δεν έκανε καμία εξωδικαστική ή δικαστική ενέργεια για την υπόθεση και επιπλέον την αντιμετώπισε με απρεπή τρόπο όταν εκείνη ζήτησε τα χρήματα πίσω και του είπε ότι θα καταφύγει στον δικηγορικό σύλλογο.

Ο ίδιος απευθύνθηκε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η ποινή που του επιβλήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά απέστειλε στα ΜΜΕ επιστολή με την οποία αναγκάζεται –όπως ανέφερε– για το καλό και των πολιτών να ξεκαθαρίσει ότι ο Π. Μαντούβαλος, ο οποίος εμφανίστηκε ως δικηγόρος στην υπόθεση του Ζακ εκπροσωπώντας τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, δεν είναι πια δικηγόρος. Σημείωνε μάλιστα ο ΔΣΠ πως εάν εμφανίζεται ως δικηγόρος διαπράττει το αδίκημα της αντιποίησης επαγγέλματος.

Νότης Μηταράκης: Και βουλευτής και… κακοπληρωτής

Ενώπιον του Δικαιοσύνης βρέθηκε και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, ο οποίος κατηγορήθηκε –και καταδικάστηκε τελικά– από αστικό δικαστήριο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Το «γαλάζιο» στέλεχος είχε απολύσει μία εργαζόμενη στο γραφείο του τον Οκτώβριο του 2015 χωρίς αποζημίωση και προφορικά, δηλαδή παρανόμως. Η εργαζόμενη δεν ήταν καν καταχωρημένη στα τηρούμενα στο ΙΚΑ μισθολόγια. Το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρέωσε τον Ν. Μηταράκη να καταβάλει στην πρώην υπάλληλό του συνολικά 6.601,94 ευρώ.

Γιάννης Μιχελάκης: «Επί πληρωμή»… ερωτήσεις στη Βουλή

Από εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ένοχος για παθητική δωροδοκία. Στον πρώην βουλευτή της «γαλάζιας» παράταξης Γιάννη Μιχελάκη το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 3.500 ευρώ. Ο κ. Μιχελάκης είχε κατηγορηθεί ότι έλαβε το ποσό των 7.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη προκειμένου να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή υπέρ των συμφερόντων του επιχειρηματία. Και στους δύο επιβλήθηκε ποινή αν και αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ο κ. Μιχελάκης άσκησε έφεση επί της ποινής που του επιβλήθηκε.

Γιώργος Μαλάκος: Στη φυλακή ο κουμπάρος του Κούλη

Από της φυλακής τα σίδερα δεν γλίτωσε ούτε ο… κουμπάρος του Κυρ. Μητσοτάκη Γιώργος Μαλάκος, ισχυρός επιχειρηματίας στη Λάρισα, ο οποίος υπήρξε και τοπικό στέλεχος της ΝΔ. Το «υπόδειγμα της αριστείας» του προέδρου της ΝΔ κηρύχθηκε ένοχος «κατά πλειοψηφία, για την πράξη της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση, η οποία διαπράχθηκε στη Λάρισα το 2006» και καταδικάστηκε τελεσίδικα σε κάθειρξη έξι ετών. Παράλληλα, του επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων επί τρία έτη. Οπως αποκάλυψε το Documento, τα φορολογικά στοιχεία που «είναι πλαστά και εικονικά διότι δεν αφορούν υπαρκτές συναλλαγές», ανερχόμενα «στο ποσό των 4.906.370 ευρώ», εκδόθηκαν για ανακαίνιση του ξενοδοχείου Πάλαιρος Κλαμπ στο Αγναντερό Αιτωλοακαρνανίας, ιδιοκτησίας Ιωάννη Ζερβού.

Στην έκθεση ελέγχου διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα γύριζαν πίσω, δηλαδή από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του Ι. Ζερβού καταθέτονταν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του Γ. Μαλάκου, προσδίδοντας «αληθοφάνεια στις ανύπαρκτες συναλλαγές μεταξύ των ανωτέρω εταιρειών».

Αρμόδιος Δρίκος: Ο μαϊμού καρδιολόγος – κουμπάρος του Κικίλια

Τον πάντρεψε ο Βασίλης Κικίλιας. Αγκαλιάζεται και φωτογραφίζεται με σημαντικά στελέχη της ΝΔ, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Λευτέρης Αυγενάκης. Είναι πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ. Ο λόγος για το αγαπημένο «γαλάζιο» παιδί, τον Αρμόδιο Δρίκο.

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento τον Μάιο του 2017, ο κ. Δρίκος απολύθηκε από το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο, στο οποίο είχε προσληφθεί για την έναρξη και ολοκλήρωση της άσκησής του στην ιατρική ειδικότητα της καρδιολογίας καθώς τα έγγραφα που προσκόμισε για την ειδικότητά του ως παθολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν δεν ήταν γνήσια. Αυτό γνωστοποίησε το ίδιο το νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση είναι ανοιχτή στη Δικαιοσύνη καθώς η φερόμενη πλαστογραφία στάλθηκε την περίοδο εκείνη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Σήμερα ο Αρ. Δρίκος φέρεται να ολοκλήρωσε την ειδικότητά του ως παθολόγου και να κάνει την ιατρική ειδικότητα της καρδιολογίας στο Θριάσο. Αν και δεν την έχει ολοκληρώσει (απαιτούνται τέσσερα χρόνια), εμφανίζεται να λειτουργεί ακόμη ιατρείο καρδιολόγου στην Ελευσίνα.

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Ο «γαλάζιος Ζορό» με τα… 45άρια

Παρά τις καταδίκες του και τις υποδικίες του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διεκδικεί ξανά την ψήφο των Θεσσαλονικέων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Βέβαια δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που αποφασίστηκε η έκπτωσή του από το αξίωμα του περιφερειάρχη, ενώ και σήμερα συνεχίζει να είναι υπόδικος. Ιδιαίτερη σημασία για το πόσο σημαίνον στέλεχος της ΝΔ διατέλεσε είναι η υποψηφιότητά του το 2009 για την ηγεσία του κόμματος.

Μην ξεχνάμε φυσικά και την απόλυτη στήριξη που παρείχε στον Αδωνη Γεωργιάδη όταν εκείνος διεκδικούσε την ηγεσία της ΝΔ. Το 2016 ο Αρειος Πάγος επικύρωσε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών του Εφετείου Θεσσαλονίκης στον Π. Ψωμιάδη για παράβαση καθήκοντος κατά την περίοδο 2008-2009. Η υπόθεση αφορούσε μείωση προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων για νοθεία. Τον Οκτώβριο του 2014 ο Π. Ψωμιάδης κρίθηκε ένοχος για μειώσεις προστίμων σε επιχειρήσεις που ρύπαιναν τη λίμνη Κορώνεια επί των ημερών του.

Και ερχόμαστε στα «45άρια». Η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση πρόκειται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Οπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα από το 2005-2010, με τη ζημία για το δημόσιο να υπερβαίνει τα τέσσερα εκατ. ευρώ. Το δεύτερο σκέλος του ίδιου κατηγορητηρίου αφορά συμβάσεις έργου που υπογράφηκαν το διάστημα 2007-09 στη νομαρχία με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν και τη ζημία να αποτιμάται σε πάνω από ένα εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο Ψωμιάδης έχει παραπεμφθεί για να δικαστεί και με την κατηγορία της προτροπής σε διάπραξη πλημμελήματος καθώς λίγο πριν από την επίθεση εναντίον του Μπουτάρη είχε δηλώσει στις κάμερες: «Αυτός έχει ξεπουλήσει τη Μακεδονία! Αυτή η χολέρα. Αυτό το τραβέλι το πολιτικό».

Γιώργος Δακής: Οι παράνομες αναβαθμίσεις υπαλλήλων

Φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για έναν χρόνο με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης στον πρώην περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και σημερινό επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιώργο Δακή. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τις παράνομες αναβαθμίσεις τεσσάρων υπαλλήλων σε θέσεις προϊσταμένων και την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης κατά την περίοδο 2012-2014. Ο ίδιος άσκησε έφεση και έτσι η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας.

Αγαθάγγελος Κότσαλος και Δημήτρης Μπουσμπουρέλης: Σύλληψη για τις ελληνοποιήσεις στο Μεσολλόγγι

Ακόμη δυο «άριστα» στελέχη της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση εμπλέκονται σε σοβαρότατη υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη. Ο λόγος για τους Αγαθάγγελο Κότσαλο και Δημήτρη Μπουσμπουρέλη.

Όπως είχε αποκάλυψε το documentonews.gr, οι δυο τους είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2018 έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων με στόχο την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν στην παράνομη έκδοση αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών. Και οι δύο ήταν παρόντες σε συναντήσεις που είχαν γίνει στο Μεσολόγγι με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Βασ. Κικίλια, τομεάρχη Εθνικής Αμυνας της ΝΔ.

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Ο «φτερωτός» γιατρός

Βουλευτής της ΝΔ, υφυπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη το 1990 και δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της «γαλάζιας» παράταξης, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της «γαλάζιας» αριστείας.

Καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη ενώ σε δεύτερο βαθμό σε δώδεκα χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεσή 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έμεινε μόλις δύο χρόνια, πέντε μήνες και μία μέρα στη φυλακή. Δεν αθωώθηκε, ούτε επέστρεψε χρήματα στο ταμείο. Τα εκατομμύρια ακόμη… αγνοούνται, ενώ ο ίδιος είναι υπόδικος και για άλλες υποθέσεις. Το 2018 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη οκτώ ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Ερευνάται για απάτη από την η OLAF

Υπό έλεγχο από την OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) βρίσκεται ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, έπειτα από καταγγελίες πρώην στενής του συνεργάτριας. Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, η συνεργάτρια του ευρωβουλευτή της ΝΔ είχε καταγγείλει τον κ. Κεφαλογιάννη ότι παρακρατούσε το 60% του μισθού της, καθώς επίσης και ότι συνεργάτες του, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στις Βρυξέλλες αφού πληρώνονταν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έμεναν μόνιμα στην Ελλάδα. Σε βάρος του κ. Κεφαλογιάννη διενεργήθηκε εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση παρακράτησης μισθού η οποία όμως δεν προχώρησε μετά την απόφαση της Ευρωβουλής να απορρίψει το αίτημα της ελληνικής Δικαιοσύνης για άρση της ασυλίας του.

Ωστόσο η υπόθεση δεν έχει κλείσει οριστικά. Η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που διερευνά περιπτώσεις απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, διαφθοράς και σοβαρών παραπτωμάτων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δεν έχει ολοκληρώσει τη σχετική έρευνα, ενώ στη χώρα μας εισαγγελέας Πρωτοδικών αξιολογεί το περιεχόμενο της δεύτερης πολυσέλιδης κατάθεσης της πρώην συνεργάτριας του ευρωβουλευτή.

Γιώργος Κύρτσος: Άρση ασυλίας για χρέη 627.000 ευρώ στο δημόσιο

Ομόφωνα ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κύρτσου προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία υπολογίζονται στις 627.000 ευρώ. Ο Γ. Κύρτσος κατηγορείται ότι ως διευθύνων σύμβουλος της Free Sunday Εκδοτική ΑΕ, η οποία εξέδιδε τις εφημερίδες «Free Sunday» και «City Press», δεν κατέβαλε στο δημόσιο το εν λόγω οφειλόμενο ποσό. O ίδιος δέχτηκε τη δίωξη και επίσης ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του αναγνωρίζοντας το χρέος του και ζητώντας να γίνει διακανονισμός.

Δημήτρης Χατζηβρέττας, Στάθης Λαφαζανίδης: Για κακουργηματική δίωξη οι πρώην δήμαρχοι

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη είναι όμως και δύο «γαλάζιοι» πρώην δήμαρχοι στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο και νυν αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Χατζηβρέττα καθώς επίσης και τον πρώην δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδη. Σε βάρος τους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, κατά τη διάρκεια μέρους της θητείας των δύο κατηγορούμενων δημάρχων δεν εισπράχθηκαν από εργολαβικές εταιρείες τα προβλεπόμενα τέλη εκσκαφής και διέλευσης εγκατάστασης υπόγειων δικτύων. Οι ίδιοι πάντως αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που τους αθωώνουν...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου