Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019

Κυριάρχησαν οι ισχυροί άνεμοι το φθινόπωρο και τον χειμώνα που πέρασαν – Σημειώθηκε ρεκόρ οκταετίας






Οι ισχυροί άνεμοι κυριάρχησαν το φθινόπωρο και τον χειμώνα που πέρασε (Οκτώβριος 2018-Μάρτιος 2019), κυρίως στην ανατολική και στη νότια Ελλάδα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τους αυτόματους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ΕΑΑ)/meteo.

Σε περιοχές όπως η Σαμοθράκη, η Σκύρος, η Παξιμάδα Καρύστου, η Πεντέληκαι το Λαύριο, ο αριθμός των ημερών με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 χιλιομέτρων ανά ώρα στο εξάμηνο Οκτωβρίου – Μαρτίου ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας οκταετίας.

Σε άλλες περιοχές όπως η Νάξος και η Μονεμβασιά ο αριθμός ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος της οκταετίας. Στον πολύ ανεμώδη σταθμό του ΕΑΑ/meteo στην Παξιμάδα Καρύστου, στις 110 από τις 180 ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 60 χλμ/ώρα.

Εξάλλου, κατά τον φετινό χειμώνα, ο μεγαλύτερος αριθμός των ημερών με ισχυρές ριπές παρατηρήθηκε με ανέμους βορείων διευθύνσεων, γεγονός που συνετέλεσε στην αίσθηση ψύχους που υπήρξε σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στη διάρκεια του Σαββάτου (20/4), οι υψηλότερες ριπές του ανέμου κατεγράφησαν σε Ανάφη (69 χλμ/ώρα), Φουρφουρά Ρεθύμνου (68 χλμ/ώρα), Αμοργό και Κατταβιά Ρόδου (64 χλμ/ώρα), Κόρωνο Νάξου (63 χλμ/ώρα), Παξιμάδα Καρύστου, Πλακιά Ρεθύμνου και Σχοινούσα (61 χλμ/ώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου