Πέμπτη, Απριλίου 18, 2019

«Όχι» Βέμπερ στη γενοκτονία των Ποντίων – «Να απαντήσει για τον σύμμαχο της» καλεί τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ






Αρνήθηκε να στηρίξει το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων ο αξιωματούχος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ
Έντονες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το ψήφισμα είχε κατατεθεί τη Δευτέρα από τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά

Ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κοµισιόν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, Μάνφρεντ Βέµπερ, στενός σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε με σφοδρότητα εναντίον της πρότασης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που κατατέθηκε ως ψήφισμα από τον Νότη Μαριά τη Δευτέρα 15 Απριλίου, κάτι που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν άμεσα εξηγήσεις από τη ΝΔ «Ο Μάνφρεντ Βέµπερ και το ΕΛΚ απέρριψαν τη συζήτηση στην Ευρωβουλή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Οταν λείπουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες είναι σκάνδαλο, όταν λείπουν οι της ΝΔ είναι Δευτέρα… Συµφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε Βέµπερ-ΕΛΚ;» αναρωτήθηκε µέσω Τwitter o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βασίλης Κατσαρδής.

Παρόντες στην κατάθεση της πρότασης του Νότη Μαριά ήταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Χουντής από τη ΛΑΕ, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης από το ΚΚΕ, ο ανεξάρτητος πλέον Ελευθέριος Συναδινός και οι δύο χρυσαυγίτες. Ολοι τους υπερψήφισαν την πρόταση, η οποία τελικά δεν «πέρασε» µε 199 κατά, 79 υπέρ και 18 λευκά.Προηγουµένως, ο Νότης Μαριάς είχε ζητήσει να προστεθεί στην ηµερήσια διάταξη η «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που έλαβε χώρα το διάστηµα 1914-1923» και να εκδοθεί ψήφισµα.

Επιπλέον, είχε ζητήσει να γίνει ονοµαστική ψηφοφορία για το αίτηµα αυτό, καλώντας τους συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «να στηρίξουν αυτήν την πρόταση ως ένα ιστορικό χρέος, ιδίως φέτος, που συµπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Πέραν της οµάδας του Ν. Μαριά, η πολυπληθέστερη οµάδα που στήριξε το αίτηµα ήταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE). Οι ευρωβουλευτές των υπόλοιπων οµάδων ψήφισαν στην πλειοψηφία τους αρνητικά.

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου